Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Брындина О. А. Социология рынка-1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.05.2018
Размер:
664.58 Кб
Скачать

Змістовий модуль 1 Теоретичні основи соціології ринку.

Тема 1.1

Історична необхідність вивчення модуля „Соціологія ринку”, цілі та задачі.1

1. Історична необхідність та актуальність вивчення соціології ринку як самостійної науки.

2. Соціологія ринку: об’єкт, предмет, цілі та задачі.

/1/

У сучасній економічній науці навряд чи знайдеться метод, спроможний змоделювати або описати ті процеси, що відбуваються сьогодні в Україні. Коло цих процесів не менше широке, чим різноманітність інтересів і потреб людей, груп, колективів, політичних партій і прямувань, що приймають у них участь.

Може показатися, що ці процеси хаотичні. Проте, це лише на перший погляд. У дійсності ж вони об'єктивно включені в єдиний соціальний потік, спрямований на вихід країни з однієї системи суспільних відносин і перехід у іншу - йде історичний процес соціалізації України, умикання її в систему соціальних цінностей (на які багаті ринкові відносини) і поступового оволодіння ними.

Наука "Соціологія ринку" перебуває на стадії свого становлення. У вітчизняній літературі, на даний момент немає ні навчальних посібників, ні методичних рекомендацій з вивчення соціології ринку. У даний година з'являються лише окремі публікації ( в основному в періодичній пресі), які містять різні крапки зору, вимальовують визначене коло питань, що відбиває широту і специфіку проблематики соціології ринку, а також самостійність теорії соціології ринку, незвідність даної науки до інших наукових дисциплін.

Вивчення теорії і практики соціальної сторони ринкового господарства, необхідно для системи підготовки економістів і особливо менеджерів усіх рівнів і всіх спеціальностей, що обумовлено наступними важливими обставинами.

По-перше, необхідністю глибокого вивчення різних напрямків світової економічної думки з метою використання всього ціного, що має незаперечне наукове значення для розвитку економічної теорії.

По-друге, розвитком ринкових відносин в Україні, що характеризуються пріоритетністю людини в ринковому господарюванні, яка перетворюється у споживача, найманого робітника, керівника підприємства, приватного власника.

По-третє зміною стереотипу керування, відносин до споживача і підлеглого. Упровадження наступних принципів функціонування підприємств:

- Споживач – король.

- Виробляти те що продається, а не продавати те, що виробляється.

- Створюючи товар – створюй споживача.

- Заробітну плату платить не керівник, а споживач.

- Працівник – самий цйіний ресурс підприємства.

- Гаснуло – питання: «Що я зробив, для того, щоб поліпшити життя свого споживача».

По- четверте, на шляхові радикальних економічних реформ України виникає ряд істотних перешкод - ідеологічних, політичних, соціальних, ресурсних, структурних і т.д. Серед них у сучасних умовах на перший план виходять соціальні перешкоди. Від успішного рішення найважливіших соціальних проблем залежить успіх радикального реформування економіки. Тому вивчення досвіду становлення і функціонування соціального ринкового господарства в країнах Заходу здобуває особливе значення для вітчизняних реформаторів.

Усі ці обставини обґрунтовують необхідність оволодіння менеджерами спецмодулю "Соціологія ринку".

/2/

Соціологія ринку - це наука про загальні та специфічні соціальні закони та закономірності розвитку та функціонування історично визначених ринкових відносин; наука про механізми дії і форми прояву цих законів і закономірностей у діяльності особистостей, соціальних груп і спільностей в умовах їхнього ринкового господарювання.

Слід зазначити, що відносини будь-якого суспільства тоді стають ринковими, коли ринковим стає поведінка людей - суб'єктів, носіїв цих відносин. Поведінка є особливим сплавом досвіду і традицій, доповнених специфічним почуттям підприємництва, що підсилює здатність людини орієнтуватися в ринковому лабіринті.

Таким чином, соціальні зв'язки, соціальна взаємодія, соціальні відносини і засіб їхньої організації в умовах ринкової економіки є об'єктом соціології ринку.

Предметом соціології ринку є закони, закономірності ринковї поведінки людей та фактори, що впливають на неї.

В організаційній структурі соціології ринку як науки варто розрізняти три незалежних рівня:

1) рівень фундаментальних досліджень, задачею яких є збільшення наукового знання шляхом побудови теорій, що розкривають універсальні закономірності і принципи ринковї поведінки людей;

2) рівень прикладних досліджень, у яких ставиться задача вивчення актуальних, що мають безпосередню практичну цінність, проблем, на основі існуючих фундаментальних знань;

3) соціальна інженерія ринку - рівень практичного впровадження наукових знань з метою конструювання визначених ринкових відносин і удосконалення наявних механізмів мотивації ринковї поведінки людей.

Дана класифікація дозволяє виділити в структурі соціології ринку 3 рівні: теоретичну соціологію ринку; прикладну соціологію ринку; соціальну інженерію ринку.

Метою вивчення модулю "Соціологія ринку" є оволодіння студентами знаннями щодо ринкової поведінки людини; методологією і методикою проведення соціологічних досліджень ринку, а також формування чіткого представлення про необхідність і можливість використання соціологічних досліджень ринку в практиці прийняття маркетингових рішень у процесі управління підприємствами.

Основними задачами модулю "Соціологія ринку" являються:

  • ознайомлення із сутністю соціології ринку як самостійної науки;

  • розкриття змісту стратегії соціальної політики у суспільстві з ринковою орієнтацією;

  • усвідомлення основних напрямків соціального захисту населення;

  • виявлення особливостей соціальної стратифікації та соцальної мобільності суспільства в умовах ринкового господарювання;

  • вивчення законів ринкової повелдінки людей;

  • вивчення факторів, що впливають на споживчу поведінку;

  • ознайомлення із сутністю моделі процесу купівлі товарів споживачами в сучасних умовах;

  • визначення ролі підприємств в соціальної політики в умовах ринкової економіки;

  • придбання практичних навичок використання результатів соціологічних досліджень ринку в процесі прийняття маркетингових управлінських рішень.