Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Меліхова - Адвокатура в Україні, 2005.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
530.94 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Тема 6. Професійні та соціальні права адвоката, його обов’язки

Опрацьовуючи матеріал, студентам необхідно звернути увагу на зв’язок між правами, обов’язками адвокатів і гарантіями їхньої діяльності, які вивчались у темі «Засади та гарантії адвокатської діяльності». Слід пам’ятати, що основні професійні права та обов’язки адвокатів визначено Законом України «Про адвокатуру», і їх коло досить широке. Що ж до соціальних прав адвокатів, то їх кількість та якість потребує правового вдосконалення.

У темі розглядаються такі питання:

І. Основні професійні права адвоката

Опановуючи матеріал, студенти повинні звернути увагу на те, що основні професійні права адвоката розглядаються в комплексі з його обов’язками. Доцільно також проаналізувати права й обов’язки інших учасників кримінального й цивільного процесів, порівняти їх з правами та обов’язками адвокатів.

Важливо пам’ятати, що обсяг прав адвокатів відрізняється від прав, які мають юристи без свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Процесуальні права захисника у криміналь­ному процесі визначено у ст. 48 Кримінально-процесуального кодексу України. Студенти повинні порівняти їх з передбаченими ст. 6 Закону України «Про адвокатуру» правами адвоката, адже поняття «професійні права адвокатів» ширше, ніж поняття «процесуальні права адвокатів».

Основні професійні права адвоката відображено в Законі України «Про адвокатуру». Це, зокрема, права здійснювати свою діяльність індивідуально, відкрити своє адвокатське бюро, об’єднуватися з іншими адвокатами в колегії, адвокатські фірми, контори та адвокатські спілки, що діють відповідно до законодавства. Адвокат має також право залучати до роботи помічника або кількох помічників, які мають вищу юридичну освіту.

Процесуальні права конкретизовано у Кримінально-проце­суальному та Цивільно-процесуальному кодексах України.

ІІ. Соціальні права громадянина, який займається адвокатською діяльністю

У соціальних правах адвокати прирівнюються законодавством до інших осіб, які займаються діяльністю, заснованою на особистій власності фізичної особи та виключно на її праці. У зв’язку з цим, вивчаючи питання, варто активізувати знання з права соціаль­ного забезпечення.

Однак треба враховувати, що адвокати — члени Спілки адвокатів України, і згідно з документами Спілки вони користуються рядом пільг. Студентам доцільно ознайомитися з Положенням про фонд соціального захисту адвокатів України. Соціальні права адвоката та його помічника врегульовано ст. 11 Закону України «Про адвокатуру». Відповідно до неї адвокат і його помічник користуються правом на відпустку та на всі види допомоги з державного соціального страхування.

ІІІ. Обовязки адвоката. Адвокатська таємниця

Вивчаючи це питання, студенти повинні звернути увагу на те, що обов’язки адвоката, викладені в законодавстві, ґрунтуються на таких людських якостях, як порядність, чесність, сумлінність. Отже, адвокат має поєднувати ці важливі риси з високим професіоналізмом.

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про адвокатуру», адвокат здійснюючи свої професійні обов’язки, зобов’язаний неухильно дотримуватися вимог чинного законодавства, використовувати всі передбачені законом засоби захисту прав і законних інтересів громадян та юридичних осіб, і не має права використовувати свої повноваження на шкоду особі, в інтересах якої прийняв доручення, та відмовитися від узятого на себе захисту підозрюваного, обвинуваченого, підсудного.

Обов’язки адвоката конкретизовано у ст. 48 Кримінально-процесуального кодексу України.

Слід зазначити, що Правила адвокатської етики також мають цілий ряд положень, пов’язаних із виконанням адвокатами своїх обов’язків. Наприклад, розкриваючи основні засади адвокатської етики (розділ ІІ), правила постійно акцентують, що адвокат зобов’язаний і що не повинен робити для втілення цих засад у життя.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про адвокатуру», адвокат зобов’язаний зберігати адвокатську таємницю. Предметом цієї таємниці є питання, з яких громадянин або юридична особа зверталися до адвоката, суть консультацій, порад, роз’яснень та інших відомостей, одержаних адвокатом під час здійснення своїх професійних обов’язків.