Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_13_14.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
183.81 Кб
Скачать

14.3.3. Устатковання вентиляційних систем

Щорічно треба перевіряти чистість повітропроводів, стан теплоізоляції, гнучких з’єднань, міцність опор; треба оглядати повітровсмоктувальні і викидні пристрої, оглядові дверцята і піддони; змащувати багатостулкові клапани з ручним та іншим приводами. Найчастіше треба оглядати вентилятори і окремі їх частини, мінімум щомісячно муфтові з’єднання, клинові паси (з їх вирівнюванням), підшипники (зі змащуванням, перевіркою на биття, зношуваність і температуру). Більш детальний огляд треба проводити щорічно.

Зовнішні поверхні нагрівальних і охолоджувальних теплообмінників треба ретельно очищувати, а внутрішні – промивати. Хімічне очищення внутрішніх поверхонь має виконувати фахівець.

Щонедільно рекомендується проводити огляд і очищення камер зрошення, зволожників повітря та іншого супутнього устатковання.

14.3.4. Системи водопостачання

Слід виявити, чи є в трубопроводах витікання води, зовнішня корозія або інші пошкодження. Особливу увагу неообхідно приділити трубопровідним з’єднанням поблизу устатковання, яке вібрує, стану тепло- і гідроізоляції. Треба регулярно оглядати опори трубопроводів, очищати водяні фільтри, оглядати ручні і автоматичні водяні клапани (а за потреби очищати і ремонтувати їх).

Воду обробляють під наглядом фахівця. Періодично треба набивати сальники насосів, перевіряти співвісність приводів і підшипників (вальниць) устатковання.

14.3.5. Системи холодопостачання

Частість обслуговування компресорів холодильних машин залежить від тривалості і умов їх експлуатації. Все холодильне устатковання треба оглядати щоденно і важливі показники (наприклад, тиск) записувати. Багаточисельні аварії компресорів холодильних машин спричинені невідповідністю змащувальної оливи, старінням металу, попаданням рідкого холодоагента в циліндри; можливі пошкодження клапанів, поршневих груп, підшипників (вальниць), валів. Аварійні ситуації виникають в результаті неправильного налагодження і роботи устатковання. Особливу увагу треба приділяти приладам безпеки, обмежникам навантаг (навантажень), системам змащування і приводам компресорів. Регулярного обслуговування потребує таке устатковання: розширювальні вентилі, соленоїдні клапани, регулятори тиску тощо. Відцентрові, гвинтові і абсорбційні холодильні машини повинні обслуговуватися фахівцями.

14.3.6. Теплообмінне устатковання

Температури і тиски притікального і витікального водяних потоків треба перевіряти щоденно, характеристики повітроохолодників і конденсаторів – періодично. В закритих системах водопостачання з повітроохолодниками значення рН води треба підтримувати на рівні 7...8; ці системи не потребують великої уваги. Відкриті системи водопостачання і системи водоохолодження конденсаторів треба очищати щорічно (можна і хімічними засобами), передбачаючи міри проти відкладання накипу і корозії.

Регулярно треба перевіряти механічну і електричну частини градирень, випарних конденсаторів, конденсаторів повітряного охолодження, насосів, вентиляторів, форсунок, резервуарів води, повітряних клапанів і тощо. Зовнішні і внутрішні поверхні устатковання треба підтримувати чистими. Рекомендується спеціальне готування води і продування градирень та випарних конденсаторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]