Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mign econ vidnosini (BAREMBA) - MO - 4 cousre -....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
597.5 Кб
Скачать

Самостійне заняття

    1. Засвоїти такі ключові поняття:

Економічна інтеграція (economic integration) – процес економічної взаємодії країн, який приводить до зближення господарських механізмів та набирає форми міждержавних угод і узгоджено регулюється міждержавними органами.

Економічний союз або повна інтеграція – процес, який передбачає разом з єдиним митним тарифом і вільним рухом факторів виробництва координацію макроекономічної політики й уніфікації законодавств у ключових сферах - валютній, бюджетній, грошовій.

Європейська Рада (European Council) – директивний орган ЄС, який збирається на періодичні засідання (не менше двох разів на рік) у складі голів держав і урядів країн – членів ЄС і голови комісії ЄС.

Європейський інвестиційний банк (European Investment Bank) – головний інвестиційний інститут ЄС, створений (відповідно до Римського договору) за рахунок внесків країн ЄС у статутний капітал і мобілізації коштів світовому ринку капіталів, що інвестуються в пріоритетні проекти в країнах ЄС.

Європейський парламент (European Parliament) – представницький і консультативний орган ЄС.

Європейський Союз (EU) – найбільш розвинене у світі регіональне інтеграційне угрупування, економічний союз 25 (+ Румунія і Болгарія з 2007р.) країн Європи: Австрії, Бельгії, Великобританії, Данії, Греції, Естонії, Ірландії, Іспанії, Італії, Кіпру, Латвії, Люксембургу, Мальти, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Португалії, Словаччини, Словенії, Угорщини, Фінляндії, Франції, Чехії, Швеції.

Зона вільної торгівлі - інтеграційне угрупування країн, яке передбачає повне скасування митних тарифів за взаємної торгівлі зі збереженням національних митних тарифів щодо третіх країн.

Комісія ЄС (Commission of the EU) – наддержавний виконавчий орган ЄС.

Митний союз – інтеграційне угрупування країн, яке передбачає узгоджене скасування групою країн національних митних тарифів та введення загального митного тарифу і єдиної системи тарифного регулювання торгівлі щодо третіх країн.

Політичний союз - інтеграційне угрупування країн, яке передбачає передачу національними урядами більшої частини своїх функцій у відносинах з третіми країнами наддержавним органом.

Рада Міністрів ЄС (Council of the EU) – міжурядовий орган ЄС.

Спільний ринок - інтеграційне угрупування країн, в якому країни домовляються про свободу пересування не тільки товарів і послуг, а й факторів виробництва – капіталу і робочої сили.

Суд ЄС (Court of Justice) – верховна судова, інстанція ЄС, яка складається з 13 суддів, що призначаються на 6 років за взаємною згодою урядів країн ЄС.

Теорія „другого найкращого” (theory of “the second best”) – крім свободи торгівлі, що безумовно призводить до зростання сукупного добробуту, іншого варіанту торгової політики, яка також безумовно забезпечувала б зростання сукупного добробуту, немає.

Типи інтеграційних об’єднань:

Економічний союз або повна економічна інтеграція – передбачає разом з єдиним митним тарифом і вільним рухом факторів виробництва координацію макроекономічної політики і уніфікацію законодавств країн – членів у ключових сферах – валютній, бюджетній, грошовій.

Зона вільної торгівлі - інтеграційне угрупування країн, яке передбачає повне скасування митних тарифів за взаємної торгівлі зі збереженням національних митних тарифів щодо третіх країн.

Митний союз – інтеграційне угрупування країн, яке передбачає узгоджене скасування групою країн національних митних тарифів та введення загального митного тарифу і єдиної системи тарифного регулювання торгівлі щодо третіх країн.

Політичний союз - інтеграційне угрупування країн, яке передбачає передачу національними урядами більшої частини своїх функцій у відносинах з третіми країнами наддержавним органам.

Преференційні угоди – підписуються на двосторонній основі між окремими державами або між існуючими інтеграційними угрупуваннями і окремою країною або групою країн.

Спільний ринок – інтеграційне угрупування країн, в якому країни домовляються про свободу пересування не тільки товарів і послуг, а й факторів виробництва – капіталу і робочої сили.

    1. Вивчити і проаналізувати рекомендовану літературу і підготувати фіксований виступ на тему: „Участь України у формуванні єдиного економічного простору.”

    2. Прочитати уважно текст конкретної ситуації і дайте відповіді на запитання.

НАБУТТЯ УКРАЇНОЮ ЧЛЕНСТВА У СОТ

За сучасного розвитку світового господарства членство України у СОТ є необхідною умовою підвищення рівня ефективності зовнішньоторговельної діяльності країни на світових ринках. Отримання Україною статусу члена СОТ дасть змогу брати активну участь у роботі спеціалізованих органів СОТ, що відкриває доступ до інформації про ефективні механізми здійснення зовнішньоекономічної політики, розширює можливості впливу на формування правил регулювання міжнародних торгівельних зв’язків відповідно до національних інтересів країни.

Зокрема, з набуттям статусу країни – члена СОТ українська економіка отримає такі переваги:

  • поширення дії міжнародно-визнаних прав захисту національних економічних інтересів на світових ринках;

  • зменшення втрат від дискримінаційних заходів;

  • забезпечення полегшеного доступу на світові ринки товарів та послуг;

  • створення умов для розвитку цивілізованого конкурентного середовища;

  • активізація виробництва в окремих експортоорієнтованих галузях.

Крім того, набуття членства в цій організації дасть можливість активізувати євроінтеграційні процеси, які визначають стратегію економічного та соціального розвитку України на найближчі десять років. Зокрема, це наблизить нашу країну до набуття статусу країни з ринковою економікою, дозволить прискорити процес набуття асоційованого членства ЄС та значно активізувати переговори щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Проте поряд з позитивними перевагами вступу до СОТ слід враховувати й можливі негативні явища. Це, зокрема, стосується ринку високотехнологічних продуктів, який фактично „монополізований” ТНК. Слід також врахувати несумісність товарної структури експорту України зі структурою світової торгівлі, де частка промислових товарів у 2000 р. дорівнювала 74,9%, сировини та паливно-енергетичних товарів – 13,1, товарів агропромислового комплексу – 9%.

Основні завдання у рамках вступу України до СОТ:

  • завершення переговорного процесу щодо вступу України до

СОТ 2004 р.;

  • наближення законодавства України до законодавства ЄС та

відповідних міжнародних форм і стандартів СОТ, зокрема у сфері санітарного, фітосанітарного та ветеринарного контролю; технічних бар’єрів у торгівлі; торговельних аспектів прав інтелектуальної власності;

  • забезпечення подання та експертне супроводження у

Верховній Раді України проектів законів, передбачених графіком уведення в дію законопроектів з метою гармонізації законодавства відповідно до норм та вимог СОТ;

  • проведення двосторонніх переговорів та підписання

відповідних протоколів з метою врегулювання проблемних питань та завершення переговорного процесу з країнами – членами Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ;

  • удосконалення механізму імплементації національного

законодавства у сфері захисту прав інтелектуальної власності;

  • приведення національної системи стандартизації у повну

відповідність до міжнародних та європейських стандартів і норм;

  • забезпечення прийняття законопроектів про відповідність за

дефектну продукцію та загальну безпеку продукції на основі європейських директив.

ВСТУП УКРАЇНИ ДО СОТ

Тривають переговори про вступ України до Світової організації торгівлі. Планується, що вже 2006 р. Україна стане членом СОТ. Статус країни-спостерігача їй надано в 1995р.

СВІТОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ТОРГІВЛІ (СОТ)

  • заснована 1 січня 1995 р.

  • Штаб-квартира: Женева, Швейцарія.

  • Члени СОТ: 149 країн.

  • Бюджет: 134 млн. швейцарських франків (90 млн. дол.. США)

ВИМОГИ ДО УКРАЇНИ ДЛЯ ВСТУПУ ДО СОТ

  1. Лібералізація режиму стягнення експортного мита на низку товарів.

  2. Рівний захист прав на інтелектуальну власність для резидентів і нерезидентів.

  3. Введення спрощених митних процедур з країнами СОТ.

  4. Приведення санітарних норм у відповідність до СОТ.

  5. Запровадження прозорої державної політики в сільському господарстві.

  6. Лібералізація доступу до ринку фінансових, страхових та аудіовізуальних послуг.

  • реформування системи державного нагляду за дотриманням

стандартів, норм і правил та контролю на ринку з метою вирішення проблем ефективності захисту прав споживачів.

Запитання

    1. Чому Україна прагне вступити у СОТ/WTO?

    2. Які переваги отримає економіка України при вступі до СОТ/WTO?

    3. Які основні завдання України у рамках її вступу до СОТ/WTO?