Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичны рекомендации по всем видам работы.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Методика діагностики ставлення студентів до свого здоров’я (за в.О.Соломоновим)

Мета: визначення ставлення студентів до свого здоров’я.

Обладнання: бланк анкети та ручка.

Інструкція: “Уважно прочитайте приведений перелік мотивів здоров'я і розставте бали (не менше 5) в правій колонці згідно рейтингу, залежно від свого ціннісного ставлення до здоров'я”.

АНКЕТА

Изучение отношения студентов к своему здоровью.

Фамилия __________ имя __________ отчество _________ курс

_____группа_______

Список мотивов

рейтинг

1

Стремление укрепить здоровье (не болеть)

2

Сформировать красивую фигуру

3

Развивать физические качества (силу, выносливость, быстроту, ловкость)

4

Интерес к двигательной активности (определенному виду спорта)

5

Устойчивость к физическим нагрузкам

6

Повышать свою работоспособность, меньше уставать

7

Сохранять на протяжении многих лет активную, деятельную жизнь

8

Развивать личностные качества (волю, целеустремленность, уравновешенность, сосредоточенность)

9

Стать высококвалифицированным специалистом

10

Сохранять активность и жизнерадостность

11

Стремиться к творчеству повышению своего профессионального уровня

12

Быть уверенным в себе, свободным от внутренних противоречий

13

Развивать познавательные процессы (восприятие и ощущение, внимание, память, мышление)

14

Развивать и укреплять психику

15

Противостоять факторам внешней среды

16

Толерантость к алкоголю и курению

17

Сохранять хорошее самочувствие (физические, психические и физиологические показатели)

18

Уметь активно отдыхать

Обробка результатів. Складається рейтинг значущості мотивів, який аналізується. Також малюється графік бальної оцінки значущості мотивів

У висновках характеризується ступінь розуміння студентами необхідності зберігати і зміцнювати здоров’я та їхні дії стосовно цього.

Звіт студента за результатами виконання самостійної роботи має містити:

  1. Тему завдання.

  2. Мету роботи.

  3. Заповнений протокол дослідження:

  • П.І.Б досліджуваного: _____________

  • Вік досліджуваного:_______________

  • Дата дослідження:__________________

  • Предмет дослідження:_______________

  • П.І.Б. експериментатора:_____________

  • Бланк відповідей досліджуваного:______

  1. Висновки.

Література

1.Соломонов В.А. Психологические основы здоровья личности// Сборник научных трудов Северо-Кавказского государственного технического университета. Серия «Гуманитарные науки».- 2005. -№2 (14) //http://science.ncstu.ru/articles/hs/14/51.pdf/file_download

2.Клушина Н. П., Соломонов В. А. Исследование ценностного отношения к здоровью у студентов вузов //Вестник Северо-Кавказского государственного технического университета.-2009.- № 2 (19) // http://science.ncstu.ru/articles/vak/2009-02-19/hs/03.pdf/file_download

Завдання 3. Визначення ступіню гармонійності способу життя особистості. Методика “Особиста біографія (за О.І.М.Мотковим)

Мета: визначення ставлення до гармонізації життя особистості.

Обладнання: бланк методики, ручка.

У методиці підібрані питання, що стосуються деяких найважливіших сторін особистості і життєдіяльності людини. До них відносяться особливості життєвого самовизначення, самореалізації, трансформації і гармонізації особистості. В сукупності всі ці характеристики утворюють інтегральний чинник "загальна конструктивність особистості".

У ньому враховуються як гармонійність особистості, тобто оптимальність організації і перебігу життєвого процесу, так і загальна результативність життя, життєва самореалізація особистості. Високому рівню загальної конструктивності відповідає наявність головних складових: високої гармонійності організації особистості і процесу її життя, доброї самореалізації.

Високий результат по показнику “гармонійність особистості” інтегрує в собі наступні аспекти: достатньо часте відчуття повноти і гармонійності свого життя; добре самопочуття (здоров'я) протягом року; здоровий і різноманітний спосіб життя; мала кількість внутрішніх суперечностей в особистості і обставин, що заважають переживати внутрішню гармонію; переважно позитивний емоційний тонус; почуття єдності зі всіма сферами свого життя, з людьми і світом у цілому; висока задоволеність стосунками в сім'ї, з друзями, в групі і життям в цілому; позитивна оцінка змін в особистості з віком; наявність роздумів над “вічними” питаннями; докладання значних зусиль, щоб активно і конструктивно прожити бажану кількість років. Ряд питань стосується проявів особистості у минулому і в найближчий рік, що додає методиці додатковий біографічний характер і дозволяє вивчати динаміку змін в особистості, що виникають у процесі її життя .

При розробці опитувальника автор спирався на уявлення про психологічну і особистісну гармонію.

Під психологічною гармонією розуміється по-перше, наявність у людини психічного, особистісного, соціального і духовно-психологічного здоров'я. У загальних рисах це:

- відсутність виражених психічних захворювань (психічне здоров'я);

- оптимальна внутрішня узгодженість, збалансованість різних мотивацій, спершу генетично заданих (базових) і що прижиттєво утворюються, характерологічних і культурологічних рис різного рівня і змісту один з одним, а також з пізнавальними, психофізіологічними і фізичними можливостями побудови поведінки (особистісне здоров'я або “згода з собою” - оптимальні Я-орієнтації, самоприйняття своєї природи, висока самооцінка, добра психічна саморегуляція як прояв якісної роботи “внутрішнього програміста”, орієнтація на високі, а не на максимальні досягнення, переважно позитивний емоційний тонус, і так далі);

- оптимальна зовнішня збалансованість особистості з навколишніми соціальними умовами, мікро- і макросоціальним середовищем (соціально-психологічне здоров'я або “згода з іншими людьми” - оптимальний баланс між здійсненням в поведінці внутрішніх вимог своєї природи, самості, і побудовою життєдіяльності з урахуванням зовнішніх соціальних вимог; доброзичливість, толерантність, гнучкість в спілкуванні, прийняття в цілому і повага інших людей незалежно від їх національності, релігії, раси, статі, характеру, і т.п.; добре функціонування апарату програмування поведінки);

- оптимальна зовнішня збалансованість особистості з природними середовищами, зі Світом у цілому (духовно-психологічне здоров'я або “згода з природою”- добра адаптація в різних природних середовищах, до різного клімату і до погодних умов, прийняття законів побудови Світу, почуття єдності зі всією природою, дбайливе ставлення до неї, і т.п.).

По-друге, з функціональної точки зору, психологічна гармонія може бути визначена як оптимальна організація і функціонування основних компонентів психіки і поведінки:

  • особистості - потребово-мотиваційної сфери - системи первинних потреб, що прижиттєво утворюються на їх основі мотивацій, рис темпераменту і характеру, емоцій - і апарату програмування й самоконтролю;

  • пізнавальної і психомоторної сфери - процесів відчуття, сприйняття, пам'яті, мислення, усвідомлення, мовлення, організації руху, пов'язаних з ними здібностей;

  • поведінки людини - цілісного, інтегрального прояву функціонування психіки і тіла у вигляді схем, послідовностей різних дій.

По-третє, гармонійність процесу життя людини може бути розглянута з погляду розвитку психологічної культури особистості - тобто ефективності здійснення основних видів функціонування особистості, таких як самопізнання і самовизначення, спілкування, саморегуляція емоцій і дій, творчість, ведення справ, саморозвиток в основних сферах життєдіяльності (вся природа, соціум, тіло, психіка, особистість). Оптимальні рівні вираженості цих аспектів особистісній активності говоритимуть про високу психологічну культуру особистості.

По-четверте, одним з критеріїв гармонійності життя людини може бути оптимальність її способу життя, тобто якість здійснення основних, адаптивно необхідних, видів життєдіяльності людини. Наявність у людини активно здійснюваної, достатньо різноманітної, системи таких життєво необхідних занять (розумових і фізичних, творчих і рутинних, спілкування і усамітнення, занять у цивілізованому і природному середовищі, і т. д.) також указує на гармонійність її життєвого функціонування.

Другий, третій і четвертий критерії психологічної гармонії фактично є різними процесуальними аспектами психологічного функціонування людини.

Психологічна гармонія в цілому виражається в оптимальній психічній організації і функціонуванні індивідуума (в межах заданих природою можливостей). Вона є синонімом здорового, різноманітного і цікавого життя (“доброму життю”, за К. Роджерсом), з елементами "своєї гри", наявністю своєї справи і творчості, з високим самоприйняттям і прийняттям у цілому навколишнього соціального і природного світу.

У чому ж полягає психологічна оптимальність? Психологічна гармонія - це не абсолютно позитивний по всіх параметрах стан, функціонування і організація психіки і особистості. Вже отримані експериментальні дані, а також здоровий глузд і теоретичні міркування дозволяють стверджувати, що в психології особистості "золотим перетином", оптимальним балансом більшості полярних, адаптивних і неадаптивних, “позитивних” і “негативних” особистісних характеристик швидше слід вважати усереднений діапазон їх співвідношень (2 -:- 4) : 1, тобто в середньому 3 (+) : 1 (-). Це означає, що приблизно одна третина або чверть наших особливостей можуть і мають бути в мінусі, в розбалансованому і неадаптивному, недосконалому стані, щоб сприяти подальшому розвитку і саморозвитку особистості. Коли все в плюсі, розвивати вже нічого, розвиток зупиняється. Не існує повної досконалості. Прагнути потрібно не до повної, а до оптимальної досконалості (див. (см. Бернс Д. Хорошее самочувствие. М.: Вече, 1995).

Відповідаючи на питання методики "Особистісна біографія", досліджуваний замислюється про своє призначення і життєвий шлях, про оптимальність свого способу життя, про ступінь збалансованості своїх прагнень і поведінки. Така робота активізує процес життєвого самовизначення і постановку цілей гармонізації свого життя. Методика має, таким чином, ще і стимулюючий процеси самопізнання і самовизначення характер.

Методику "Личностная биография" рекомендуется применять с 14-15 лет. При групповом предъявлении каждый испытуемый должен получить бланк со всеми вопросами.

Методику " Особистісна біографія" рекомендується застосовувати з 14-15 років. При груповому пред'явленні кожен досліджуваний повинен отримати бланк з усіма питаннями.

Інструкція: “Вам пропонується спокійно поміркувати про себе і відповісти на питання, що стосуються Вашої біографії, життєвих завдань і досягнень, інших важливих сторін особистості. Не пропускайте жодного питання. Вільно висловлюйте свою думку. Обов’язок дослідника - зберігати в таємниці Ваші дані. Відповіддю по кожному пункту методики є умовний бал, цифра, яка позначає одну з п'яти можливих відповідей загальної Шкали.

Можливо, на деякі питання Вам буде важко відповісти. Тоді постарайтеся вибрати найбільш переважну для Вас відповідь. Іноді може допомогти порівняння себе із звичайною середньостатистичною людиною Вашого віку.

Стежите за відповідністю місця запису відповіді з номером питання, на яке Ви в даний момент відповідаєте.

Не прагніть справити сприятливе враження! Аналізується не конкретна відповідь, а сумарний бал по серії питань. У разі нерозуміння сенсу питання або способу роботи звертайтеся до дослідника. Робота з методикою допоможе Вам поглибити розуміння своєї особистості і життєвого шляху.

Шкала можливих відповідей: 1 – Ні. 2 - Швидше, ні. 3 - Щось середнє.4 - Швидше, так. 5 - Так.

Приклад роботи того, що відповідає:

Питання 5: Чи є у Вас чітке розуміння сенсу свого життя ?

Припустимо, Ви вибрали відповідь "Швидше, так". У такому разі в своєму Бланку відповідей напроти номера питання 5 потрібно записати цифру "4": № 5 - 4 № 6 -...

Таким чином, потрібно відповідати на всі пункти і підпункти методики.

Перед початком роботи з Опитувальником просимо обов'язково відповісти на наступні пункти.

Загальні дані:

А. Дата роботи з методикой.....................................................................................

Б. Прізвище, ім'я та по-батькові.............................................................................

В. Дата народження........................................ Г. Стать (ч, ж) ................................

Д. Місце навчання, роботи (назва установи)..........................................................

Є. Освіта....................................................................................................................

З. Склад сім'ї в даний час ........................................................................................

І. Соціальне становище батьків (робочі, службовці і тому подібне) .................

К. Освіта батьків.......................................................................................................

ДЛЯ ДОРОСЛИХ ДОДАТКОВО:

Л. Посада ..................................................................................................................

М. Сімейне становище (одружений, не одружений, в розлученні)....................

Н. Наявність дітей (скільки)....................................................................................

Ваші додатки до цих даних....................................................................................”

Коротка інструкція: “Відповідайте, вибираючи відповідь за Шкалою можливих відповідей і записуючи її цифрою напроти відповідного пункту опитувальника. Якщо в питанні є підпункти, наприклад, 9.1., 9.2. і так далі, то потрібно давати відповіді обов'язково по кожному підпункту!

Шкала можливих відповідей: 1 - Ні. 2 - Швидше, ні. 3 - Щось середнє. 4 - Швидше, так. 5 – Так”.