Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦШЕОТ-0018.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
17.05.2018
Размер:
840.19 Кб
Скачать

9. Порядок виконання робіт на переїздах

9.1. Роботи з технічного обслуговування, ремонту і перевірки дії автоматичної переїзної сигналізації і автоматичних шлагбаумів на переїздах повинні виконуватися згідно з вимогами Інструкції з технічного обслуговування пристроїв СЦБ і Інструкції з експлуатації переїздів на залізницях і, як правило, без припинення дії пристроїв СЦБ.

Про роботи, які проводяться на переїздах, що обслуговуються черговим працівником2 Примітика. В подальшому називаєтся “Переїзд з черговим”, а не обслуговуємий черговим робітником - “Переїзд без чергового” -->, електромеханік СЦБ повинен довести до відома чергового по переїзду. Роботи, пов’язані з короткочасним порушенням дії пристроїв переїзної автоматики, повинні виконуватися у вільний від руху поїздів час з дозволу чергового по переїзду, а на переїздах, які входять в залежність станційних пристроїв, також і з дозволу чергового по станції.

Роботи, пов’язані з короткочасним порушенням дії пристроїв автоматики на “переїздах без чергового”, повинні виконуватися у проміжках між поїздами після з’ясування поїзної обстановки у чергових по станціях, що обмежують перегін, а на ділянках з диспетчерською централізацією - у поїзного диспетчера.

9.2. Виключення пристроїв СЦБ на переїзді допускається у виняткових випадках:

до 8 годин - з дозволу змінного інженера дистанції сигналізації та зв’язку (на ділянках з диспетчерською централізацією - також за узгодженням з поїзним диспетчером) з оформленням записів в Журналах огляду станцій, що обмежують перегін та поданням встановленим порядком заявки на видачу попереджень машиністам поїздів, які мають прослідувати через переїзд, про те, що автоматика на переїзді не працює, рух поїздів повинен бути з особливою пильністю і швидкістю на “переїзді з черговим” не більше 40 км/год, на “переїзді без чергового” не більше 25 км/год, з частим подаванням сповіщальних сигналів;

більше 8 годин (до 5 діб включно) - з дозволу начальника відділку залізниці (державного підприємства по перевезенню вантажів і пасажирів, регіонального представництва залізниці), а при відсутності їх у складі залізниці - з дозволу керівництва залізниці;

більше 5 діб - з дозволу начальника залізниці.

Ремонтні роботи, пов’язані з припиненням дії пристроїв автоматики на переїзді на час, більший ніж проміжок часу між поїздами, повинні виконуватися наступним порядком.

Старший електромеханік СЦБ (електромеханік СЦБ) або начальник виробничої дільниці повинен заздалегідь повідомити начальника (заступника) дистанції сигналізації та зв’язку про роботи, що плануються.

Начальник дистанції колії спільно з начальником дистанції сигналізації та зв’язку повинні в залежності від місцевих умов вжити додаткових заходів щодо забезпечення безпеки руху поїздів і автотранспорту на переїзді на період виконання робіт і ознайомити з ними електромеханіка СЦБ. При необхідності організовують додатковий інструктаж черговому по переїзду, черговим по станціях, що обмежують перегін, виділяють для надання допомоги на переїзді додаткових працівників.

Відповідальність за забезпечення безпеки руху поїздів і транспортних засобів при виконанні робіт на “переїзді з черговим” покладається на чергового по переїзду.

Про виключення дії пристроїв автоматики, характер робіт, що виконуються, необхідність огороджування переїзду запасними шлагбаумами ручної дії і вжиття додаткових заходів щодо забезпечення безпеки руху поїздів і автотранспорту на “переїздах з черговим”, які були визначені начальниками дистанцій колії і сигналізації та зв’язку, електромеханік СЦБ повинен зробити запис в Книзі приймання та здавання чергувань і огляду пристроїв на переїзді (форма ПУ-67).

Черговий по переїзду на підставі запису електромеханіка СЦБ вживає заходів щодо забезпечення безпеки руху поїздів і автотранспорту, указує час і ставить підпис під записом електромеханіка СЦБ, дозволяючи цим приступити до виконання робіт.

9.3. При ремонті загороджувального світлофора з виключенням його із управління, електромеханік СЦБ повинен зробити запис про виключення загороджувального світлофора в Книзі приймання та здавання чергувань і огляду пристроїв на переїзді.

У випадку появи на переїзді несправності, яка загрожує безпеці руху поїздів, а також при захаращуванні переїзду вантажем, який звалився, або транспортним засобом, що зупинився, черговий по переїзду зриває пломбу з кнопки “Включення загороджувальної сигналізації” і натискає її. Натиснення цієї кнопки веде до включення переїзних світлофорів і закриття автошлагбаумів. Черговий по переїзду виконує огородження переїзду з боку виключеного загороджувального світлофора як при відсутності загороджувальної сигналізації порядком, викладеним в Інструкції з експлуатації переїздів на залізницях.

Електромеханік СЦБ у цьому випадку повинен під керівництвом чергового по переїзду взяти участь в огородженні переїзду.

Про зрив пломби з кнопки “Включення загороджувальної сигналізації” черговий по переїзду робить запис в Книзі приймання та здавання чергувань і огляду пристроїв на переїзді.

9.4. Після закінчення робіт на переїзді електромеханік СЦБ повинен перевірити:

а) при заміні світлофора (загороджувального, переїзного), його монтажу, кабеля або лінзових комплектів - дію світлофора і його видимість;

б) при заміні або ремонті електропривода або кабеля до нього - правильність роботи електропривода при відкритті і закритті шлагбаума, струм і напругу на електродвигуні при нормальній роботі і при роботі на фрикцію, дію звукових сигналів, переїзних світлофорів і ламп на брусах при їх наявності;

в) при заміні релейної шафи або монтажу схеми управління - правильність роботи кіл сповіщення, кіл контролю, електроприводів, звукових сигналів, переїзних світлофорів і ламп на брусах, а також час від моменту вступу поїзда на ділянку наближення до початку включення переїзної сигналізації; час від початку включення переїзної сигналізації до початку опускання шлагбаума; час спрацьовування схеми захисту від короткочасної втрати шунта; час роботи схеми контролю тривалої зайнятості останнього за ходом поїзда рейкового кола на ділянках з двобічним рухом; виключення кодів АЛС і перекриття світлофорів, що огороджують переїзд, при включенні загороджувальної сигналізації, у тому числі і по неправильній колії; закриття переїзду при відправленні по неправильній колії; дію кнопки “Аварійне відкриття шлагбаумів”.

Впевнившись в правильності дії пристроїв, електромеханік СЦБ на “переїзді з черговим” робить запис в Книзі приймання та здавання чергувань і огляду пристроїв на переїзді про проведені перевірки, включення пристроїв і нормальну їх дію, після чого відміняє заявку про видачу машиністам попереджень щодо обмеження швидкості руху поїздів; на “переїзді без чергового” електромеханік СЦБ про закінчення робіт повідомляє чергових по станціях, що обмежують перегін, робить аналогічний запис в журналі форми ШУ-2 переїзду і відміняє заявку про видачу машиністам попереджень.