Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДКРИТИЙ УРОК 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
300.03 Кб
Скачать

10. Якими нормативно правовими актами дозволяється використання режиму підсумованого обліку робочого часу і визначені умови такого використання?

  1. Положення про робочий час і час відпочинку працівників.

  2. Положення про робочий час і час відпочинку плаваючого складу суден річкового флоту

  3. Положення про робочий час і час відпочинку працівників вагонів-ресторанів і праців­ників суднових ресторанів морського і річкового транспорту, працівників вагонів-крамниць та інших аналогічних підприємств торгівлі і громадського харчування

  4. Положення про робочий час і час відпочинку працівників експлуатаційних підпри­ємств і організацій Міністерства зв'язку СРСР і міністерств зв'язку союзних республік.

  5. постановою Ради Міністрів СРСР «Про режим робочого часу працівників радгоспів та інших державних підприємств сільського господарства»

  6. Положення про режим робочого часу і часу відпочинку робітників та службовців, зайнятих на роботах у лісовій промисловості та лісовому господарстві, і порядок оплати праці при подовжених і скорочених робочих змінах.

Питання були задані експертами кожної експертної групи, які не стосувалися питань, підготовлених експертними групами (наприклад, експертна група № 1 задає питання експертній групі № 2, 3, 4) після повернення їх в домашні групи.

Для того, щоб впевнитись, що заняття досягло мети і студенти опрацювали матеріал в домашніх групах, викладач пропонує використати метод аналізу правових ситуацій та розігрування правової ситуації на ролях.

У рольових іграх відпрацьовувалось тактика поведінки дій, виконання функцій та обов’язків конкретної особи. Для проведення гри з виконання ролей розробляється модель – п’єса ситуації, між студентами розподіляються ролі з «обов’язковим змістом».

Основна мета інсценування – навчити студента орієнтуватися у різних обставинах, давати об’єктивну оцінку своїй поведінці, врахувати можливості інших людей, встановлювати з ними контакти, вживати їхні інтереси, потреби і діяльність. Для прикладу наведемо фрагменти сценарію рольової гри:

При прийомі на роботу 15-річного Волошко директор малого підприємства запропонував йому вказати в заяві, що він просить приняти його на роботу на умовах неповного робочого тижня тривалістю 28 годин за оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу.Волошко виконав цю вимогу і був принятий на роботу на умовах, зазначених ним в заяві. Чи не погіршується правове становище Волошко у порівняні з чиним законодавством? Якщо погіршується то в чому саме?

Волошко: Я, Волошко влаштувався на роботу до малого підприємства на умовах, які запропонував мені директор, а саме неповного робочого тижня тривалістю 28 годин з оплатою праці пропорційно відпрацьованому чосу. Ознайомившись з нормами діючого законодавства я дізнався,що ви не мали права пропонувати мені такі умови.

Директор: Але ви погодилися на ці умови?

Волошко: Так, я погодився, незнаючи що мої права було порушено.Але прошу вас виплатити мені грошову винагороду за мою роботу.

Юрисконсульт: Беззаперечно у даному випадку погіршилося правове становище Валошко, оскільки якщо згідно статті 56 КЗпП «Неповний робочий час» за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватися неповний робочий тиждень.Оплата праці у цих випадках проводиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку директор дотримався усіх вимог , але згідно пункту1. статті 51 КЗпП «Скорочення тривалість робочого часу»: скорочення тривалість робочого часу встановлюється: для працівників віком від 15 до 16 років – 24 години на тиждень, оскільки Волошку на час підписання заяви було саме 15 років то директор буде нести адміністративну відповідальність. Саме в цьому погіршується правове становище Волошко. Тому ви шановний директор забовязаний повернути грошову винагороду за виконану роботу громадянина Волошко.

Дійові особи:

  1. Ведучий (коректує дії) – викладач

  2. Працівник – студент

  3. Роботодавець – студент

  4. Юрист - консультант – студент

  5. Група експертів – критиків – студенти

Етап підготовки (проводиться до початку заняття)

  • розробка гри

  • розробка сценарію

  • план гри

  • загальний опис гри

  • інструктаж.

Введення в гру

  • постановка проблеми, мети;

  • розподіл ролей;

  • формування групи експертів.

Хід гри

Під час розподілу ролей працівник, роботодавець, консультант, студентам наголошено, що вони зобов’язані дати правильну юридичну оцінку конкретній правовій ситуації.

Аналіз , обговорення, підсумки.

  1. Виступ експертів – критиків.

  2. Захист студентами своїх рішень і висновків (працівником, роботодавцем, юрист - консультантом)

  3. Заключне слово викладача: аналіз активності та виступи студентів, відмічає які позитивні і негативні моменти, дає їм оцінку.

Після успішного узагальнення матеріалу можлива дискусія, викладач повинен підкреслити, які питання студенти мають оволодіти самостійно. Наступним етапом є заключний інструктаж.Впевнившись в тому, що заняття із використанням інтерактивних методів досягло мети і студенти засвоїли новий матеріл, викладач підводить підсумки заняття. Він виставляє оцінки окремим студентам, мотивуючи їх. Далі викладач видає завдання для самостійної роботи студентів, а саме вказує домашнє завдання (написання рефератів та вирішення тестів) та методичні поради щодо виконання домашнього завдання. На цьому заняття закінчується. Отже, застосування інтерактивних методів навчання не тільки підвищує ефективність навчальної діяльності та рівень соціалізації студентів, а й рівень педагогічної майстерності викладача: розширює банк прийомів і методів роботи, наближує до професійної діяльності, з якої ведеться підготовка, піднімає на новий, вищий щабель стосунки" з студентами у навчальній, позааудиторній та науково-дослідній роботі. Інтерактивні методи при вивченні юридичних дисциплін в сучасних умовах викладання можуть бути чине найкращим способом вивчення сучасного суспільного життя.