Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичкапсихологя.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
897.54 Кб
Скачать

Самостійна робота №7 Тема. Конфлікти в житті людини

План

  1. Поняття конфлікту, види конфліктів.

  2. Структура конфлікту.

  3. Шляхи розв'язання конфлікту.

Література

2, 3, 5, 6, 9, 11, 15, 16, 17, 19, 20, 21, 23, 24, 26

Основні поняття і терміни: конфлікт, міжособистісні конфлікти,

внутрішньоособистісні, міжгрупові, конфліктна ситуація, інцидент, стратегії поведінки при конфлікті, „колесо конфлікту”, деструктивний спосіб поведінки; конструктивний спосіб поведінки, аутотренінг, релаксація, криза.

Завдання для самоконтролю

Розв’яжіть письмово конфліктні ситуації.

Ситуація 1

Проводячи бесіду з претендентом на вакантну посаду, керівник обіцяє в подальшому підвищити йому посаду. Людина приступила до роботи з натхненням, завзятістю, виявляючи високу працездатність та організованість. Керівництво постійно збільшувало навантаження, не збільшуючи ні зарплатню і не підвищуючи на посаді. Через деякий час робітник виявляє невдоволення, провокуючи конфлікт.

Ситуація №2

Ви критикуєте свою підлеглу, а вона реагує дуже емоційно. Ви змушені кожного разу припинити розмову і не доводите її до кінця. Ось і зараз після ваших слів - вона розплакалась. Як донести до неї свої вимоги?

Ситуація №3

Чоловік приходить з роботи пізніше, ніж завжди. Сьогодні він закінчив чергову „шабашку” і отримав за неї гроші. У нього гарний настрій і він злегка напідпитку. Жінка заморена і ображається на чоловіка. Жінка звинувачує його в тому, що він зовсім не думає про сім’ю, що у нього своє особисте життя, а вона за сімейними справами нічого гарного не бачить. Виникає конфлікт.

Самостійна робота №8 Тема. Імідж та його значення

План

  1. Поняття іміджу та його складові.

  2. Типи іміджів.

  3. Засоби впливу іміджу на людей.

Література

  1. Почепцов Г.Г. Имиджелогия. – М.- К., 2002; 16, 17, 26.

Основні поняття і терміни: імідж, жест, зовнішня привабливість, внутрішня привабливість, правило “трьох поглажувань”, комплімент.

Поняття іміджу немає однозначного визначення, однак більшість психологів сходяться на тому, що це система уявлень про будь-який об`єкт або суб`єкт. Розкриваючи 1 питання, необхідно розглянути історію цього поняття в світі, у нашій державі; з`ясувати причини підсилення інтересу до цієї проблеми останнім часом; охарактеризувати роль іміджу в діловому спілкуванні.

Необхідно визначити основні складові ділового іміджу: поведінка, комунікація, символіка.

Зовнішня привабливість виявляється в ряді умінь:

  • вибирати і носити одяг;

  • в гарних манерах.

Характеризуючи зовнішню привабливість, доцільно звернути увагу на рекомендації психологів відносно вибору одягу; вибору доречних жестів та ін.

Внутрішня привабливість – це мистецтво подобатися людям. Характеризуючи цю складову позитивного ділового іміджу, необхідно зазначити, що основа стосунків закладається в перші 15 сек. спілкування. Щоб викликати симпатію та сприятливе враження, необхідно на початку бесіди та в кінці її, тричі “погладити”:

  1. щиро посміхнутися;

  2. зробити комплімент (непрямий, мінус-плюс, комплімент-критика).

  3. назвати співрозмовника по імені.

Різні типи іміджів виділяються на основі таких підходів:

  • функціонального (типи виділяються в залежності від функціонування);

  • контекстного ( в залежності від різних контекстів реалізації);

  • зіставлення (порівнюються близькі іміджі).

Відповідаючи на 2 питання плану необхідно відмітити, що з позиції функціонального підходу виділяють дзеркальний ( що ґрунтується на нашому уявленні про себе); поточний (погляд з боку); бажаний, що відбиває наші прагнення; корпоративний (цілісний імідж організації); множинний, сформований при наявності низки незалежних структур замість корпорації.

3 питання плану передбачає аналіз основних засобів впливу іміджу на людей.

Позиціонування – віднесення об’єкта в зручне для нього інформаційне середовище. Основна задача – перетворення незнайомого об’єкта в знайомий і дуже потрібний. Цей засіб вперше розроблено з метою продажі і просування товару на ринок. Позиціонування керується лозунгом: що це дає безпосередньо для мене .

Міфологізація, основними рисами якої є

  • розповідь про побудову і устрій світу, що дозволяє зробити його більш зрозумілим;

  • аксіоматичний характер, який не вимагає перевірки невідповідність дійсності;

  • специфічні умови комунікації: є слухач, але немає автора повідомлення, а отже, нікому доводити правоту;

  • фіксує єдино можливий погляд на світ, зупиняючи час;

  • легко переводиться на рівень простої життєвої ситуації.

Емоціоналізація – організація впливу на людей з використанням емоцій, бо вони краще сприймаються, запам’ятовуються. Основними способами емоціоналізації є

  • конкретизації розповіді;

  • співпереживання, орієнтація на чужі емоції;

  • запозичення чужих емоцій – натякання на чужі перемоги, щоб зробити їх своїми.

Формат – процес створення вигідних для комунікатора контекстів. Ервін Беттінгхаус пропонує низку порад для комунікатора.

  1. Параметр довіри: він може суттєво змінитися в результаті вдалого представлення комунікатора. Наприклад, розповідь про ситуації прийняття рішень, в яких він приймав участь.

  2. Параметр статуса; асоціація з певною організацією, яку він представляє.

  3. Параметр лідерів думки: виступ повинен будуватися так, щоб був спрямований на лідерів думки певної групи.

  4. Параметр соціальних організацій: обов’язкове підкреслення факторів і подій, які пов’язують комунікатора з даною аудиторією.

  5. Адаптація тексту повідомлення відповідно до переважного складу аудиторії.

Вербалізація - застосування засобів виразності мовлення.

Деталізація - використання яскравих деталей, перехід на рівень особистісного спілкування сприяє формуванню довіри і краще запам’ятовується.

Дистанціонування – навмисне віддалення від негативних символів.

Метафоризація – змалювання нової діяльності за допомогою матеріалу добре відомої.

Нейролінгвістичне програмування, що здійснюється завдяки таким прийомам:

“віддзеркалення” – надання об’єкту зорових, мовленнєвих характеристик, властивих йому самому, в результаті чого виникає позитивний фон спілкування і атмосфера довіри.

“емоційного спонукання” - виклик бажання співпраці шляхом емоційного впливу (улестити людину, задіти почуття власної гідності та ін.)

“накладання субмодальностей” – уведення в свій виступ “чужих” мовленнєвих характеристик, які створюють позитивний фон спілкування.

Якоріння “пікового досвіду” – фіксація моментів, під час яких людина переживає пікові емоції. В такому стані знижується критичність сприйняття і саме тоді можлива передача об’єкту впливу іншої інформації.

Закінчить дослідження проблеми даної самостійної роботи доцільно наведенням прикладів із засобів масової інформації, які б яскраво ілюстрували актуальність даного питання та основні засоби впливу іміджу на людей.

Завдання для самоконтролю

Розробити і записати рекомендації відносно ділового іміджу вашого декана.