Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mign econ vidnosini (BAREMBA) - MO - 4 cousre -....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
597.5 Кб
Скачать

Задачі та тести Тести

1.Етап золотого (золотомонетного) стандарту існував:

а) з 1858-1920рр;

б) з1860-1910рр;

в) з1867-1922рр;

г) з1870-1920рр.

2. Етап Генуезької Валютної системи існував:

а) з 1930-1944рр;

б) з 1925-1940рр;

в) з 1933-1944рр;

г) з 1924-1945рр.

3. Етап доларового стандарту існував:

а) з 1940-1975рр;

б) з 1944-1976рр;

в) з1945-1975рр;

г) з 1944-1970рр.

4. Вартість однієї унції золота була (встановити відповідність):

1) 1976р;

2)2008р;

3)2005р;

4)2008р;

а)35$;

б)400$ ;

в) 1000$;

г)600$.

5. Вставте пропущене слово

___________- це форма організації та регулювання валютних відносин, що закріплене законодавством та міжнародними угодами.

6.Вставте пропущене слово:

________ - це складова частина економічної системи країни, що закріплена національним законодавством з врахуванням норм міжнародного права.

7. Вставте пропущене слово:

__________ - це номінальний валютний курс, перерахований з урахуванням зміни цін у своїй країні і у тій країні, до валюти якої котирується національна валюта.

8.Вставте пропущене слово:

_________- це встановлення межі коливання валютного курсу, які держава зобов’язується підтримувати.

9.Вставте пропущене слово:

_________ - це ціна одиниці національної валюти, яка виражається в одиницях іноземної валюти.

10.Вставте пропущене слово:

__________ - це курс, за яким обмінюються валюти протягом не більше 2 робочих днів з моменту укладення угоди про курс.

Самостійно підготуватися до семінару по темі: „Світова, регіональна (європейська) і національна валютна системи”

    1. Засвоїти такі основні ключові поняття:

Світова валютна система (global monetary system) – форма організації міжнародних валютних відносин, що закріплена міждержавними угодами.

Євровалюта – валюта, яка переказана на рахунок іноземних банків та використовується ними для операцій в усіх країнах включаючи країну-емітента цієї валюти.

Європейська валютна система (European monetary system) – створена країнами-членами ЄС координованого плавання щодо долара США курсів національних валют з метою забезпечення їх більшої стабільності.

Європейський валютно-економічний союз (European Economic and Monetary Union) – стадія розвитку валютно-фінансової інтеграції країн ЄС, яка передбачає перехід до єдиної грошової політики, створення єдиного центрального банку і введення єдиної валюти (Євро-Euro).

Євроринок валют – сукупність операцій з валютами, які діють поза країною походження.

Золотий стандарт (gold standard) – міжнародна валютна система, яка заснована на офіційному закріпленні країнами золотого вмісту в одиниці національної валюти із зобов’язаннями центральних банків купувати і продавати національну валюту в обмін на золото.

Золотодевізний стандарт (gold exchange standard) – це міжнародна валютна система, заснована на офіційно-встановлених фінансових паритетах валюти до долара США, який в свою чергу, конвертувався в золото за офіційним курсом.

Конвертація (currency convertibility) – здатність резидентів і нерезидентів вільно, без будь-яких обмежень, обмінювати національну валюту на іноземну та використовувати іноземну валюту в угодах з реальними та фіксованими активами.

Внутрішня конвертація (internal convertibility) – право резидентів купувати, зберігати і здійснювати операції середині країни з активами у формі валюти і банківських депозитів, деномінованих в іноземній валюті.

Конвертація за поточними операціями (current accounts convertibility) – відсутність обмежень на платежі і трансферти за поточними міжнародними операціями, які пов’язані з торгівлею товарами, послугами, міждержавними переказами доходів і трансфертів.

Зовнішня конвертація (external convertibility) – право резидентів здійснювати операції з іноземною валютою з нерезидентами.

Міжнародна валютно-фінансова система (international monetary system) – закріплена в міжнародних угодах форм організації валютно-фінансових відносин, які функціонують самостійно або обслуговують міжнародний рух товарів і факторів виробництва.

Міжнародна ліквідність - сукупність усіх платіжних інструментів, які можуть використовуватись у міжнародних розрахунках: золото, ВКВ у запасах держав, кредитні гроші (векселі, банкомати, чеки, депозити), СДР(special drawing rights).

Паралельний обіг валют (currency co-circulation) - використання і визнання законним платіжним засобом однієї або декількох іноземних валют у грошовій системі держави разом з національною валютою.