Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Новая ЕА.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
666.62 Кб
Скачать

Доманова Г.С., Дятлов В.О.

Нова історія країн Європи та Америки

(друга половина ХVІІ – перша половини ХІХ ст.)

Чернігів 2011

УДК 94(4)”16/18”(7/8)”16/18”

Рецензенти доктор історичних наук

професор Ячменіхін К.М.

кандидат історичних наук

доцент Петреченко І.Є.

Відповідальний редактор кандидат історичних наук,

професор Коваленко О.Б.

Доманова Г.С., Дятлов В.О.

Нова історія країн Європи та Америки (друга половина ХVІІ – перша половини ХІХ ст.): навчально-методичний посібник для студентів Інституту історії, етнології та правознавства імені М.О. Лазаревського (за вимогами кредитно-модульної системи). – Чернігів: Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка, 2011. – 50 с.

Рекомендовано до друку на засіданні кафедри всесвітньої історії (протокол №1 від 30 серпня 2011 р.)

УДК94(4)”16/18”(7/8)”16/18”

Г.С.Доманова, В.О.Дятлов

Пояснювальна записка

Навчальний курс “Нова історія країн Європи та Америки (друга половина ХVІІ – перша половина ХІХ ст.)” розрахований для студентів вищих навчальних закладів історичних спеціальностей з урахуванням наявності у них базового рівня знань (середньої освіти), які навчаються за освітньо-кваліфікаційними програмами підготовки бакалавра. Він побудований згідно вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджений з примірною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS).

Курс “Нова історія країн Європи та Америки (друга ХVІІ – перша половина ХІХ ст.)” призначений для студентів ІІІ курсу Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревскього, розрахований на 5-й семестр і передбачає 30 лекційних, 22 практичних та 29 годин самостійної роботи. У змісті курсу можна виділити 3 змістовні модулі. Формою підсумкового контролю якості знань, навичок, вмінь студентів є іспит.

Зміст першого модулю складає матеріал тем, присвячених історії країн Європи та Америки протягом другої половини ХVІІ – ХVІІІ ст. Основна увага приділяється вивченню головних тенденцій політичного, економічного розвитку ведучих західноєвропейських країн, становленню Весфальської системи міжнародних відносин.

Другий модуль включає теми, які висвітлюють політичну, соціально-економічну історію Франції протягом другої половини ХVІІІ ст., а також розвиток англійських колоній у Північній Америці та становлення США. Головна увага приділена Французькій буржуазній революції кінця ХVІІІ ст., імперії Наполеона І, а також наслідкам наполеонівських війн, що мали значний вплив на подальший політичний розвиток західноєвропейських країн. Значну увагу приділено роботі з документами, вивченню правового статусу тогочасної Франції.

Третій модуль охоплює першу половину ХІХ ст. Даний період характеризувався суттєвими змінами у соціально-економічній сфері (промислова революція та її наслідки), політичному житті ведучих західноєвропейських країн. Значна увага приділена формуванню та розвитку основних ідейно-політичних доктрин: консерватизму, лібералізму та соціалізму, аналізу особливостей революцій 1848 – 1849 рр.

В основу курсу покладено хронологічний принцип, який у поєднанні з проблемно-країнознавчим викладом дає можливість простежити закономірності історичного процесу й особливості розвитку окремих країн. У процесі викладання матеріалу актуалізуються набуті знання, навички, вміння студентів.

Формою контролю якості знань, вмінь та навичок, здобутих у ході опрацювання модулів, може бути система завдань, яка будуватиметься на основі поступового підвищення їх складності та вимагатиме оперування основними прийомами розумової діяльності, передбачатиме збільшення ступеня активності й самостійності студента в навчальній діяльності.

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ навчального КУРСУ

НОВА Історія КРАЇН ЄВРОПИ ТА АМЕРИКИ”

(друга половина ХVІІ – перша половина ХІх ст.)

(за вимогами ECTS)

ОПИС ПРЕДМЕТА КУРСУ

ПРЕДМЕТ: НОВА ІСТОРІЯ КРАЇН ЄВРОПИ ТА АМЕРИКИ (друга половина ХVІІ – перша половина ХІх ст.)

Курс:

Навчальний

Напрям,

освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика

Навчального курсу

Кількість кредитів ECTS: 3

Змістових модулів: 3

Загальна кількість годин: 126

Тижневих годин: 4

0203 Педагогічна освіта

бакалавр

Нормативний

5-й семестр

Лекції

(теоретична підготовка):

38 год.

Семінари:

24 год.

Самостійна робота:

64 год.

Вид контролю: екзамен

МЕТА:

  • ознайомлення з основними завданнями, джерелами та літературою курсу “Нова історія країн Європи та Америки”;

  • розвиток навичок наукового аналізу, спрямованих на забезпечення самостійного осмислення закономірностей історичного процесу;

  • оволодіння практичними навичками роботи з історичними джерелами і науковою літературою;

  • вироблення наукового бачення суспільних явищ, подій, тенденцій минулого та сучасного;

  • формування умінь критично аналізувати отриману з різних джерел інформацію, самостійно трактувати її, застосовувати набуті знання з історії для орієнтації в громадсько-політичному житті та оцінки суспільних явищ і подій;

  • виховання національної і громадської свідомості, формування толерантного, неупередженого ставлення до інших народів, утвердження ідеалів гуманізму.