Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_13_14.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
183.81 Кб
Скачать

14.1.4. Системи автоматичного регулювання

Задіювати треба кожну систему автоматичного регулювання (САР): електричну, пневматичну, електронну, гідравлічну, прямої дії або комбіновану, наприклад пневмоелектричну. Попередні перевірки САР не менш важливі, ніж їх проєктування і монтаж. Перед первинним задіянням САР проводяться їх налагодження і регулювання, приведення до дієздатного стану.

Електропроводи випробовують і визначають їх придатність до задіяння; витрати потоків повітря, води і інших контрольованих середовищ повинні бути відрегульовані, а тиски і температури тепло – і холодоносіїв повинні відповідати проєктним значенням.

Первинне задіяння САР може бути спрощеним, якщо воно заплановане належним чином. Інколи корисне розділення системи на окремі блоки, якщо це допускає її конструкційне виконання.

Перед задіянням САР дуже важливою є перевірка автоматики безпеки і блокувань.

14.2. Випробування вентиляційних систем

Випробування – це визначення характеристик СВ, яка підготована до первинного задіяння і експлуатації. Воно часто потрібне для доказу того, що проєктні характеристики системи дійсно досяжні, що потрібні параметри притікального повітря в ЗО чи РЗ приміщення будуть підтримуватись в передбачених проєктом границях при різних рівнях навантагах (навантажень), наприклад максимальних літніх і мінімальних зимових. Випробування систем, які діють цілорічно, проводять і за часткових навантаг, особливо при зменшеній кількості явної теплоти в приміщенні (наприклад за сталої навантаги по прихованій теплоті і зменшеної - по явній теплоті). В часі випробувань вимірюють температуру по сухому і мокрому термометрах, відносну вологість, рухливість і чистість повітря, рівень шуму і інтенсивність вібрацій. Дані замірів порівнюють з проєктними значеннями. При випробуваннях деяких СВ (СК), може виникнути потреба імітації теплових навантаг, наприклад за допомогою електронагрівників.

У випробування входить визначення експлуатаційних характеристик окремих видів устатковання СВ (СК), наприклад тепло – і холодопродуктивності теплообмінників, камер зрошення, масовіддачі зволожників, пускових струмів і потужностей, які споживаються за різних експлуатаційних умов.

14.3. Обслуговування вентиляційних систем

СВ переважно оснащені САР, а тому потребою їх обслуговування часто нехтують, про що згадують лише після аварії. Пошкодження устатковання в багатьох випадках пояснюють низькою якістю проєкту або неправильним монтажем СВ. Головна ж причина криється в недоліках обслуговування. Кожна програма обслуговування повинна бути запланована із врахуванням особливостей відповідної вентиляційної системи.

14.3.1. Післяаварійне обслуговування

Під цим терміном розуміють ремонт, який виконують для приведення системи в дієздатний стан після аварії з причини екплуатаційного задіяння системи в режимі прогресувального погіршення її функціонування. Обслуговування від аварії до аварії може забезпечити економію витрат тільки в початковий період експлуатації системи. В кінцевому рахунку експлуатаційні витрати за такого обслуговування СВ зростають, а забезпення проєктних параметрів її роботи не досягається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]