Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції НАСОА 1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
358.4 Кб
Скачать

Тема 3. Попередження виробничого травматизму

Поняття про виробничий травматизм

Виробничий травматизм – це явище, що характеризується сукупністю виробничих травм і нещасних випадків на виробництві.

Виробнича травма – це травма, отримана працюючим на виробництві внаслідок недотримання вимог охорони праці.

Нещасний випадок на виробництві – раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора, чи середовища, внаслідок якого заподіяна шкода здоров'ю або смерть.

Нещасні випадки (ГОСТ 12.0.002-80) – це травми, професійні захворювання та отруєння, теплові удари, опіки, обмороження, утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою, ушкодження внаслідок аварії, пожеж, стихійного лиха, контакту з тваринами, комахами.

Небезпечний виробничий фактор - це фактор, дія якого на працюючого у відповідних умовах призводить до травм або іншого раптового погіршення здоров'я.

Шкідливий виробничий фактор – це фактор вплив якого на працюючого призводить до професійного захворювання

Патологічний стан людини, обумовлений роботою і пов'язаний з надмірним напруженням організму, або несприятливою дією шкідливих виробничих факторів називається професійним захворюванням.

Проф. захворювання, є наслідком багаторазової дії (тривалої) на органи людини шкідливих чинників: пилу, пару, газів, шуму вібрації, випромінювань тощо.

Аналіз причин нещасних випадків

Для аналізу і профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань важливе значення має класифікація їх причин.

Аналіз причин нещасних випадків говорить, що технічні причини складають приблизно 50% від усіх нещасних випадків, організаційні – біля 25%, санітарно-гігієнічні і психологічні – приблизно 10…12%.

Нещасні випадки (травми) ділять на:

– пов'язані з виробництвом – наслідок раптової дії на працівника небезпечного виробничого фактора під час виконання трудових обов'язків або завдань керівника робіт на території підприємства або поза територією, при виконанні завдань підприємства (ТО техніки), а також з робітниками і службовцями при доставці їх роботу (з роботи) транспортом підприємства.

– травми, пов'язані з роботою – рух на роботу (з роботи), ДТП, при виконанні спец. завдань підприємства, донорських функцій.

– побутові травми – які відбулись в побутових умовах. Щорічно в Україні в побуті травмується близько 2 млн. чоловік, 20 тис. з них стає інвалідами. Побутовий травматизм меншою мірою піддається організованим заходам профілактики.

За кількістю потерпілих нещасні випадки (травми) бувають одиночні та групові.

За ступенем тяжкості нещасні випадки поділяються на мікротравми (без втрати працездатності), легкі (з тимчасовою втратою працездатності), тяжкі (з повною або частковою втратою працездатності),смертельні.

Наслідком нещасного випадку (травми) може бути:

– переведення потерпілого на легшу роботу;

– одужання потерпілого;

– встановлення потерпілому інвалідності;

– смерть потерпілого.

Вживання працівниками алкоголю дуже часто є причиною нещасних випадків, у тому числі і тяжких.

Нещасні випадки пов'язані з вживанням алкоголю чи наркотику, згідно з чинним законодавством не вважається пов'язаним з виробництвом.