Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
677_конспект по бюджетированию.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.56 Mб
Скачать

8.6. Бюджет амортизаційних відрахувань

       Бюджет амортизаційних відрахувань на планований період (квартал, рік) розробляє фінансовий відділ. Для визначення суми цих відрахувань можна скористатись методом прямого розрахунку й аналітичним. При використанні прямого методу розрахунку суму амортизаційних відрахувань визначають шляхом множення первісної вартості об'єктів основних засобів за групами на відповідні норми (у відсотках) по кожному з них. Отримані результати складають і одержують загальну суму амортизаційних відрахувань по підприємству в цілому. При використанні аналітичного методу спочатку обчислюють середню вартість амортизаційних основних засобів на майбутній рік за формулою:

де – первісна вартість основних засобів на початок розрахункового періоду; У – вартість основних засобів, що вводяться в експлуатацію в розрахунковому періоді; – вартість основних засобів, що вибувають з експлуатації в розрахунковому періоді; K – число повних місяців функціонування основних засобів у розрахунковому періоді (у I кв. його приймають рівним 10,5 міс.; у II кв. – 7,5; у III кв. – 4,5; у IV кв. – 1,5 міс.); (12-К) – число місяців, що залишаються до кінця року після вибуття основних засобів.

       Середню вартість основних засобів, що амортизується у плановому періоді, множать на середню фактичну норму амортизації що склалася за звітом підприємства за базовий рік:

де – планова сума амортизаційних відрахувань на майбутній рік по підприємству в цілому.

       Суму амортизації визначають розрахунковим шляхом. Розраховану суму амортизації включають у плановий бюджет на майбутній період. Формат планового бюджету представлений у табл. 8.7.

8.7. 8.7. Бюджет загальновиробничих витрат

8.7. Бюджет загальновиробничих витрат

       Бюджет загальновиробничих накладних витрат виражає обсяг усіх витрат, пов'язаних з випуском продукції, за винятком прямих матеріальних витрат і прямих витрат на оплату праці. Загальновиробничі витрати можуть містити в собі змінну і постійну частини. Змінну частину встановлюють як норматив (наприклад, від працевитрат основних працівників виробництва), а постійну частину – виходячи з потреб виробництва.

Даний бюджет містить ряд стандартних статей:

  • зміст і експлуатація устаткування;

  • поточний ремонт виробничих основних засобів;

  • оренда виробничого устаткування;

  • додаткові виплати працівникам виробництва (наприклад, оплата простоїв) і ін.

       Відповідальним за планування загальновиробничих витрат є заступник директора підприємство з виробництва. Використовуючи інформацію про виробничу програму на наступний квартал (місяць),керівники підрозділів, що підкоряються заступнику директора, надають йому службові записки з запланованими витратами, за які вони відповідають. Заступник директора по виробництву затверджує ці витрати, а підлегла йому служба складає зведений бюджет загальновиробничих накладних витрат. За формою і складом статей цей бюджет наведено у табл. 8.8.

8.8. Бюджет витрат на збут

       Бюджет витрат на збут формують після складання бюджету продажів, тому що він тісно пов'язаний з останнім. Бюджет витрат на збут (реклама, комісійні торгових агентів, транспортні послуги й ін.) повинний співвідноситися з обсягом продажів. Не можна очікувати зростання обсягу продажів, одночасно плануючи зниження фінансування заходів, спрямованих на стимулювання збуту продукції. Багато статей бюджету витрат на збут планують у відсотках до обсягу продажів (за винятком оренди складських приміщень і транспортних послуг). Величина прогнозного відсотка залежить від життєвого циклу готової продукції. Витрати на збут можна класифікувати за багатьма критеріями, ключовим з який є: види продукції, категорії покупців, географія збуту, діяльність конкурентів на окремих сегментах товарного ринку. Значну частину витрат на збут складають витрати на рекламу і просування товарів на ринок. Тому заступник директора по збуту (комерційний директор) повинен точно становити, де і коли повинна бути здійснена рекламна кампанія і скільки коштів необхідно на неї витратити. При розробці бюджету витрат на збут доцільно передбачити витрати на упакування, транспортування, страхування, складування і збереження товарів на складі. Бюджет витрат на збут показано в табл. 8.9.

       З даних табл. 8.9 випливає, що рівень витрат на збут по даному підприємству складає значну величину – 12% (25 341 ÷ 210 607 х 100), що дозволяє йому успішно просувати свою продукцію на товарний ринок.