Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора по бух. облік.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
462.85 Кб
Скачать

11. Поняття про рахунки, їх будова та призначення.

Бухгалтерський баланс не пристосований для поточного відображення господарських операцій. Тому для цього застосовують рахунки бухгалтерського обліку — спосіб групування господарських операцій за економічно однорідними ознаками з метою систематичного контролю за наявністю та зміною засобів і їх джерел у процесі господарської діяльності.

За формою бухгалтерський рахунок — це таблиця, лівий бік якої називається “дебет” (від лат. debet — він винен), правий — “кредит” (від лат. credit — він вірить):

Відкрити рахунок означає вписати в нього початковий залишок, який називається “сальдо”. Його записують з того боку рахунка, де цей об’єкт відображається в балансі. У рахунках, призначених для обліку засобів, сальдо записують з лівого боку, а в рахунках, які відображають облік джерел, — з правого.

Сальдо (с-до) — різниця між підсумками залишків за дебетом і кредитом рахунків з урахуванням змін на рахунку на кінець звітного періоду.

Кожний рахунок має цифровий код, наприклад: 10 “Основні засоби” ,30 “Каса” і т.д.

Дебет і кредит активних і пасивних рахунків мають різне значення. Це випливає із суті господарських засобів і джерел їх утворення. Активні рахунки мають залишок (сальдо) завжди дебетовий (оскільки не можна витратити більше ніж є в наявності й надійшло); пасивні рахунки — тільки кредитовий (оскільки джерела засобів обмежуються наявними господарськими засобами).

12. Порядок відображення господарських операцій на рахунках та визначення оборотів і сальдо.

Початком будь-якого облікового процесу є первинний документ, що фіксує факт здійснення певної господарської операції. Останні контируються і записуються під окремим номером на рахунках бухгалтерського обліку, у такий спосіб виникає бухгалтерська стаття (проведення). Першим регістром накопичення облікової інформації є журнал реєстрації господарських операцій, який має передовсім контрольне значення. Зафіксовані в цьому реєстрі господарські операції потім розносять за рахунками бухгалтерського обліку до відповідних книг, журналів чи передають на автоматизовану обробку. А щоб розношення господарських операцій мало систематизований і контролюючий характер, тобто в процесі запису кожної операції на рахунках відбувались процедури групування за відповідними ознаками та контроль законності й цілеспрямованості кожної операції, спочатку відкривають необхідну кількість рахунків, для чого вступний баланс підприємства розчленовують перенесенням його показників за статтями активу і пасиву на дебет і кредит відповідних рахунків. Наочно це можна бачити на конкретному прикладі, де на підставі вступного бухгалтерського балансу відкривається необхідна кількість рахунків, на яких потім відображаються господарські операції протягом місяця. У кінці місяця підбиваються підсумки оборотів за дебетом і кредитом рахунків і виводиться сальдо на кінець звітного місяця. При цьому під оборотом треба розуміти суму змін за певний період.