Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по психологии.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Короткі теоретичні відомості

  1. Зазначити, які галузі психологічних знань звертаються до проблеми спілкування. Які проблеми спілкування розробляли психологи-основоположники (В.М. Бехтєрев, В.М. М’ясищев, Б.Г. Ананьєв,

Л.С. Виготський) і які розробляються на сучасному етапі. Визначити значення поняття «спілкування». Розповісти про роль спілкування в житті людини. Визначити функції спілкування. Охарактеризувати форми спілкування. Розкрити поняття культури спілкування.

  1. В єдиному процесі спілкування можна виділити три взаємопов’язані боки: комунікативний, інтерактивний, перцептивний. Охарактеризувати ці компоненти спілкування. Характеризуючи інтерактивний бік спілкування, розкрити поняття соціальної норми і соціального контролю. Характеризуючи перцептивний бік спілкування, розкрити механізми міжособистісного сприймання (ідентифікація, рефлексія, емпатія). Охарактеризувати види спілкування за різними параметрами (контингентом, опосередкованістю, тривалістю, закінченістю), а також особистісне спілкування. Охарактеризувати особливості особистісного спілкування.

  2. Зміст спілкування реалізується за допомогою певних засобів. Охарактеризувати мову і мовлення: дати визначення, визначити фізіологічну основу. Розповісти про види мовленнєвої діяльності за складністю пихофізіологічних механізмів, за рівнем планування, за довільністю, за екстеріоризованістю. Охарактеризувати стилі мовлення (побутовий, художній, діловий, науковий). Дати характеристику невербальної комунікації та її засобів (кінетика, міжособистісний простір, візуальний контакт, експресія та ін.).

  3. Дати визначення поняття стилю спілкування. Охарактеризувати гнучкий, ригідний та перехідний стилі. Розповісти про педагогічний стиль спілкування. Дати характеристику стилів спілкування, які виділили

В.М. Галузяк, І.М. Юсупова. Розповісти про міру ефективності спілкування. Визначити чинники успішного спілкування. Охарактеризувати виявлення почуттів у спілкуванні.

  1. Розповісти про роль спілкування в розвитку дитини, показати наслідки недостатності спілкування в дитинстві. Показати, які складові психічного життя людини формуються в процесі спілкування. Охарактеризувати такі форми впливу як фасилітація, інгібіція. Розповісти про формування навичок спілкування. Охарактеризувати різновиди соціально-психологічного тренінгу: особистісно-орієнтований, поведінковий та ситуаційний.

  2. Дати визначення техніки спілкування, охарактеризувати її складові. Зазначити особливості техніки спілкування в різних соціокультурних середовищах. Показати, що необхідно для вдосконалення техніки спілкування. Визначити поняття атракції, дати психологічну характеристику дружби. Розповісти про соціальну перцепцію, її механізми (ідентифікацію, рефлексію, стереотипізацію). Визначити якості, значущі для спілкування.

Контрольні запитання

  1. Чим зумовлюється потреба у спілкуванні між людьми?

  2. Яку роль відіграє спілкування у суспільному житті?

  3. У чому полягає соціальна сутність спілкування?

  4. Яка роль у спілкуванні належить невербальній комунікації?

  5. У чому виявляється культура невербального спілкування?

  6. Що означає комунікативна функція спілкування?

  7. У чому полягає суть інтерактивного боку спілкування?

  1. Яким є механізм ідентифікації при сприйманні іншої людини?

  2. Як відбувається стереотипізація у пізнанні людини людиною?

  1. За якими принципами спілкування поділяють на різновиди?

  2. Якими є умови ефективності спілкування?