Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по психологии.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 44 - 46 Тема. Психологія взаємодії людей

Мета: розглянути зі студентами психологічні особливості взаємодії людей; визначити поняття соціального зв’язку, соціальних відносин, соціального впливу; вивчити особливості конфлікту та основні стилі поведінки в конфліктній ситуації.

План

  1. Відносини, стосунки, ставлення

  2. Вплив спільноти на індивіда

  3. Сприймання людьми один одного як аспект міжособистісних стосунків

  4. Види взаємозв’язку у спільній діяльності

  5. Соціально-психологічний клімат групи

  6. Загальна характеристика конфлікту

  7. Психологічні прийоми подолання конфліктів

Основні поняття та терміни: взаємовідносини, стосунки, ставлення, взаємодія, взаєморозуміння, соціальна роль, групові взаємини, соціально-психологічний клімат, сумісність, спрацьованість, конфлікт.

Короткі теоретичні відомості

  1. В українській мові існує специфіка вживання термінів «відносини» і «стосунки». Показати різницю у вживанні цих понять, дати їх визначення. Охарактеризувати поняття міжособистісні стосунки. Дати визначення понять взаємодія, взаєморозуміння, визначити їх особливості. В основі людських стосунків лежить ставлення особистості. Визначити сутність цього поняття. Розповісти про три основні компоненти регулювання поведінки людей: когнітивний, емоційний, інтеракційний. Охарактеризувати міру міжособистісної привабливості.

  2. Не можна зрозуміти особистість, не збагнувши системи її відносин і зв’язків з іншими людьми. Пояснити, чому. Охарактеризувати сутність соціальних ролей. Розповісти про їх різновиди. Охарактеризувати роль як уявлення про форми поведінки. Показати вплив групи на психіку і поведінку індивіда. Розкрити сутність атрибуції. Розповісти про механізм передачі життєвого досвіду від одного індивіда до іншого. Визначити сутність перебігу групових взаємин.

  3. У процесі людських взаємин важливе значення має прийняття, оцінка і розуміння людьми один одного. Розкрити сутність імпліцитної теорії особистості. Охарактеризувати чинники, які впливають на правильність сприйняття і розуміння людьми один одного: ефект первинності (ефект ореола), ефект новизни. Розповісти про типові форми сприйняття і розуміння людини людиною: аналітична, емоційна, перцептивно-аналітична, соціально-асоціативна. Розглянути основні ситуації, у яких людина найбільш різнобічно розкриває себе як особистість. Визначити чинники, які заважають правильному сприйняттю та оцінюванню людьми одне одного.

  4. Розповісти про різновиди спільної діяльності. Розкрити сутність моделі регуляції спільної діяльності, розробленої М. Обозовим. Визначити сутність послідовних фаз у спільній діяльності, виділених Г. Бейлзом. Розповісти про умови-чинники діяльності та взаємодії. Визначити рівні взаємозв’язку членів групи (за М. Обозовим). Показати функціональну структуру групи. Виділити додаткові чинники, які впливають на спільну діяльність: індивідуально-психологічні властивості членів групи та її однорідність-різнорідність.

  5. Показати сутність феномену сумісності. Пояснити, що являє собою психологічний клімат групи. Охарактеризувати поняття спрацьованості. Показати, у чому виявляється соціально-психологічний клімат. Розповісти, як пов’язаний соціально-психологічний клімат з об’єктивними умовами виробництва. Показати вплив індивідуально-психологічних властивостей на соціально-психологічний клімат. Простежити зв’язок між соціально-психологічним кліматом і задоволеністю різними аспектами виробничої ситуації.

  6. Дати визначення конфлікту. Визначити основні типи конфліктів. Розповісти про раціональний і емоційний спосіб поведінки людей у конфліктній ситуації. Показати причини виникнення конфліктів у групі. Розкрити стадії перебігу конфліктів. Показати структуру конфлікту. Виділити найбільш характерні ознаки конфліктної ситуації.

  7. Розповісти про методи, які використовуються для вирішення конфлікту. Розкрити сутність основних стилів поведінки в конфліктній ситуації: конкуренція, співробітництво, компроміс, ухилення, пристосування. Розповісти про основні конфліктні типи особистості: демонстративний, ригідний, педантичний, безконфліктний та способи взаємодії з ними. Розкрити сутність методики розв’язання конфлікту через «розв’язання проблеми».

Контрольні запитання

  1. Чим відрізняються поняття «відносини», «стосунки», «ставлення»?

  2. Розкрити зміст термінів «взаємодія» і «взаєморозуміння»

  3. Які основні компоненти регулювання поведінки людей у міжособистісних стосунках?

  4. У чому полягає сутність понять «групова динаміка», «групові взаємини», «групова взаємодія»?

  5. Що впливає на адекватність сприймання і розуміння людьми одне одного?

  6. Які існують психологічні механізми міжособистісних стосунків?

  7. Які типові форми сприймання і розуміння людини людиною?

  8. Які чинники впливають на соціально-психологічний клімат?

  9. Які шляхи розв’язання конфліктних ситуацій?