Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичкапсихологя.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
897.54 Кб
Скачать

Семінарське заняття №7 Тема. Проблема соціалізації особистості

План

  1. Загальна характеристика процесу соціалізації.

  2. Ефекти соціалізації.

  3. Поняття групи та її структура.

  4. Класифікація груп та характеристика їх основних видів.

  5. Керівництво групою.

Література

2, 5, 6, 9, 11, 15, 16, 17, 19, 20, 21, 23, 24, 26.

Основні поняття і терміни: соціалізація, індивідуалізація, Я-концепція, позитивна і негативна Я-концепція, релаксація, програмування свідомості, самонавіювання, група, мала і велика групи, формальна і неформальна, реальна і умовна групи, керівник, лідер, стилі керівництва: авторитарний, ліберальний, демократичний.

Визначаючи соціалізацію як процес і результат засвоєння і наступного активного відтворення індивідом суспільного досвіду, необхідно на конкретних життєвих прикладах показати реалізацію цього процесу. Відповідаючи на 1 питання плану, слід звернути увагу на те, що з позиції психології соціалізація не може розглядатися як механічне відображення особистістю отриманого соціального досвіду. Засвоєння цього досвіду суб’єктивно, а тому різні особистості із об’єктивно однакових умов можуть виносити різний досвід. Тому процес соціалізації слід розглядати в тісній єдності з процесом індивідуалізації.

Із метою забезпечення повноти відповіді слід перерахувати основні соціальні інститути та неформальні об’єднання, де може відбуватися процес становлення особистості.

Ефекти соціалізації свідчать про міру та глибину цього процесу, вони зумовлені уявленнями про соціально-психологічні особливості, що сформовані під впливом виконання певної соціальної ролі. Тому виділяють соціальні еталони та стереотипізацію. Характеристика цих понять та визначення їхньої ролі в процесі спілкування забезпечить вичерпність відповіді на друге питання.

Важливим фактором соціалізації є формування самосвідомості особистості (або Я-концепції). В 2 питанні слід визначити Я-концепцію як сукупність переконань, оцінок, тенденцій поведінки, набору установок, спрямованих на самого себе. Розглядаючи це питання, доцільно схарактеризувати види Я-концепції (позитивну і негативну) та фактори, які впливають на її формування. У зв`язку з цим слід відмітити: врахування минулого досвіду; вплив попередніх успіхів і невдач;ставлення людей, особливо в дитячі роки; оцінку власної зовнішності.

Необхідно зауважити, що образ власного Я визначає діапазон можливостей людини. Отже, осягнення Я-концепції відкриває простір для суттєвих змін якості людини.

Механізм Я-концепції зумовлений протіканням у головному мозку свідомих і підсвідомих процесів та дією законів, визначених у книзі Р.Ентоні “Секрети впевненості в собі”:

  1. Закон “психічного магнетизму” (людина притягує до себе те, про що думає з найбільшою наполегливістю).

  2. Закон “переважної психічної імпресії” (самонавіювання).

Для полегшення в підборі матеріалу до 4 питання наводимо технологію формування позитивного мислення.

  • Усвідомлення потреби та можливості зміни негативної Я-концепції. В цьому допоможуть питання: чого я дійсно хочу? чи відповідає це моїй системі цінностей? чи реально це? чи можу я уявити це всебічно? чи стану я досконалим, досягнувши мети?

  • Розслаблення (шляхом відновлення в пам`яті найбільш приємних і заспокійливих епізодів, або за допомогою використання просоночного стану).

  • Програмування підсвідомості (уявляємо протягом 30 хвилин образ бажаних, безпомилкових дій).

Повторення останніх 2 етапів протягом певного часу.

Відповідаючи на 3 питання, доцільно проаналізувати різні визначення групи, представлені в рекомендованій літературі. Необхідно з’ясувати основні принципи, за якими визначається спільнота людей та основні параметри групи: чисельність, структуру, групові процеси, групові норми та цінності.

У питанні про види груп доцільно визначити основні підходи щодо класифікації груп та охарактеризувати основні види.

5 питання вимагає усвідомленого оперування поняттями: лідер і керівник на основі з’ясування спільних і відмінних рис. Проблема стилів керівництва повно і ґрунтовно розкрита в рекомендованих джерелах. Дані засади допоможуть повно охарактеризувати кожний стиль:

  • позиція по відношенню до групи;

  • стиль мовлення;

  • характер заохочення і покарання (ступінь їхньої об’єктивності);

  • методи планування діяльності;

  • міра відповідальності за прийняті рішення.

Завдання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте основні ефекти соціалізації.

2. Що таке група?

3. Назвіть параметри групи.

4. Визначте види груп та основні підходи до їхньої класифікації.

5. У чому відмінність між лідером і керівником?

6. Охарактеризуйте стилі керівництва у групі. Спирайтесь на приклад своєї групи.

7. Письмово охарактеризуйте свою академічну групу.