Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
терап_экз_READ.docx
Скачиваний:
154
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
151.27 Кб
Скачать

1.Стрес-синдром у тв.. Етіопатогенез, симптоми, лікування та профілактика

Стрес – стан організму, що харак посиленням ф-й його орг. і сист для забезпечення динамічної постійності внутр сер (гомеостазу) і фізіологічної життєдіяльності за дії на нього надзвичайних подразників навкол сер. Спостерігають у тварин усіх видів. Особливо схильні племінні зі слабким типом вищої нерво­вої діяльності.

Етіологія

Виділяють транспортний (порушення правил перевезення тв, технологічний (мають шуми працюючих механізмів, часті перегрупування тварин, зважування поросят), емоційно-больовий стрес (часті ветеринарні маніпуляції), стрес-синдром у свиней. Причини стресів птиці — часта зміна кормів і режиму годівлі, висока щільність посадки, розміщення в одному пташнику різновікової птиці, переміщення її з одного пташника в інший, надмірна освітленість, недостатній фронт годівлі, нестача гнізд, поява у пташнику сторонніх осіб.

Патогенез

У розвитку стресу умовно виділяють три стадії:

1. тривоги - мобілізуються пристосувально-захисні механізми швидкої дії.;

2. резистентності - ↑ продукція гормонів кори надниркових залоз: глюко-і мінералокортикоїдів, кортикостероїдів → посилення окис-віднов проц + активізація клітин та гуморал імунітету;

3. виснаження – прояв коли стресори надмірні й впливають тривало; розлади вищої нерв діяльн, виникають ознаки серцево-судинної та легеневої недостатності, настає гіпоксія, можливий колапс.

Симптоми

Спільними ознаками всіх форм стресу є: ↑ збудливість, страх, агресивність, швидка стомлюваність, пригнічення, тахікардія, аритмія, ↓ або ↑ перистальтики кишеч, ↓чи втрата апетиту.

У стадії виснаження настає анорексія, схуднення, можливі колапс і кома.

При транспортному стресі ознаки хвороби спостерігаються під час транспортування або у перші 2—3 доби після нього. Діагностують ↑ Т тіла, тетанію, пізніше — може розвиватися діарея й пневмонія.

При технологічному стресі встановлюють ↓ продуктивності, репродуктивної функції, ослаблення м'язового тонусу.

У разі емоційно-больового стресу в стадію тривоги встановлюють занепокоєння, збудження, зниження продуктивності, пронос.

У птиці спостерігають збудження, неспокій, канібалізм.

Свині верещать, безцільно рухаються, у них з'являються клонічні судоми і напади епілептичного типу.

Період відновлення — 7—10 днів.

Лікування

Найперше - усувають причини стресу.

Застосовують нейролептики, транквілізатори, седативні засоби, адаптогени, вітамінні препарати: аміназин (призначають в/м по 0,5—2 мг/кг маси за 1—3 год перед транспортуванням, з метою профілактики технологічного стресу за 2—3 дні до планової технологічної операції й протягом 3—5 днів після неї задають разом з кормом), фенозепам (всередину 0,3 мг/кг маси раз на добу протягом 3—7 днів), нозепам (всередину по 0,3— 0,5 мг/кг 2—3 рази на день), амізил (призначають при невротичних станах, підготовці до операції, для профілактики стресу (всередину свиням і вівцям — 0,1 мг/кг маси, дрібним тв —0,3 мг/кг; як стрес-протектор при технологічному стресі птиці всередину — по 3 мг/кг протягом 3—7 днів)).

Для підвищення захисних сил організму застосовують антистресові суміші, до складу яких входять препарати вітамінів A, D, Е, групи В, аскорбінова кислота.

З метою знерухомлення тварин і профілактики стресу перед операцією застосовують стресніл, ксилазін, ромпун, аромпун (хілозин) у дозі 0,25—0,5 мл, для повної втрати здатності рухатися - 1 мл на 100 кг маси тіла.

Профілактика

Намагаються не створювати стресових ситуацій.

Для профілактики емоційно-больового стресу в курчат і курей-несучок рекомендують антистресову суміш, яку згодовують за 2 дні до вакцинації.

У день впливу стрес-факторів за 1,5 год до виникнення і протягом 2-х наступних днів курчатам вводять з кормом аміназин з розрахунку 30 мг (несучкам 50 мг); резерпін або еленіум 1 мг/кг у ті ж самі терміни.

Для профілактики транспортного стресу дотримують оптимальної щільності розміщення: для великої рогатої худоби — 0,4 м2 на 100 кг маси, свиней — 0,45—0,5 м2на 100—120 кг маси. Великих тварин розміщують уздовж осі транспортного засобу. Час транспортування на автомобілі не повинен перевищувати 90 хв. При більших відстанях площу підлоги на одну тварину збільшують, у дорозі організовують зупинки для напування і відпочинку тварин. Швидкість руху скотовозів обмежують до 50—60 км/год. За день до початку транспортуван­ня кількість кормів зменшують. У дорозі забезпечують тварин легкозасвоюваними кормами, водою.

Для профілактики стресу у свиней у разі перевезення на забійні пункти або в інші господарства дотримуються чинних вимог.

Соседние файлы в предмете Терапия