Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції НАСОА 1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
358.4 Кб
Скачать

Нормативна база

Державні нормативні акти про охорону праці (ДНАОП) – це правила, стандарти, норми, положення , інструкції та інші документи, яким надано чинність правових норм, обов’язкових до виконання.

Державний міжгалузевий нормативний акт про охорону праці – це ДНАОП загальнодержавного користування, дія якого поширюється на всі підприємства, установи, організації народного господарства України, незалежно від їх відомчої (галузевої ) належності та форм власності.

Правові норми

Правові норми – це нормативні акти, які регламентують діяльність власника підприємства, установи або організації у сфері охорони праці, або відносини з працівниками, чи з органами нагляду чи контролю за діяльністю з охорони праці.

Наприклад: Серед основних правових нормативних актів необхідно виділити наступні:

– типове положення про службу охорони праці.

– про порядок атестації робочих місць за умовами праці.

– положення про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах і організаціях.

– правила відшкодування власником підприємства, установи і організації або уповноваженим органом шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров’я, пов’язаним з виконанням ним трудових обов’язків.

Технічні норми

Технічні норми – це нормативні акти, які регламентують вимоги безпеки на засоби виробництва, а також до методів і засобів для їх дотримання та контролю, а також вимоги щодо охорони праці на етапі проектування, будівництва, модернізації або реконструкції підприємств, об’єктів та засобів виробництва.

Наприклад: До технічних норм відносяться міжнародні, міждержавні, державні, регіональні та галузеві стандарти, а також керівні та методичні документи , стандарти товариств , підприємств , технічні умови , тощо.

Санітарні норми і правила

Санітарні норми і правила (СН) – це нормативні акти, які регламентують вимоги до санітарно-гігієнічних умов на виробництві, робочих місцях та фактори шкідливого впливу виробничих процесів на оточуюче середовище.

Адміністративні норми і правила

Адміністративні норми і правила – це нормативні акти, які регламентують правила внутрішнього розпорядку, правила безпечної роботи на підприємстві та на кожному конкретному місці.

Наприклад: серед основних адміністративних нормативних актів необхідно виділити правила внутрішнього розпорядку , посадові інструкції, інструкції з безпеки на підприємстві та на робочому місці.

Тема 2. Управління охороною праці на виробництві Державний нагляд і громадський контроль з оп

Відповідно до ст. 44 Закону «Про охорону праці» державний нагляд здійснюють:

– Державний комітет України по нагляду за охороною праці

– органи державного пожежного нагляду управління пожежної охорони Міністерства внутрішніх справ.

– органи санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров'я.

– Вищий нагляд за дотриманням законодавства про охорону праці здійснює генеральний прокурор України.

– Посадові особи органів державного нагляду за ОП (державні інспектори) мають право.

Громадський контроль за виконанням законодавства про ОП здійснюють: трудові колективи через вибраних ними уповноважених профспілки – в особі своїх виборних органів і представників.