Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА КЕФ 2011-2012.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 3. Суспільні форми організації виробництва. Для самостійного опрацювання

1. Концентрація виробництва: поняття та види; показники рівня концентрації. Визначення критерію оптимізації розміру підприємства. Переваги та недоліки концентрації.

2. Спеціалізація: поняття та види; показники рівня спеціалізації.

3. Кооперування: поняття та види; показники рівня кооперації. Економічна ефективність комбінування.

4. Комбінування: поняття та види; показники рівня комбінування. Економічна ефективність комбінування.

5. Поняття конверсії та диверсифікації на підприємстві.

Рекомендована література: 34, 37, 38

Задача 1.

В плановому році підприємство в результаті розширення кооперованих постачань отримає 2000 шт. готових вузлів, які раніше виготовлялися на самому підприємстві. Собівартість одного вузла в звітному році (на даному підприємстві) склала 200 грн, гуртова ціна, за якою ці вузли будуть потупати від спеціалізованого підприємства, складає 150 грн. Транспортно-заготівельні витрати на 1 готовий вузол складають 10 грн.

Визначити економію в результаті розширення кооперованих постачань; зробити відповідні висновки.

Задача 2.

Підприємство, що має обсяг випуску продукції 2000 тис. штук у рік і витратами на її виробництво 18000 тис. грн, впровадило заходи з поглиблення спеціалізації, в результаті чого знизилась собівартість одиниці продукції на 9%. Водночас, у зв’язку із змінами постачальників, збільшились транспортні витрати у розрахунку на одиницю продукції з 2 до 2,2 грн.

Визначити розмір річної економії від впровадження заходів щодо поглиблення спеціалізації у наступному періоді, якщо випуск продукції зросте на 5%; зробити відповідні висновки.

Задача 3.

Собівартість одиниці продукції на підприємстві до впровадження заходів з поглиблення спеціалізації складала 55 грн, а після їх впровадження – 30 грн. Транспортні витрати на доставку продукції до споживача в середньому підвищились з 2 до 3 грн. Капітальні витрати в основні виробничі засоби та на поповнення обігових коштів підприємства у зв’язку з впровадженням заходів щодо поглиблення спеціалізації виробництва, склали 1200 тис. грн, водночас в результаті спеціалізації вивільнилась певна частка основних засобів підприємства загальною вартістю 200 тис. грн. Річний випуск продукції після спеціалізації підвищився з 45 тис. штук до 80 тис. штук.

Визначити: 1) річну економію поточних витрат в результаті впровадження заходів з поглиблення спеціалізації виробництва; 2) термін окупності (повернення) капітальних вкладень (порівняти з нормативним терміном окупності); 3) зробити відповідні висновки.

Тести для самостійної перевірки засвоєння матеріалу

1. Організація виробництва  це:

1) одна з форм суспільного розподілу праці;

2) процес підготовки виробництва до успішного функціонуванню на стадії відкриття підприємства;

3) система заходів, які спрямовані на раціональне поєднання засобів виробництва і праці в єдиному виробничому процесі при певних соціально-економічних умовах;

4) сукупність методів, засобів та заходів, спрямованих на раціональне об’єднання засобів виробництва та праці;

5) сукупність заходів, спрямованих на впровадження досягнень НТП на сучасному підприємстві.