Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
243296_0091A_kovalskiy_v_s_sud_pravoohoronni_pr....doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

§ 4. Організація роботи військових судів

Для Належного виконання завдань зі здійснення правосуддя військові суди мають бути належним чином забезпечені.

Фінансування, матеріально-технічне постачання, забезпечен­ня транспортом, засобами зв'язку, зберігання архівних матеріалів військових судів і військової колегії Верховного Суду України відповідно до ст. 122 Закону України "Про судоустрій України" покладається на Державну судову адміністрацію, яка взаємодіє з відповідними установами Міністерства оборони .України.

Посадові оклади та доплати за кваліфікаційні класи військо­вим суддям встановлюються на рівні посадових окладів і доплат за кваліфікаційні класи суддів відповідних загальних судів. До­плати за військові звання і вислугу років встановлюються зако­нодавством України для військовослужбовців. Посадові оклади працівників апарату військових судів не можуть бути меншими, ніж посадові оклади працівників апаратів відповідних загальних судів.

Глава 5. Військові суди

109

Особовий склад військових судів користується всіма видами військового спорядження нарівні з особовим складом військових частин і установ Міністерства оборони України.

Військовослужбовці військових судів перебувають на вій­ськовій службі і входять у штатну чисельність Збройних Сил України, На них поширюються права і пільги, встановлені зако­нодавством України для військовослужбовців.

Перелік штатних посад суддів військових судів і військової колегії Верховного Суду України та відповідних цим посадам військових звань затверджує Президент України.

Строки і порядок присвоєння військових звань, порядок при­зову і звільнення з військової служби працівників військових су­дів визначаються законодавством України.

Охорона службових приміщень військових судів здійснюєть­ся військовими частинами гарнізонів, на території яких дислоку­ються військові суди.

Конвоювання у військові суди осіб, яких утримують під вар­тою на гауптвахтах, та охорона цих осіб здійснюються військови­ми комендатурами. Конвоювання осіб, яких утримують під вар­тою у слідчих ізоляторах, в'язницях та інших установах Держав­ного департаменту з питань виконання покарань України, здій­снюють підрозділи внутрішніх військ.

§ 5. Особливості статусу суддів військових судів

Статус суддів військових судів визначається Конституцією України, Законом України "Про статус суддів" та ін.

Перше призначення на посаду військового судді, як зазначе­но в ст. 128 Конституції, строком на 5 років здійснює Президент України. Всі інші судді обираються Верхввною Радою України безстрокове.

Суддями військових судів можуть бути громадяни України, які відповідають вимогам ст. 7 Закону України "Про статус суд­дів", перебувають на військовій службі і мають військове звання офіцерського складу.

Кількість суддів у військових судах встановлюється Прези­дентом України за поданням Голови Верховного Суду або Мі­ністра юстиції.

Закон України "Про статус суддів" закріплює право суддів військових судів на відставку. При звільненні з військової служ-

110

Розділ II. Суд України

би та виході у відставку судді військових судів за їх вибором мають право на одержання щомісячного довічного утримання та інших пільг або на одержання пенсії, встановленої законодав­ством для військовослужбовців. Суддя військового суду не може бути звільнений з військової служби; винятком є такі випадки: за власним бажанням, за станом здоров'я, а також у разі досягнення шістдесятип'ятирічного віку.

Особливість статусу військових суддів відповідно до ст. 63 Закону України "Про судоустрій України" полягає в тому, що судді військових судів перебувають на військовій службі і вхо­дять до штатної чисельності Збройних Сил України. Президен­том України за поданням Голови Верховного Суду України, як­що інше не встановлено законом, їм присвоюються військові звання. Строки та порядок присвоєння військових звань, поря­док звільнення з військової служби суддів визначаються зако­ном. Військовий суддя, крім здійснення правосуддя, не може за­лучатися до виконання інших обов'язків військової служби.

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте систему військових судів в Україні.

2, Які повноваження військових судів гарнізонів?

5. Назвіть повноваження військових судів регіону і Військово-

Морських Сил. 4. Як організовано роботу військових судів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]