Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
677_конспект по бюджетированию.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.56 Mб
Скачать

4.4. Фінансова структура підприємства та її формування

       Вибір фінансової структури – це вибір об’єкта бюджетування.

Від останнього залежать:

  • види бюджетів, що будуть розроблятись;

  • технологія бюджетування, яку доцільно застосовувати;

  • порядок консолідації бюджетів структурних підрозділів і система бюджетування;

  • регламент звітів про виконання бюджетів та їхнє коригування.

       Фінансова структура підприємства – це склад різних видів бізнесу та інших сфер фінансової відповідальності за доходи і витрати та інші визначені фінансові показники, розподілені між структурними підрозділами, що виступають як об’єкти бюджетування й управлінського обліку.

       У фінансовій структурі підприємства виділяють такі центри обліку: центри прибутку, центри доходів і центри витрат, центри інвестицій, тощо.

       Бюджетування на підприємстві необхідне для правильного оцінювання його фінансового стану, розподілу доходів, витрат та відповідальності за дотримання відповідних показників як за видами бізнесу, так і за структурними його підрозділами.

       Фінансова структура формується з ЦФВ, подібно підрозділам у організаційній структурі, які знаходяться у визначеній ієрархічній підпорядкованості. Підпорядкованість центрів визначають в тій же послідовності, в якій знаходяться й зазначені типи центрів.

       Вищим рівнем є Центр інвестицій. Це або підприємство, або головна компанія багаторівневої корпорації. У нього входять всі інші центри.

       На другому рівні буде Центр(и) прибутку. Це теж рівень підприємства. Якщо підприємство функціонує як самостійний господарюючий суб’єкт, то воно є Центром прибутку, якщо в своїй діяльності пов’язано кілька підприємств (наприклад, дочірніх) у холдингу, то кожне з них буде Центром прибутку.

       Кожен Центр прибутку повинний мати свій Центр доходу і Центр витрат. Це третій рівень. При цьому Центри витрат можуть бути як такі, що належать даному Центру доходу (наприклад, ЦФВ витрат ”Маркетинг” у ЦФВ доходу ”Комерція”), так і Центри витрат, що є загальнофірмовими. Це ті центри, які як правило, є відповідальними за витрати загальнофірмового характеру, наприклад, різного роду адміністративні витрати (бухгалтерія, відділ кадрів, логістика, охорона і т.д.).

       Безпосередньо Центри доходу можуть мати свою внутрішню ієрархію, наприклад, ЦФВ доходу ”Комерція” має два підлеглих ЦФВ доходу – ЦФВ продажів регіону ”А” і ЦФВ продажів регіону ”Б”.

       Аналогічну структуру можуть мати і Центри витрат. Наприклад, ЦФВ витрат ”Виробництво” може містити в собі ЦФВ витрат ”Ливарний” і ЦФВ витрат ”Механічний” або ЦФВ витрат ”Інфраструктура” буде мати у своїй структурі набір ЦФВ витрат ”Енергетика”, ”Механіка”, ”Будсервіс”, ”Ремонтний” тощо. Загальнофірмовий Центр витрат ”Адміністративний” може містити в собі ЦФВ витрат ”Облік”, ”Безпека”, ”АСУ”, ”АГВ” тощо.

       Центри маржинального доходу щодо структури нічим не відрізняються від Центрів доходу.

       Різні організаційно-правові форми підприємств мають різний склад центрів фінансової відповідальності.

Наведемо приклади структур різних підприємств з неоднаковою кількістю видів бізнесу:

  1. підприємство з одним видом бізнесу,

  2. підприємства з декількома видами бізнесу,

  3. корпорація з декількох юридичних осіб, кожна з яких займається самостійним бізнесом.

       Так, підприємство з одним видом бізнесу має таку фінансову структуру: на рівні підприємства виділяють Центр інвестицій та Центри прибутку. Останній в свою чергу включає центри доходу і витрат, які включають центри фінансової відповідальності служб, а служби включають центри фінансової відповідальності доходу і витрат відділів.