Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нелепа А.,Ванханен В.,Коршунова Г.Основи фізіол....doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
3.18 Mб
Скачать

3.6. Травлення в товстому кишечнику

Перетравлення і всмоктування їжі закінчується в основному в тонких кишках. У товстих кишках відбувається всмоктування води, формування калових мас і видалення їх з організму. Секрет слизистої оболонки товстого кишечнику має виражену лужну реакцію (рН 8,5-9,0). Окрім речовин, які не всмокталися і не перетравилися, чужорідних з'єднань, через товстий кишечник віддаляються деякі продукти обміну, наприклад холестерин і його метаболіти, кальцій, інші метали, солі яких погане розчинені у воді і не можуть виводитися через нирки з сечею.

Істотна роль в процесі травлення належить мікрофлорі товстого кишечнику – кишковій паличці і бактеріям молочнокислого бродіння. Анаеробна мікрофлора переважає над аеробом.

Мікрофлора товстої кишки здійснює кінцеве розкладання залишків неперетравлених харчових речовин, розщеплює волокна клітковини. Вона бере участь в метаболізмі ліпідів, жовчних і жирних кислот, білірубіну, холестерину. Мікрофлора товстої кишки інактивує ферменти, які поступають з тонкої кишки у складі химусу. Вона зброджує вуглеводи до кислих продуктів (молочної і оцтової кислоти); синтезує вітаміни K і групи B в товстій кишці; бере участь в створенні загального імунітету; пригнічує розмноження патогенних мікробів. Під впливом мікробів білки, які збереглися, піддаються гнильному розкладанню з утворенням токсичних з'єднань: індолу, скатолу, фенолу. Кислі продукти, які утворюються при бродінні, перешкоджають гниттю, тому збалансоване харчування врівноважує процеси гниття і бродіння. При деяких захворюваннях, а також в результаті тривалого лікування антибактеріальними препаратами відбувається порушення нормальної мікрофлори і розмноження патогенною, що приводить до розвитку ускладнень (дисбактеріоз).

Моторна функція товстого кишечнику забезпечує накопичення калових мас і періодичне видалення їх з організму. Тривалість евакуації, тобто час, протягом якого відбувається звільнення кишок від вмісту, у здорової людини досягає 24-36 годин.

Крім того, моторна активність товстого кишечнику сприяє всмоктуванню води.

У товстому кишечнику спостерігаються такі ж рухи, як і в тонкому. Проте всі ці рухи здійснюються повільно.

Нейрогуморальна система регуляції товстого кишечнику тісно пов'язана з розташованими вище ділянками травного тракту. Тонус стінок товстого кишечнику підвищується під дією жовчі, шлункового соку, кислот, лугів, механічних частинок їжі. Рухова активність товстого кишечнику стимулюється збудженням парасимпатичного, а гальмується збудженням симпатичного відділу.

Різний склад їжі, по-своєму впливає на діяльність товстого кишечнику. Найважливішими подразниками товстої кишки є баластні речовини (клітковина, целюлоза, пектини), вітаміни групи В, (особливо тіамін).

Послаблюючу дію надають продукти з великою концентрацією цукру: мед; пюре з буряка; сорбіт; мінеральні води, багаті солями магнію, сульфатами.

Споживання рафінованих продуктів і продуктів, позбавлених баластних речовин, приводить до порушення рухової і видільної функції товстого кишечнику (білий хліб, макаронні вироби, рис, манна крупа, яйця і ін.).

Затримка виділення продуктів розпаду (запори) обумовлює підвищення надходження токсичних речовин в печінку, що погіршує її роботу, приводить до розвитку атеросклерозу, інших хвороб, раннього старіння.

Перевантаження раціону харчування м'ясними продуктами збільшує процеси гниття. Для попередження цього процесу доцільно включати до складу раціону харчування молочнокислі продукти.

Надлишок вуглеводів може привести до розвитку бродильних процесів.

За допомогою правильно підібраного раціону харчування можна впливати на діяльність товстого кишечнику і його мікрофлору.