Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_-_Problemy_ugolovnoy_otvetstvennosti.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.07.2017
Размер:
91.32 Кб
Скачать

Самостійна робота за темою 4

Вивчення положень Конституції України та КК України, що стосуються програмних питань теми.

Вивчення літератури за темою.

Виявлення і формулювання питань за темою, на які не знайдено відповіді у рекомендованих джерелах інформації для консультацій із викладачем.

Пошук додаткових науково-практичних джерел інформації за темою та їх опрацювання.

Підготовка оглядів опрацьованих публікацій.

Підготовка рефератів на теми:

1) «Правова природа так званого звільнення від покарання»;

2) «Кримінально-правові наслідки звільнення від відбування покарання».

Тема 5. Звільнення від кримінальної відповідальності Лекція

План лекції

1. Сутність та правова природа звільнення від кримінальної відповідальності.

1.1. Звільнення та відмова від застосування відповідальності.

1.2. Звільнення та виключення кримінальної відповідальності.

1.3. Звільнення від кримінальної відповідальності та звільнення від покарання або від його відбування.

2. Юридичний склад звільнення від притягнення до кримінальної відповідальності: передумови, підстави та умови.

3. Характеристика обов’язкового і факультативного звільнення від притягнення до кримінальної відповідальності.

4. Характеристика умовного і безумовного звільнення від притягнення до кримінальної відповідальності.

Семінар за темою 5 Запитання для дискусії:

1. Чи є звільнення від притягнення до кримінальної відповідальності відмовою від її застосування?

2. У чому відмінність звільнення від притягнення до кримінальної відповідальності від звільнення від кримінальної відповідальності?

3. У чому відмінність між звільненням від притягнення до кримінальної відповідальності та виключенням такої відповідальності?

4. Які види звільнення від притягнення до кримінальної відповідальності відомі кримінальному праву України?

5. Чи існує єдина підстава звільнення від притягнення до кримінальної відповідальності?

6. У чому відмінність між звільненням від притягнення до кримінальної відповідальності у зв’язку з дієвим каяттям та у зв’язку з примиренням учасників кримінально-правового конфлікту?

7. Які кримінально-правові наслідки зупинення та переривання строків давності притягнення до кримінальної відповідальності?

Практичне заняття 1 за темою 5

Завдання 1.

О. був притягнений до кримінальної відповідальності за ст. 115 КК України. Під час відбування покарання у нього стався інсульт, що призвів до паралічу. Адвокат О. поставив питання про звільнення від покарання за хворобою відповідно до ст. 84 КК України, оскільки обвинувачений втратив суспільну небезпечність.

Яке рішення потрібно прийняти?

Завдання 2.

Г. на ґрунті ревнощів затіяв бійку з М. і ударив його по обличчю. Побачивши, що М. упав і у нього йде кров з носа, Г. зупинив таксі і відвіз М. до лікарні, де йому було надано медичну допомогу. Медична експертиза встановила спричинення легкої шкоди здоров’ю. До вечора того ж дня М. був відпущений з лікарні. Г. написав йому листа, в якому просив вибачення за вчинене.

Чи обов’язково Г. притягувати до кримінальної відповідальності?

Завдання 3.

С. зустрічався з М. Гуляючи з нею в лісі, він почав цілувати і обіймати її, а потім застосував силу і зґвалтував М. Втікши від С., М. дома все розповіла матері. За наполяганням останньої вона подала заяву в міліцію про зґвалтування. Під час попереднього розслідування С. і М. одружилися. Вони подали сумісну заяву в прокуратуру з проханням припинити кримінальну справу. У заяві М. написала, що вона пробачила С.

Як повинен вчинити слідчий?

Завдання 4.

К. на полюванні убив вовка, маючи на меті зробити з його шкури шапку, хоча полювання на вовків на той час було заборонене. Закинувши убитих вовків в автомашину, К. поїхав додому, але був затриманий співробітниками ДАІ й відправлений до міліції, де було порушено кримінальне провадження за ч. 1 ст. 248 КК України. Через три місяці після полювання рішенням місцевих органів самоврядування у зв’язку із збільшенням кількості вовків полювання на них було дозволене. К. поставив питання про припинення кримінальної справи відповідно до ст. 48 КК України.

Чи обґрунтована його вимога?

Завдання 5.

П. і Р. організувалися в групу, яка здійснювала крадіжки. У 2001 році ними здійснювалися крадіжки: 15 березня, 20 квітня, 14 червня, 16 серпня, 15 жовтня, 17 грудня; у 2002 році: 4 січня, 13 березня, 17 травня, 11 липня і 20 серпня. Про все це П. писав у щоденнику. У вересні 2002 року П. загинув в автомобільній аварії. Після його смерті Р. відвідав церкву і сповідався священику, який сказав, що смерть П. – Божа кара за крадіжки. Злякавшись, Р. більше злочинів не скоював. У травні 2013 року щоденник випадково потрапив до органів міліції. У Р. було проведено обшук, і в його квартирі знайшли багато викрадених речей. Після цього він зізнався у всіх крадіжках.

Як повинно вирішуватись питання про відповідальність Р.?

Завдання 6.

Через 1 рік 10 місяців після вчинення П. злочину, передбаченого у ч. 1 ст. 255 КК України, йому було пред’явлено підозру. Під час досудового слідства було встановлено, що за рік до вчинення цього злочину П. при одержанні квартири здійснив підроблення документа та використав його, а також дав хабара начальнику відділу райдержадміністрації. Водночас було встановлено, що з боку останнього мало місце вимагання хабара, а за підроблення документа та його використання П. підлягав звільненню від кримінальної відповідальності на підставі закону України про амністію, який набув чинності через два місяці після вчинення цих злочинів.

Як має бути вирішене питання про кримінальну відповідальність П. за вчинені ним злочини, якщо досудове слідство тривало 3 місяці та закінчилось у березні 2013 року?

Завдання 7.

Ф. прийшов до квартири своєї колишньої дружини і запропонував знову жити разом. Дружина йому відмовила, після чого виникла сварка. В процесі сварки колишня дружина тяжко образила Ф. У нього виник стан сильного душевного хвилювання, під час якого Ф. наніс колишній дружині кілька ударів у голову та груди. Цими ударами їй було заподіяно тяжке тілесне ушкодження. Було порушено кримінальне провадження. Під час досудового слідства Ф. щиро покаявся, повністю оплатив витрати на лікування, помирився з колишньою дружиною та знову одружився з нею.

Чи може Ф. бути звільнений від кримінальної відповідальності на підставі статей 45, 46 КК України? Якщо таке звільнення можливе, яка із зазначених статей повинна мати пріоритет у застосуванні?