Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦШЕОТ-0018.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
17.05.2018
Размер:
840.19 Кб
Скачать

2. Порядок виключення стрілок

2.1. Загальні вимоги

2.1.1. Перед виключенням стрілка повинна закріплятися і замикатися наступним порядком:

зі збереженням користування сигналами (без роз’єднання вістряків) - на типову скобу, закладку і навісний замок;

без збереження користування сигналами, якщо вістряки від’єднуються від електропривода, ручного перевідного механізму - на типову скобу, закладку і навісний замок;

без збереження користування сигналами, якщо вістряки не від’єднуються від електропривода, ручного перевідного механізму - на закладку і навісний замок.

Закріплення вістряків на типові скоби виконується згідно з додатком 15 до Інструкції з забезпечення безпеки руху поїздів при виконанні колійних робіт.

Ключ (ключі) від навісного замка замкнутої стрілки (спарених стрілок) на протязі всього періоду виключення повинен зберігатися у чергового по станції або у працівника, виділеного для обслуговування стрілки чи у керівника, відповідального за забезпечення безпеки руху. Приймання і відправлення поїздів повинні виконуватися порядком, встановленим Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України.

При роз’єднанні вістряків вони повинні закріплятися у потрібному положенні згідно з додатком 16 до Інструкції з забезпечення безпеки руху поїздів при виконанні колійних робіт. Крім того, притиснутий вістряк замикається на закладку і навісний замок.

При виключенні стрілки з рухомим осердям хрестовини осердя повинно закріплятися у потрібному положенні за допомогою спеціального пристрою, який повинен замикатися на навісний замок. При цьому прилягання рухомого осердя хрестовини до вусовика повинно бути щільним і відповідати вимогам, встановленим ПТЕ.

При виключенні спарених стрілок зі збереженням або без збереження користування сигналами стрілка, на якій не виконуються ремонтні роботи, замикається на закладку і навісний замок. Для обслуговування виключеної стрілки повинен призначатися працівник господарства перевезень згідно з ТРА станції.

Закріплення вістряків стрілки (рухомого осердя хрестовини) в одному з крайніх положень за вказівкою чергового по станції виконує працівник колійного господарства, який повинен зробити про це запис в Журналі огляду або передати черговому по станції відповідну телефонограму. Замикання стрілки (рухомого осердя хрестовини) на закладку і навісний замок виконує працівник господарства перевезень.

Відповідальність за надійність закріплення вістряків (рухомого осердя хрестовини) і справність закладки несе працівник колійного господарства, а за відповідність положення стрілки заданому маршруту та надійність її замикання на закладку і навісний замок - працівник господарства перевезень.

У подальшому при переведенні стрілки про її положення і закріплення черговому по станції повинен доповідати працівник господарства перевезень, і додаткового запису від працівника колійного господарства в Журналі огляду не вимагається.

Для виконання регулювальних робіт на виключеній стрілці, у тому числі і з роз’єднанням вістряків, переведення її вручну може виконуватися електромеханіком СЦБ у вільний від руху поїздів час з дозволу чергового по станції, переданого через працівника господарства перевезень і під контролем останнього.

Черговий по станції може пропустити поїзд або маневровий состав по виключеній стрілці тільки після доповіді працівника господарства перевезень або особистої перевірки, що стрілка встановлена в маршруті у потрібному положенні, вістряки закріплені на типову скобу і стрілка замкнута на закладку і навісний замок.

2.1.2. Забороняється одночасно відкривати вхідний (маршрутний) і вихідний світлофори для пропускання поїзда по залізничній станції, якщо в маршрут приймання або відправлення входить стрілка, виключена зі збереженням користування сигналами. Черговий по станції, перед тим як відкрити вихідний світлофор, повинен впевнитися у наявності в машиніста поїзда попередження про обмеження швидкості руху по виключеній стрілці до 40 км/год.

Відкриття вихідного світлофора для безупинного пропускання поїзда у цьому випадку повинно здійснюватися лише після проходження головою поїзда вхідного (маршрутного) світлофора.

Черговий по станції повинен максимально використовувати для руху поїздів маршрути, в які не входить виключена стрілка.