Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_-_Problemy_ugolovnoy_otvetstvennosti.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.07.2017
Размер:
91.32 Кб
Скачать

Практичне заняття 2 за темою 3

Завдання 1.

О. за вбивство, вчинене з особливою жорстокістю з мотивів релігійної ненависті, засуджено до позбавлення волі строком на 15 років. У процесі судового розгляду до виголошення вироку було встановлено, що О. вагітна.

Чи вплине це на рішення суду?

Завдання 2.

Працівник міліції Ш. під час сварки з дружиною заподіяв їй умисне тяжке тілесне ушкодження, а сусідці О., яка намагалася сховати жінку в своїй квартирі, – умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я. За ч. 1 ст. 121 КК України його засуджено до п’яти років шести місяців позбавлення волі, за ч. 2 ст. 125 КК України – до двох років обмеження волі. Остаточне покарання: позбавлення волі на строк сім років з позбавленням Ш. спеціального звання – капітан міліції.

Дайте оцінку рішенню суду.

Завдання 3.

Лікар-терапевт П. на прохання своєї знайомої З. зробила у неї на квартирі кримінальний аборт К. Відповідно до ч. 1 ст. 134 КК України її було засуджено місцевим судом до обмеження волі на строк один рік з позбавленням права займатися медичною практикою на три роки. В апеляції П. просила замінити обмеження волі штрафом і не застосовувати до неї додаткове покарання у виді позбавлення права займатися медичною практикою, оскільки останнє не передбачено у санкції ч. 1 ст. 134 КК України.

Дайте оцінку рішенню місцевого суду і доводам апеляції.

Завдання 4.

Ж. засуджено у квітні 2007 року за видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону за ч. 2 ст. 211 КК України до семи років позбавлення волі. 7 травня 2008 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо гуманізації кримінальної відповідальності», яким знижено верхню межу позбавлення волі у ч. 2 ст. 211 до шести років.

Чи має корегуватись покарання, призначене Ж.?

Завдання 5.

П. засуджено місцевим судом за необережне тяжке тілесне ушкодження до обмеження волі на строк два роки. П., відбувши півроку, став на шлях виправлення. Відповідно до ст. 82 КК України П. було замінено невідбуту частину обмеження волі арештом строком у 6 місяців.

Чи відповідає вимогам закону таке рішення апеляційного суду?

Завдання 6.

А. районним судом був засуджений до п’яти місяців виправних робіт з утриманням 10% заробітку в дохід держави. До цього заходу суд приєднав десять місяців виправних робіт з утриманням 10% заробітку, невідбутих А. за попереднім вироком, і на підставі ст. 71 КК України визначив остаточне покарання в один рік і три місяці виправних робіт з утриманням 20% заробітку в дохід держави.

Чи правильно в даному випадку призначено покарання за сукупністю вироків?

Завдання 7.

Г. вчинив хуліганство, пов’язане з опором представнику влади, у віці 17 років і 10 місяців, за що був засуджений через чотири місяці за ч. 3 ст. 296 КК України до трьох років позбавлення волі. Після відбування двох років адміністрація представила його до заміни покарання більш м’яким. Суд ухвалив рішення замінити невідбутий термін в один рік позбавлення волі виправними роботами строком на один рік шість місяців.

Чи мала право адміністрація представити Г. до заміни покарання більш м’яким? Чи мав право суд ухвалити таке рішення?