Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
243296_0091A_kovalskiy_v_s_sud_pravoohoronni_pr....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Глава 4. Адвокатура в Україні

289

Не може бути внесено подання органом дізнання, слідчим, прокурором, а також винесено окрему ухвалу суду щодо правової позиції адвоката у справі.

Адвокату гарантується рівність прав з іншими учасниками процесу. Кримінальну справу проти адвоката може порушити тільки Генеральний прокурор України, його заступники, проку­рори Автономної Республіки Крим, області, міста Києва. Адвока­та не можна притягти до кримінальної, матеріальної та іншої відповідальності або погрожувати її застосуванням у зв'язку з поданням юридичної допомоги громадянам та організаціям згідно з законом.

§ 2. Організаційні засади діяльності адвокатури

Діяльність адвокатури регламентується Конституцією України, Законом України "Про адвокатуру" іншими законодав­чими актами України та статутами адвокатських об'єднань (ст. З Закону).

Відповідно до Закону України "Про адвокатуру" адвокат має право займатися адвокатською діяльністю індивідуально, відкри­ти своє адвокатське бюро, об'єднуватися з Іншими адвокатами в колегії, адвокатські фірми, контори та .інші адвокатські об'єднан­ня, які діють відповідно до закону та статутів адвокатських об'єднань.

Закон України "Про адвокатуру" закріплює, що адвокатські об'єднання діють на засадах добровільності, самоврядування, колегіальності та гласності. Реєстрація адвокатських об'єднань проводиться у Міністерстві юстиції України в порядку, визначе­ному Кабінетом Міністрів України. Адвокатські об'єднання письмово повідомляють місцеві органи влади про свою реєстра­цію, а адвокати — про одержання свідоцтва на право займатися адвокатською діяльністю.

Порядок утворення, діяльності, реорганізації та ліквідації ад­вокатських об'єднань, структура, штати, функції, порядок витра­чання коштів, права та обов'язки керівних органів, порядок їх обрання та інші питання, що належать до їх діяльності, регулю­ються статутом відповідного об'єднання.

Адвокатські бюро, колегії, контори та інші адвокатські об'єд­нання є юридичними особами. Адвокати та адвокатські об'єднан­ня відкривають розрахунковий рахунок та інші рахунки в банках на території України, а у встановленому чинним законодавством

Ю 2-174

290

Розділ IV. Правозахисні органи Украї'ни

порядку — і в іноземних банках; можуть мати печатку і штампи зі своїм найменуванням.

Для визначення рівня професійних знань осіб, які мають намір займатися адвокатською діяльністю, вирішення питань про дисциплінарну відповідальність адвокатів у Автономній Респуб­ліці Крим, областях, містах Києві та Севастополі створюються строком на три роки квалгфікацгйпо-дисциплінарні комісії адво­катури.

Порядок організації та діяльності такої комісії визначається Положенням про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвока­тури, затвердженим Указом Президента України від 5 травня 1993 року № 155/931.

Формування кваліфікаційно-дисциплінарних комісій та організаційне забезпечення їх діяльності здійснюють відповідно Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласна, Київська та Севастопольська міські ради.

Комісію очолює голова, який обирається більшістю голосів від загальної кількості членів комісії таємним голосуванням та на альтернативній основі з числа членів палат на першому засі­данні комісії.

Заступниками голови кваліфікаційно-дисциплінарної комісії за посадою є голови палат комісії.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія діє у складі двох палат — атестаційної та дисциплінарної.

Атестаційпа палата створюється у складі 11 членів. До неї входять 4 адвокати, 4 судді, по одному представникові від відпо­відної міської ради, Головного управлінні юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласного, Київ­ського та Севастопольського міського управління юстиції, відді­лення Спілки адвокатів України (п. 8 Положення).

Дисциплінарна палата кваліфікаційно-дисциплінарної комі­сії складається з 9 членів. До неї входять 5 адвокатів, 2 судді, по одному представникові відповідно від Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласного, Київського та Севастопольського міського управління юстиції, відділення Спілки адвокатів України (п. 9 Положення).

За своїми повноваженнями атестаційна палата: розглядає заяви осіб, які мають намір займатися адвокатською діяльністю і

1 Бюлетень законодавства І юридичної практики України. — 2000. — № 1. — С. 19-32

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]