Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП Психология управления 2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Тема 3: Психологічне забезпечення позитивної мотивації персоналу.

Психологічний зміст поняття мотивації до труда та її роль в управлінні.

Позитивна мотивація та Я-концепція фахівця. Теорії трудової мотивації та психологічні теорії мотивації. Потреби та мотивація. Зміст життя – особливий вид потреби. Мотивація та стимулювання персонала в організації. Психологічне забезпечення позитивної мотивації в управління організацій. Особистісні, соціальні та організаційні передумови забезпечення позитивної мотивації персоналу.

Тема 4: Психологія управлінських завдань.

Управлінські завдання, їх психологічна специфіка та особливості рішення. Класифікація управлінських завдань. Стилі мислення і поведінки керівників при вирішенні управлінських завдань. Психологічні критерії оцінки ефективності вирішення управлінських завдань. Психологічні труднощі рішення управлінських завдань. Психологічні стратегії та таитики рішення управлінських завдань. Психологічні методи рішення управлінських завдань.

Тема 5: Психологія прийняття управлінських рішень.

Мотивація прийняття управлінських рішень. Установка на успіх та мотивація досягнення і мотивація невдач. Психологічні типи керівників, що приймають рішення. Правила позитивного мотивування виконавців. Види та психологічні особливості управлінських рішень. Етапи раціональних та конструктивних рішень. Реалізація рішень. Ефективність рішень. Принципи та психологічні особливості прийняття колективних рішень.

Тема 6: Психологія лідерства і керівництва в управлінні організацій.

Психологічна сутність лідерства в сучасному менеджменті. Стилі керівництва та їх психологічні відмінності. Моделі лідерства. Засоби класифікації. Психологічна залежність стилю від особистостей та ситуацій.

Інструментальне лідерство, силовий стиль, інструментальний контактний стиль лідерства, агресивний стиль лідерства, диктаторский стиль, змішаний стиль лідерства. Формальне та неформальне лідерство. Лідерство та керівництво. Лідерство і ролі. Психологічно адекватний і конструктивний стиль керівництва в управлінні організацій.

Тема 7: Психологічні вимоги до менеджера та відбору кадрів.

Професійні функції менеджера. Професійно-важливі властивості та риси менеджера. Методи діагностики професійно-важливих властивостей менеджера. Психологічні та професійні вимоги до особистості менеджера.

Психологічні вимоги до професійної підготовки менеджера. Психічне та фізичне здоров’я менеджера. Гендерні аспекти менеджменту. Стрес в професійній діяльності менеджера. Роль самоменеджменту та саморегуляції в становленні фахівця.

Тема 8: Психологія професійного спілкування менеджера.

Спілкування та його роль в професійній діяльності менеджера. Ефективність спілкування та ефективність професійної діяльності. Критерії конструктивного спілкування менеджера. Роль емоцій та саморегуляції в діловому спілкуванні. Маніпулювання в діловому спілкуванні та засоби протидії. Правила та складові конструктивного ділового спілкування. Професійне спілкування керівника. Відкритість особистості та ефективність спілкування. Стратегії поведінки. Конфліктогени спілкування, їх види та особливості. Культура спілкування і поведінки як психологічний чинник ефективності ділового спілкування.