Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Электронный учебник (общий).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 7 ринкове господарство країн європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (друга половина х1х – початок хх ст.Ст.)

  1. Загальний економічний розвиток країн світу в період становлення монополістичного капіталізму.

  2. Економічний розвиток Англії до першої світової війни.

  3. Економічний розвиток Німеччини за умов формування монополістичного капіталізму.

  4. Економіка Франції в період монополістичного капіталізму.

  5. Нова історична школа в Німеччині на початку ХХ ст. та австрійська економічна школа. Маржиналізм.

  6. Кембриджська школа в Англії. Синтетична економічна концепція Дж. Б. Кларка.

1 Загальний економічний розвиток країн світу в період становлення монополістичного капіталізму

В останній третині Х1Х ст.. почався перехід від домонополістичного капіталізму до монополістичного. Цей період був підготовлений попереднім розвитком продуктивних сил та виробничих відносин капіталістичного способу виробництва, тобто всією капіталістичною економічною системою. Остання третина Х1Х ст. позначилася великими технічними здобутками в металургійній галузі (новим способом виготовлення сталі), створенням нових видів потужного устаткування для промисловості та транспорту( дизельний двигун, парова турбіна), великі відкриття відбулися і в хімічній промисловості. Потужним поштовхом технічного прогресу стало впровадження у виробництва електрики (електрозварювальний апарат, електротранспорт).

Нова техніка дала можливість збільшити випуск продукції, а розвиток шляхів сполучення сприяв формуванню капіталістичних відносин в усьому світі і розвитку світової капіталістичної системи господарства. Все це створило умови для швидкої концентрації виробництва. Вирішальну роль в капіталістичному господарстві стали грати великі підприємства, об’єднання в монополістичні союзи – картелі, синдикати, трести та концерни.

В основі концентрації виробництва лежить концентрація і централізація банківського капіталу, який в свою чергу об’єднувався в великі монополістичні союзи – трести банків. Банківський капітал зростався з промисловим капіталом, створювався фінансовий капітал та фінансова олігархія. Потужний процес концентрації виробництва та виникнення монополії обумовив розширення вивозу капіталу.

Основні економічні ознаки монополістичного капіталізму полягають у наступному:

  • Концентрація виробництва і капіталу, що створила монополії, які відіграють вирішальну роль в усіх сферах господарського життя капіталістичних країн;

  • Злиття, монополістичного промислового та банківського капіталів, виникнення на базі цього злиття фінансового капіталу та фінансової олігархії;

  • Вивезення капіталу, що передує вивозу товарів;

  • Створення міжнародних монополістичних союзів капіталістів та економічний розподіл світу між ними;

  • Завершення територіального розподілу світу між потужнішими капіталістичними країнами.

Слід пам’ятати, що наприкінці Х1Х ст. перше місце за економічним розвитком в світі займала Німеччина та США.