Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
35-47Товарознавство (Харчові продукти)МВК_ЗС_11....doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
546.3 Кб
Скачать

Тема 4. Смакові товари

Смакові товари та їх значення для організму людини. Стан і виробництво смакових товарів в Україні та інших країнах. Значення смакових товарів y харчуванні людини. Особливості хімічного складу. Фізіологічний вплив на людський організм. Класифікація смакових товарів.

Чай та чайні напої. Чай. Загальна характеристика. Хімічний склад і харчова цінність. Основні напрямки формування асортименту. Класифікація та асортимент. Оцінка якості чаю. Дефекти чаю.

Чайні напої. Відмінність чайних напоїв від чаю. Характеристика асортименту. Оцінка якості чайних напоїв. Умови і термін зберігання чаю і чайних напоїв, їх вплив на якість.

Кава та кавові напої. Кава. Загальна характеристика. Хімічний склад і харчова цінність. Вимоги до якості. Оцінка якості кави. Дефекти кави.

Кавові напої. Основні відмінності кавових напоїв залежно від використаної сировини. Класифікація та характеристика асортименту, оцінка якості, умови зберігання і реалізації.

Прянощі та приправи. Прянощі та приправи. Загальна характеристика. Значення y харчуванні. Основні ароматичні і смакові речовини. Оцінка якості. Дефекти прянощів і приправ. Умови і терміни зберігання прянощів і приправ.

Безалкогольні напої. Загальна характеристика. Основні напрямки формування асортименту. Класифікація безалкогольних напоїв.

Мінеральні води, плодово-ягідні безалкогольні напої, газовані безалкогольні напої, квас та напої з хлібної сировини. Загальна характеристика. Особливості використання. Асортимент. Оцінка якості безалкогольних напоїв. Дефекти. Умови і терміни зберігання.

Порівняльна характеристика безалкогольних напоїв вітчизняного і зарубіжного виробництва.

Слабоалкогольні напої. Пиво. Загальна характеристика. Основні напрямки формування асортименту й підвищення якості пива. Класифікація. Асортимент. Оцінка якості. Дефекти пива. Умови і терміни зберігання пива. Зміни якості пива у процесі тoвaрoпpocyвaння.

Порівняльна характеристика пива вітчизняного і закордонного виробництва

Алкогольні напої. Загальна характеристика. Основні напрямки формування асортименту. Класифікація алкогольних напоїв.

Спирт, горілка та лікеро-горілчані вироби. Вплив міцних алкогольних напоїв на організм людини Загальна характеристика. Сировина, способи виробництва, відмінності окремих груп. Чинники, що впливають на якість. Асортимент.

Виноградні та плодово-ягідні вина. Загальна характеристика, особливості харчової цінності вин у порівнянні з кріпкими алкогольними напоями. Класифікація та характеристика основних типів виноградних вин. Балова оцінка якості, умови та терміни зберігання, хвороби, вади і недоліки, що можуть виникати у винах при зберіганні.

Коньяки. Загальна характеристика. Класифікація та асортимент. Оцінка якості коньяків, умови та терміни зберігання.

Порівняльна характеристика алкогольних напоїв вітчизняного і закордонного виробництва.

Тютюнові вироби. Загальна характеристика. Виробництво. Класифікація. Асортимент. Оцінка якості. Транспортування, умови та терміни зберігання тютюнових виробів. Дефекти, причини їх утворення. Порівняльна характеристика тютюнових виробів вітчизняного і закордонного виробництва.