Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_13_14.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
183.81 Кб
Скачать

14.3.2. Планово -випереджувальне обслуговування

Програма планово-випереджувального обслуговування СВ відрізняється тим, що в ній враховується рівень зношуваності та монтажні зміни системи і безперервними корегувальними діями зводяться до мінімуму її пошкодження. Для успіху програми потрібні: грамотне керівництво персоналом; інвентаризація системи; робочі креслення з монтажними змінами; довідники з експлуатації та обслуговування; фонд запасних частин і матеріялів; кваліфікований персонал; доброї якості інструмент і устатковання; ведення журналів обслуговування.

Щоби обслуговування СВ було ефективним, його треба спланувати, а також повністю використати переваги стандартних операцій і процедур обслуговування. При складанні програми обслуговування необхідно враховувати:

  • характеристики устатковання (потужність, швидкість, тип підшипників (вальниць), робочі тиск і температуру тощо);

  • причини для огляду устатковання, наприклад щодо безпеки праці;

  • вузли і деталі устатковання, які підлягають огляду;

  • частість оглядів і обслуговування;

  • професії і кваліфікації персоналу, який потрібен для виконання операцій з обслуговування;

  • потрібність налагодження устатковання (наприклад натягу приводних пасів вентиляторів);

  • потреби в матеріялах і запасних частинах;

  • частість (частоту) капітальних ремонтів устатковання.

Частість (частота) оглядів, налагодження, обслуговування і капітальних ремонтів СВ визначається лише досвідом. Вона залежить від місцевих умов і багатьох інших чинників. Слід пам’ятати, що довідники заводів-виробників часто базуються на середньостатистичних величинах, в той час як на практиці зазвичай мають місце екстремальні умови.

Програма обслуговування конкретної СВ, або окремих видів її устатковання, може передбачати: огляд, щоденне налагодження окремих вузлів, або щонедільне, щомісячне, щоквартальне, щопіврічне або щорічне. Потрібна частість оглядів залежить:

  • від кількості годин задіяння системи (системи, які задіяні безперервно, потребують частіших перевірок, ніж системи, які задіяні 8 год протягом добиу);

  • від труднощів обслуговування. Частіші огляди потрібні для устатковання, на яке діють корозія, тертя, вібрація, перевантага, або яке використовується у важких умовах;

  • від вимог безпеки; якщо вони більш строгі, то потрібні частіші огляди. На певні види устатковання поширюються вимоги, які встановлені законом і урядовими постановами;

  • від тривалості задіяння і технічного стану устатковання (старіше устатковання треба оглядати частіше);

  • від надійності; якщо якість продукції або зберігання матеріялів залежать від дії СВ (СК) і її аварії недопускні, то огляди повинні проводитися частіше.

Важливо, щоби задіянню СВ і умовам її експлуатації приділялась увага ще на стадії проєктування, наприклад передбачалось резервування устатковання.

Для зручності розроблення програми обслуговування СВ (СК) її устатковання можна розділити на п’ять основних груп:

1) повітроготувальне і повітроурухомлювальне обладнання (вентилятори, фільтри, теплообмінники, зволожники, повітропроводи, клапани і повітророзподільники);

2) системи водопостачання (насоси, водопроводи, водяні фільтри, клапани тощо);

3) системи холодопостачання (компресор, холодопроводи, водоохолодник або випарник і засоби автоматики);

4) теплообмінне устатковання (градирні, випарні конденсатори, конденсатори (скраплювачі) повітряного охолодження);

5) засоби автоматизації, електроустатковання і контрольно-вимірювальні прилади.

Повністю рекомендації з обслуговування вентиляційного устатковання вказуються в інструкціях і рекомендаціях заводів-виробників. Деякі важливі аспекти розглянуті нижче.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]