Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Меліхова - Адвокатура в Україні, 2005.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
530.94 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Тема 8. Адвокат — захисник підозрюваного, обвинуваченого, підсудного

Під час вивчення теми студентам доцільно звернути увагу на роль адвоката на різних стадіях кримінального процесу. Слід пам’ятати, що у країні здійснюється судова реформа, тому в зако­нодавстві відбуваються зміни, які, своєю чергою, зумовили корекцію процесуального статусу адвоката. Важливо порівняти функції адвоката, якщо його клієнтом є підозрюваний, обвинувачуваний та підсудний, і виявити спільні для всіх стадій особливості. Варто розглянути права та обов’язки інших учасників процесу, на яких покладено захист — це підозрюваний, обвинувачений, підсудний, засуджений, громадський захисник, цивільний відповідач і його представник. Засвоєння теми неможливе без знання норм кримінального процесу.

У темі розглядаються такі питання:

І. Адвокат — захисник підозрюваного

Право підозрюваного, обвинуваченого та підсудного на захист проголошено у ст. 63 Конституції України, а його забезпечення віднесено до головних засад судочинства ст. 129 Основного Закону.

Відповідно до ст. 44 КПК України в редакції від 21 червня 2001 року захисником є особа, яка в порядку, встановленому законом, уповноважена здійснювати захист прав і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого та надавати їм необхідну юридичну допомогу під час провадження у кримінальній справі.

Засвоюючи матеріал цього питання, слід докладно розглянути такі стадії кримінального процесу, як порушення кримінальної справи та дізнання й досудове слідство. Для цього варто пригадати ст. 21, 43, 43-І, 44, 45, 46, 47, 48, 61, 162 та інші КПК України. Доцільно також проаналізувати момент вступу адвоката до процесу на предмет його оптимальності. Студенти повинні знати, хто і з якого моменту може бути допущений як захисник підозрюваного, у який спосіб підтверджуються повноваження захисника. Важливим є те, що захис­ник допускається до участі в справі на будь-якій стадії процесу.

Слід звернути увагу, що у випадках, коли відповідно до вимог закону (ст. 45 КК України) участь захисника є обов’язковою, близькі родичі обвинуваченого, його опікуни або піклувальники можуть виступати в ролі захисників лише одночасно із захисником — адвокатом чи іншим фахівцем у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.

Для кращого опанування матеріалу студентам необхідні міцні знання норм кримінального процесу. Підсумовуючи вивчене, розкрийте роль адвоката на кожній із стадій процесу, на якому підзахисний є підозрюваним.

ІІ. Адвокат — захисник обвинуваченого

Вивчаючи це питання, студенти повинні звернути увагу на те, що після висунення обвинувачення процесуальний статус особи змінюється. Це відбивається на правах та обов’язках адвоката. У разі висунення обвинувачення присутність захисника обвину­ваченого є обов’язковою, крім випадків, коли він відмовляється від захисника, а його відмову прийнято.

Слідчий, упевнившись в особі обвинуваченого, оголошує йому постанову про притягнення як обвинуваченого, роз’яснює суть висуненого обвинувачення та вручає копію постанови.

Про висунення обвинувачення, роз’яснення його суті та вручення копії постанови слідчий складає протокол (із зазначенням години й дати висунення обвинувачення), який підписується обвинуваченим, слідчим і захисником.

Вступає в повну силу дія принципу змагальності сторін у кримінальному процесі. Сторони мають право надавати суду докази й доводити їх переконливість, що є реалізацією основних засад судо­чинства, передбачених Конституцією України. Важливою частиною функцій адвоката обвинуваченого є дослідження матеріалів справи, аналіз аргументів для заперечення обвинуваченню, пошук обставин, що пом’якшують покарання. Слід зазначити, що до ст. 66 нового Кримінального кодексу України введено ряд нових обставин, що можуть впливати на пом’якшення покарання.

ІІІ. Адвокат — захисник підсудного

У статусі обвинуваченого підзахисний перебуває також на стадії досудового слідства.

У разі наявності достатньої кількості доказів, що вказують на скоєння певною особою злочину, слідчий виносить мотивовану постанову про притягнення цієї особи як обвинуваченого.

Обвинувачення повинно бути пред’явлено не пізніше двох днів з моменту винесення слідчим постанови про притягнення цієї особи як обвинуваченого і в будь-якому разі не пізніше дня явки обвинуваченого або його приводу (ст. 133 КПК України).

Стадії підготовки судового засідання, судового слідства, судових дебатів, останнього слова підсудного є найвирішальнішими для підсудного. Тому важливо з’ясувати для себе роль адвоката на всіх цих стадіях. Особливо значущою може стати захисна промова адвоката під час судових дебатів. Студентам доцільно ознайомитися з промовами видатних адвокатів, наприклад, О. Ф. Коні та інших.

Слід зазначити, що право на захист має також і засуджена особа, але діяльність адвоката на стадіях апеляційного, касаційного проваджень та під час перегляду судових рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами та на стадії судового виконання розглядатиметься в наступних темах.

Рекомендована література до теми

1. Конституція України: Прийнята п’ятою сесією Верховної Ради 28 червня 1996. — К., 1997.

2. Закон України «Про адвокатуру». — Ст. 735.

3. Кримінально-процесуальний кодекс України. — Ст. 402.

4. Кримінальний кодекс України: Офіційний текст. — К.: Право, 2003.

ПЛАН СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ