Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Брындина О. А. Социология рынка-1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.05.2018
Размер:
664.58 Кб
Скачать

Тема 1.2 Значення науки „Соцологія ринку”2.

1. Зв'язок науки „Соцологія ринку” з іншими науками.

2. Основні функції соціології ринку.

/1/

Курс "соціологія ринку" тісно зв'язаний насамперед з вивченням дисциплін, що утримуються в самій назві даної науки: тобто із соціологією і ринковеденням.

Що стосується визначення "соціології", то існують різні трактування цього поняття. Проте, безперечно, що соціологія - це наука просуспільство. Це визначення має етимологічнийзміст, тому що термін "соціологія"похідневід двох слів: латинського слова societas -суспільствоі грецького logos - слово, поняття,навчання. Можна з упевненістю сказати, що будь-яка дисципліна, предметом вивчення якоїєвизначенийвидлюдськихвідношень(управлінських, ринкових і т.д.) належить до соціальних наук.

Звертаючи до поняття "ринок", можна виділити два основних підходи до його трактування (дів."Маркетинг" під ред. А.Н.Романова).

Перший підхід основан на виділенні політико-ідеологічного і філософського змісту ринку. З цього погляду ринок може бути визначений як:

1) спосіб організації суспільного виробництва, який основується на волі підприємництва таобмеженої ролі держави;

2) спосіб поведінки господарських суб'єктів, який визначає критерії прийнятих ними рішень і характер відносин між суб'єктами ("ринкова поведінка");

3) спосіб мислення , що формує відповідний світогляд учасників господарської діяльності ("ринкове мислення").

Другий підхід до трактування поняття ринку заснований на виділенні його конкретно-економічного змісту. У цьому випадку ринок розглядається насамперед як механізм, що дозволяє визначити співвідношення попиту та пропозиції на різні види товарів і послуг.

З погляду цілей даного курсу найбільший інтерес для нас представляє визначення ринку як способу поведінки господарських суб'єктів (ринкова поведінка).

Крім того, соціологія ринку спирається та сприяє вивченню наступних модулів: психологія, статистика, макроекономіка, мікроекономіка, маркетингові дослідження, маркетинг, менеджмент, соціальний менеджмент, організація праці менеджера, психологія управління.

/2/

Основними функціями соціології ринку є: пізнавальна; прикладна функція; функція соціального контролеві; прогностична функція; ідеологічна функція; гуманістична функція.

Пізнавальна. Сутність полягає в тому, що соціологія ринку забезпечує, насамперед, приріст нового знання про ринкові відносини, розкриває закономірності і перспективи соціальної спрямованості їхнього розвитку. Цьому служать конкретно-соціологічні дослідження ринку, що поставляють багатий фактичний матеріал, конкретну інформацію про ті або інші області ринкових відносин.

Прикладна. Сутність полягає в тому, що значна частина соціологічних досліджень орієнтована на рішення практичних проблем.

Соціальний контроль. Сутність полягає в тому, що соціологічні дослідження подають конкретну інформацію для здійснення діючого соціального контролю над соціальними процесами. Без цієї інформації зростає можливість появи соціальної напруги, соціальних криз і катаклізмів.

Прогностична. Сутність полягає в тому, що практична спрямованість соціології ринку виражається в тім, що вона здатна виробити науково обґрунтовані прогнози про тенденції розвитку ринкового поводження людей. Особливо важливо мати такий прогноз у перехідний період розвитку суспільства.

Ідеологічна. Сутність полягає в тому, що результати соціологічних досліджень ринку можуть використовуватися в інтересах яких-небудь соціальних груп для досягнення ними визначених соціальних цілей.

Гуманістична. Сутність полягає в тому, що соціологічне знання найчастіше служити засобом маніпулювання поводженням людей, формування визначених стереотипів поводження. Алі соціологія може служити і поліпшенню взаєморозуміння між людьми, що в кінцевому рахунку сприяє удосконалюванню ринкових відносин.