Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ ОБД.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
80.21 Кб
Скачать

Тема 7. Організація і технологія біржової торгівлі

Організація біржових торгів та їх ефективність залежить від багатьох чинників, починаючи від спеціалізації біржі, особливостей біржового товару, механізму ведення торгів, і самої технології торгів. Головним документом, що регламентує організацію біржової торгівлі є Правила біржової торгівлі, що розробляються і затверджуються кожною біржею самостійно, але з врахуванням діючого чинного законодавства, що регулює біржову діяльність в країні.

Біржовий процес поєднує цілий ряд взаємопов’язаних операцій, що виконуються в певній послідовності із врахуванням специфіки біржових торгів. В залежності від технології проведення біржових торгів в значній мірі і побудована сама організація торгів на біржі. Для всіх технологій проведення біржових торгів є характерними наступні операції:

- вивчення попиту і пропозиції товару за межами біржі і вихід брокера на біржу;

- узгодження умов угоди між брокером-продавцем брокером-покупцем, укладання біржової угоди в процесі біржового торгу;

- оформлення та реєстрація біржової угоди, біржового контракту і розрахунок з біржею;

- розрахунок клієнта з брокером за здійснення біржової угоди;

- поставка та одержання товару, розрахунок на нього між клієнтами брокерів.

На успішне здійснення біржової торгівлі поряд з вказаними чинниками суттєво впливає форма проведення торгів, ширина, глибина та опірність ринку.

Глибина ринку визначається розміром партії товару, що пропонується (чи реалізується), ширина - кількістю продавців та покупців на ринку, опірність (опір ринку) - діапазоном цін, у якому учасники торгів висловлюють готовність укладати угоди. Разом із поняттям "опірність" (опір ринку) слід розглянути спред.

Спред - це розрив між мінімальною ціною продавця та максимальною ціною покупця. Виділяють спред позитивний та негативний, які визначаються величиною різниці (розриву).

Торги на біржах проходять за допомогою аукціону. Розрізняють такі форми біржового аукціону:

- простий аукціон (англійський, голландський);

- заочний аукціон або натемну;

  • подвійний аукціон (безперервний, або "вигуків" чи "натовпу").

За невеликого обсягу попиту та пропозиції біржові торги можуть мати форму простого аукціону. Таки форма може бути організована продавцем чи покупцем.

Процес біржової торгівлі почав зароджуватись із простого аукціону за типом англійського. Його сутність полягає у тому, що за наявності конкуренції покупців ціна послідовно зростає крок за кроком (розмір кроку встановлюється до початку торгів), поки не залишитися один покупець, і товар продається за найвищою ціною пропозиції.

Голландський аукціон - початкова ціна продавця є максимальною, маклер, що веде торги, послідовно пропонує меншу. Товар продається першому покупцеві, котрого влаштовує запропонований курс ціни.

Аукціон заочний (або «натемну») - усі покупці пропонують свої ставки одночасно. Товар придбає той, хто зробив найвищу пропозицію.

Подвійний аукціон. Простий аукціон передбачає конкуренцію або продавців, або покупців. Подвійний же - це наявність конкуренції між продавцями та покупцями одночасно. Подвійний аукціон - це збільшення пропозиції покупців, що зустрічається з пропозицією продавців, що знижується. Коли пропозиції цін покупця та продавця збігаються. укладається угода.

Безперервний аукціон як різновидність форми подвійного (типу "натовп" або "вигуків"), коли брокери збираються біля маклера, який веде торги і лише оголошує товар, а потім проводять самостійно торг: вигукують ціни (котирування) і відшукують контрагента. Один покупець може укласти з різними продавцями угоди за різними цінами.

В світовій практиці біржової торгівлі знаходять примінення всі типи аукціонів, від англійського до подвійного, а також до безперервного. Технологія і організація біржової торгівлі на товарних біржах нашої країни побудована за типом англійського аукціону, в той час, як більшість американських і європейських бірж віддають перевагу подвійним аукціонам та безперервним.

Специфіка біржового ринку полягає в тому, що основна робота, яка визначає успіх і ефективність біржової торгівлі, проводиться за межами біржі. Це вивчення брокерами реального ринку, попиту і пропозиції на ньому, пошук продавців, з’ясування їх потреб, узгодження з ними угоди купівлі-продажу й укладання угод (договорів, доручень).

Підготовка біржових торгів починається з представлення брокерськими конторами і фірмами в інформаційно-довідковий відділ біржі офіційних письмових заяв за встановленою формою на продаж чи купівлю товару.

Згідно затвердженої форми брокерські контори у відповідності з біржовими правилами, подають заявку на біржу, після чого вона реєструються і вводиться в банк даних біржі. Такі заяви грунтуються на договорах-дорученнях, укладених брокерськими фірмами (конторами) зі своїми клієнтами. Заява може бути передана в інформаційно-довідковий відділ біржі представником (брокером) фірми безпосередньо чи по біржовому інформаційному каналу. Кількість товарів в одній заявці регламентується правилами біржової торгівлі.

Одержані біржею від брокерів заяви, що надійшли в її інформаційно-довідковий відділ в обумовлений строк, після їх реєстрації узагальнюються в інформаційному листі за видом товарів, виставлених на торги на майбутній день. Такі листи рекомендованих на торги товарів попередньо роздаються брокерам, розміщуються на стендах у торгівельному залі біржі та в її офісі, а також розсилаються по біржовим інформаційним каналам, в т. ч. по електронній пошті, брокерським фірмам і тим фірмам (підприємствам), які купують у біржі інформацію чи займаються її платним розповсюдженням.

У заявах та інформаційному біржовому листі не вказується продавець чи покупець товару (це становить комерційну тайну біржових угод), а лише номер брокерської контори, яка подала заяву.

Якщо товар не продано на кількох торгах і брокер не зняв його з продажу, правила біржової торгівлі можуть передбачати виведення такої заяви з біржового інформаційного каналу без згоди брокера після визначеної кількості торгів з участю вказаного в ній товару (наприклад, після 8 торгів).

Час проведення торгів суворо лімітований і встановлюється Біржовим комітетом. Самі торги на біржах проводяться звичайно два рази в день, як правило з завчасно встановленою тривалістю біржової сесії. В процесі торгової сесії часто робиться перерва (5-10 хвилин). Враховуючи «в’ялий» період в розвитку біржового ринку України, торги на більшості вітчизняних бірж відбуваються раз або два рази на тиждень.

Угоди по кожному товару відбуваються в окремих операційних залах. Іноді операційний зал розділений на спеціалізовані секції, де відбуваються угоди на визначені товари і їх групи. У операційному залі торгівля ведеться як мінімум по чотирьох секціях. Такий порядок характерний для бірж США. Кількість секцій визначається керівництвом біржі в залежності від номенклатури товарів, якими здійснюється торгівля. На західноєвропейських біржах, як правило, для кожного товару виділяється окремий зал або кімната.

На біржах США спеціалізовані секції називаються ямами. Це піднята восьмикутна платформа зі сходинками вниз до рівня операційного залу. Таке розташування дозволяє всім покупцям і продавцям бачити один одного. Кількість сходинок у ямі відповідає числу місяців, по яких ведеться торгівля контрактами, при цьому верхня сходинка виділяється для найближчої позиції, а нижня – для самої дальньої позиції, по якій, як правило, заключається менше угод. У ямі торговці розташовуються в залежності від місяця постачання, по якому вони ведуть торгівлю, тим самим торговець, що зайняв у ямі визначене місце, уже повідомив своїм колегам, по якому товарі і з яким місяцем постачання він збирається здійснювати операції.

Вхід в ту частину залу, де проводяться торги, дуже обмежений. Як правило, тут можуть знаходитись лише брокери (учасники біржових торгів) та їх помічники.

Брокер (помічник брокера) зобов'язаний знаходитись біля біржового кільця в момент оголошення його пропозиції на торги біржовим маклером. Його відсутність у цей момент розцінюється як неявка на торг, і запропонований ним товар знімається з торгів, які проводяться в цей біржовий день, а до брокера застосовуються санкції (його брокерська контора відшкодовує витрати біржі, пов'язані з підготовкою торгів по даній пропозиції).

Веде торг біржовий маклер (з помічниками), які сидять у біржовому кільці. Про початок біржового торгу повідомляється потрійним звуковим сигналом.

На біржах, де встановлене інформаційне табло, товари, виставлені на торги і включені в інформаційний лист, послідовно (по три позиції) висвічуються на табло. По кожній позиції повідомляється її номер, номер брокера-продавця, найменування товару, ціна пропозиції, умови розрахунків. Інформаційне табло в операційному залі, звичайно розташоване в центрі так, щоб кожний учасник торгів в будь-який момент міг одержати необхідну інформацію про угоди біржового дня. На це табло постійно надходить інформація з реєстраційного бюро, інформаційної служби і від учасників торгів.

На більшості бірж світу табло показує також інформацію з угод з рештою товарів, що торгуються даною біржею, ціни угод на інших товарних, фондових і валютних біржах, а також різноманітні поточні повідомлення (політичні події, погода, страйки, ціни при продажах за наявні, відвантаження товару і т. д.).

На біржах, де відсутнє інформаційне табло, торги здійснюються з голосу, тобто маклер біржі почергово виголошує пропозиції на продаж товару.

Під час оголошення біржовим маклером товару брокер-продавець і брокер-покупець, які виявили інтерес до оголошеної позиції, з допомогою голосу і професійних жестів протягом 30 секунд домовляються про угоду. Досягнуте в ході прилюдної дискусії усне погодження брокерів фіксується біржовим маклером (він оголошує про це погодження та його деталі) і є підставою для укладання біржової угоди.

Зафіксоване біржовим маклером усне погодження між брокером-продавцем і брокером-покупцем оформляється та реєструється на біржі відповідно до правил біржової торгівлі.

Угода вважається біржовою, якщо вона представлена до реєстрації і зареєстрована на біржі не пізніше наступного за днем укладання угоди дня і є дійсною з моменту реєстрації на біржі.