Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КВП Богатирьова.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
2.12 Mб
Скачать

Мозковий штурм (Максимальна оцінка —2 бали)

1. Що таке правовий статус засудженого?

Правовий статус осіб, які відбувають покарання, можна визначити як закріплене нормами різних галузей права і виражене через сукупність прав, законних інтересів і обов'язків становище засуджених під час відбування кримінального покарання того чи іншого виду.

2. Що входить до змісту правового статусу засудженого? До змісту правового статусу осіб, які відбувають покарання,

входять права, законні інтереси і обов'язки засуджених. Вони виникають і реалізуються в рамках, як правило, кримінально-виконавчих правовідносин. Права, законні інтереси і обов'язки засуджених можуть виникати у відносинах, що регулюються нормами конституційного, державного, адміністративного, цивільного та інших галузей права.

3. Що таке суб'єктивне право засудженого?

Суб'єктивне право засудженого можна визначити як закріп­лену законом і гарантовану державою можливість певної поведінки засудженого або користування ним соціальними благами, що забезпечується юридичним обов'язком посадових осіб органів виконання покарання, інших суб'єктів.

4. Що таке законні інтереси засудженого?

Законні інтереси засудженого можна визначити як закріплені в правових нормах конкретні дії і прагнення засудженого до володіння тими чи іншими благами, які задовольняються, як правило, за результатом оцінки адміністрацією УВП, посадовими

139

КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧЕ ПРАВО УКРАЇНИ

особами органів виконання покарання, прокуратурою, судом поведінки засудженого під час відбування покарання.

5. Що таке юридичний обов'язок засуджених? Юридичний обов'язок засуджених можна визначити як

встановлену в зобов'язуючих і забороняючих нормах права міру необхідної поведінки засудженого під час відбування покарання, яка забезпечує досягнення цілей покарання, підтримання правопорядку під час його відбування, дотримання прав і законних інтересів як самого засудженого, так і інших осіб.

6. Що таке право засуджених на особисту безпеку?

Під правом засуджених на особисту безпеку необхідно розуміти врегульовану чинним законодавством України діяльність органів і установ виконання покарань щодо здійснення організаційно-управлінських, матеріально-технічних, силових та інших заходів, спрямованих на захист життя, здоров'я та майна засуджених від протиправних посягань, створення для них належних умов відбування покарання і досягнення його мети.

7. Які права мають засуджені на особисту безпеку?

Дані права закріпленні у кримінально-виконавчому законо­давстві України з урахуванням основних положень Конституції України, яка суттєво змінила вимоги до джерел обмежень прав людини і громадянина.

8. Від чого залежить правовий статус засуджених до окремих видів покарань?

У першу чергу від видів покарань, які закріплені у ст. 51 Кримінального кодексу України і розташовані у вигляді певної системи: від найменш суворого - до найбільш суворого. Чим нижче у системі покарань розташоване покарання, тим більшого обсягу право обмежень зазнає правовий статус засудженого і тим більший обсяг спеціальних обов'язків та заборон при його відбуванні покладає на засудженого кримінально-виконавче законодавство.

140

БОГАТИРЬОВ І. Г.

Використана література

  1. Кримінально-виконавчий кодекс України // Відомості Верховної Ради України. - 2003. - № 3-4. - Ст. 21.

  2. Бандурко А. М., Севастьянов В.П. Правовое положение осужденных к лишению свободы: Пособие. - X., 1997. - С. 247

  3. Бородовська Н. Забезпечення правового статусу засудженого до позбавлення волі // Прокуратура. Людина. Держава. - 2004. -№9.-С. 104-113.

  4. Кирилюк А. В. Обмеження в правах засуджених до позбав­лення воді у контексті цілей пенітенціарної діяльності // Акт. пробл. сучасної пенітенц. політики України. - К., 1996.

  5. Кримінально-виконавче право України: Підр. для студ. юрид. спец, вищих навч. закладів / За ред. проф. А. X. Степа-нюка. - X., Право, 2005. - 256 с

  6. Осауленко О. Підзаконне регулювання прав та свобод осіб, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі // Кримін.-викон. система України: теорія, практика, законодавство: Матеріали НЖ. 21-22 квітня 1994 р. - К., 1994.

  7. Пуйко В. Н. Правові проблеми забезпечення соціально-правового статусу засуджених до позбавлення волі // Пробл. пенітенц. теорії і практики // Щорічн. бюл-нь КІВС. - К.: «МП Леся», 2003.-№ 8.-С. 11-16.

  8. Пустобаєва Ю. А. Загальне визначення поняття правового статусу людини та громадянина і співвіднесення його з поняттям правового становища засуджених // Вісник НУВС. - Харків, 2003. - Вип. 22. - С 213-218.

  9. Стручков Н. А. Курс исправительно-трудового права. Проблемы общей части. - М., 1984.

10. Трубников В. М„ Чеботарева Ю.А. Правовий статус засуд­ жених до позбавлення волі: Монографія. - X.: ХНУ ім. В. Н. Ка- разіна, 2006. - 372 с

141

КРИМІНАЛЬНОВИКОНАВЧЕ ПРАВО УКРАЇНИ

П'яте навчальне заняття