Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_-_Problemy_ugolovnoy_otvetstvennosti.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.07.2017
Размер:
91.32 Кб
Скачать

Тематичний план спецкурсу «Проблеми кримінальної відповідальності»

№ п/п

Назва теми

Лекції

Семінари

Практичні заняття

Всього аудиторна робота

Самостійна робота *

Всього

С/ роб.

робота роб. робота

1

Кримінальна відповідальність у механізмі протидії кримінальним правопорушенням

4

2

-

6

8

14

2

Зміст та форми кримінальної відповідальності, підстава й умови її настання та механізм застосування

4

4

2

10

6

16

3

Покарання як форма кримінальної відповідальності, його призначення та корегування

4

4

4

12

8

20

4

Звільнення від покарання та його відбування

4

4

6

14

6

20

5

Звільнення від кримінальної відповідальності

2

2

4

8

6

14

6

Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх

2

-

2

4

2

6

7

ВСЬОГО

20

16

18

54

36

90

____________________

*Поточні консультації із спецкурсу проводять чергові викладачі кафедри

Програма спецкурсу

Тема 1.Кримінальна відповідальність у механізмі протидії кримінальним правопорушенням

Поняття та зміст кримінального правопорушення. Види кримінальних правопорушень. Правопорушення, за які може наставати кримінальна відповідальність. Правопорушення, за які не може наставати кримінальна відповідальність.

Кримінально-правові ознаки злочину та їх законодавче визначення. Класифікація злочинів. Проблемні аспекти виокремлення в законодавстві України кримінального проступку. Незакінчене кримінальне правопорушення та правова природа добровільної відмови від доведення його до кінця. Співучасть у кримінальному правопорушенні та причетність до його вчинення. Множинність кримінальних правопорушень та її форми.

Загальна характеристика механізму протидії кримінальним правопорушенням (загальносоціальна та спеціальна протидія). Кримінальна відповідальність – головний засіб спеціальної протидії злочинності.

Тема 2. Зміст та форми кримінальної відповідальності, підстава й умови її настання та механізм застосування

Проблемні аспекти доктринального та законодавчого визначення кримінальної відповідальності. Потенційна й реальна кримінальна відповідальність. Позитивна та ретроспективна кримінальна відповідальність.

Зміст кримінальної відповідальності та її співвідношення з іншими заходами кримінально-правового характеру. Проблема визначення початку й закінчення (темпоральні межі) кримінальної відповідальності.

Дискусійні аспекти поняття форми кримінальної відповідальності. Перспективи вдосконалення форм кримінальної відповідальності в контексті реформування кримінальної юстиції в Україні. Співвідношення форм кримінальної відповідальності з формами інших заходів кримінально-правового характеру.

Філософське та кримінально-правове обґрунтування підстави настання кримінальної відповідальності. Склад злочину та його кримінально-правове значення. Умови настання кримінальної відповідальності.

Механізм застосування кримінальної відповідальності. Притягнення особи до кримінальної відповідальності та роль прокуратури у його здійсненні. Покладання кримінальної відповідальності та роль прокуратури у його здійсненні. Реалізація кримінальної відповідальності та роль прокуратури у її здійсненні.