Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Брындина О. А. Социология рынка-1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.05.2018
Размер:
664.58 Кб
Скачать

У якості основних етапів розробки програми мвс виступають наступні:

- вивчення покупців (припускає формування бази наступних першочергових даних про покупців: прізвище, ім’я по- батькові, вік, сфера діяльності, рівень доходу, сімейний стан, захоплення та дані про членів сім’ї. Їх вивчення повинно здійснюватися на місці продажу методом анкетування);

- складання споживчого профілю (припускає формування бази даних про покупців по наступних критеріях: дата покупки – для виявлення частоти покупок споживачем та часу з моменту останньої покупки; вартість покупки – для виявлення загальних витрат покупців на покупки; найменування покупки – для виявлення прихильності покупців до різновиду товарів, його бренду та їх характеристик.

- розробка стратегій МВС.

Розробку стратегій МВС доцільно проводити на основі внутрішнього фірмового осмислення та сегментації цільового ринку.

Внутрішньо фірмове осмислення охоплює цілий комплекс менеджменту підприємства, тобто організаційну структуру (введення нової посади – менеджер взаємовідносин із споживачами), організаційну культуру (введення нової парадигми управлінського мислення, тобто виробка у свідомості кожного робітника девіза-питання: “Що я зробив, щоб поліпшити якість життя моїх споживачів”).

Формування стратегії МВС на основі сегментації цільового ринку доцільно проводити по наступних критеріях: вартість та частота купівель споживачів. Слід зазначити, що сегментація - це поділення всього ринку на окремі частини (сегменти), кожен з яких включає більш або менш однорідні групи потенційних покупців з приблизно однаковими споживчими перевагами і стереотипом поведінки. На основі цього виділяють наступні сегменти ринку: покупці, що приносять високий рівень прибутку (сегмент “а”); покупці, що приносять середній рівень прибутку (сегмент “б”); покупці, що приносять низький рівень прибутку (сегмент “в”). На основі даної сегментації слід розробляти наступні стратегії: підтримка сегменту “а”; стимулювання переходу сегменту “б” у сегмент “а”; стимулювання переходу сегменту “в” у сегмент “б” або “а”. Це можливо здійснювати шляхом постійних комунікацій із споживачами на протязі всієї діяльності підприємства. Дані, які виявляються в процесі комунікацій із покупцями, дають можливість формувати товарний портфель із урахуванням запитів постійних покупців (оновлювати, модифікувати), підвищувати рівень сервісної підтримки.

Наступним стратегічним напрямком соціальної направленості функціонування підприємств виступає менеджмент соціальних подій. Менеджмент соціальних подій (МСП) - це управління комерційною діяльністю торговельного підприємства, яка пов’язана з соціальною подією. МСП відображає нові системи цінностей брендів – етичні цінності, які містять соціальну та духовну турботу про суспільство. Введення та розвиток МСП дає можливість торговельному підприємству мати духовний взаємозв’язок із споживачами, упевнювати їх про те, що основною метою діяльності підприємства є не одержання комерційної вигоди, а бути другом та помічником в житті кожної людини. Це буде сприяти збільшенню обсягів збуту товарів та прибутковості брендів.

Аналіз вітчизняних брендів- торговельних підприємств показує, що заходи духовності здійснюються у формі благодійності, спонсорінгу, розвитку корпоративної філософії, які мають наступні недоліки: робітники підприємств погано проінформовані про ці події, заходи направлені на короткостроковий період, суспільство не має ніякої інформації про ці події.

Рішення цих проблем можливо при розвитку МСП, який має наступні відмітні риси: тривалість (МСП має стратегічний характер), безперервність (МСП – це не одноразове співробітництво, а безперервна довгострокова діяльність соціального характеру), публічність (споживачі постійно мають інформацію про результати МСП), прямий контакт (споживачі безпосередньо приймають участь у визначеній події), зацікавленість робітників (робітники мають прямий контакт із споживачами, тому вони розуміють сутність, цілі та задачі соціальної події).

Слід відмітити, що МСП розвивається в странах Західної Європи, США, Канаді, Японії. Як показує зарубіжний досвід, багато споживачів вважають позитивним, якщо бренд робить добро для суспільства та віддають перевагу бренду, якщо він має асоціації з добрим ділом.

Основними етапами розробки програми МСП є наступні:

- визначення профілю бренду;

- вибір благодійної організації (необхідно ретельно обирати благодійну організацію виходячи з профілю бренду та соціального напрямку події) або соціально-благодійного напрямку, виходячи з соціальних пріоритетів споживачів в залежності від наступних соціальних аспектів: освіта; охорона здоров’я; працевлаштування; безробіття; бідність; екологія; права людини; права споживачів; допомога дітям, інвалідам, пенсіонерам; житлово-комунальне-господарство; спорт; муніципальні нужди та т. інш.;

  • формування стратегії МСП.

Формування стратегії МСП доцільно рекомендувати по наступних напрямках: внутрішнє фірмове осмислення, залучення контактних аудиторій, вибір форми проведення соціальних подій, медіапланування.

Внутрішнє фірмове осмислення передбачає охоплення всіх робітників підприємства щодо їх зрозумілості сутності програми МСП, зацікавленості та прийняття активної участі в реалізації події.

Залучення контактних аудиторій передбачає отримання підтримки з їх сторони та активну участь у реалізації події. У якості контактних аудиторій можуть виступати постачальники, державні та місцеві органи влади, різні ділові круги, наукові установи, шоу-бізнес, відомі особистості.

Вибір форми проведення соціальної події є найважливішим напрямком формування стратегії МСП. Він залежить від характеру товару, профілю бренду, його позиції. Так, існують наступні форми проведення соціальних подій:

  • продаж товару з позначкою про благодійність, прибуток або визначений відсоток від якого направляється на благодійні цілі;

  • обмін старого товару на новий із метою благодійності;

  • продаж товару визначеного бренду у сукупності з яким-небудь товаром, останній потім направляється на благодійні цілі;

  • накопильчувальної системи, що передбачає, наприклад, продаж визначених товарів, при покупці яких споживачі отримують певну кількість балів, яку потім можливо обміняти на будь – який товар для благодійної акції і т. інш.

Заключним напрямком формування стратегії МСП виступає медіапланування, який передбачає вибір методу просування або їх комплекс у рамках МСП (реклама, пабліситі, PR – заходи) із метою постійного інформування споживачів, контактних аудиторій про результати події.