Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
181.76 Кб
Скачать

Висновок

Теоретичний аналіз літератури свідчить, що для виховання соціально-адаптованих дітей необхідно знижувати рівень їх тривожності і страхів.

Крім того, численні джерела вважають, що корекційна робота буде ефективною, тільки якщо вона спирається на основні принципи психокорекційної роботи. Такі як: єдність корекції та розвитку, єдність вікового та індивідуального розвитку, єдність діагностики і корекції розвитку, діяльнісний принцип здійснення корекції, підхід у корекційній роботі до кожної дитини, як до обдарованій.

Високий рівень тривожності і страхів у дітей молодшого шкільного віку обумовлений або сімейними відносинами, або депреваціей сформувалася в ранньому дитячому віці у вихованців будинку малятка.

Організація психокорекційної роботи у відповідності з основними принципами розробленими дослідниками сприяє корекції тривожності і страхів у дітей.

У результаті корекційної роботи з використанням методів арт - і ігротерапії відбуваєтьсяся зниження високого рівня тривожності у 60% дітей, збільшилася кількість дітей із середнім рівнем тривожності.

Рекомендації

З високо тривожним дитиною доцільно займатися куклотерапия, або рольовими іграми, в яких улюблені персонажі дитини потрапляють в «страшну» для нього історію і успішно справляються з нею. У таких випадках дитина ідентифікується з персонажем і набуває адаптивні способи поведінки.

2. Доцільно проводити з дитиною бесіди «аналізують» страх. У цих випадках дитині пояснюється, що представляє лякає його предмет, як він «влаштований», звідки береться. Усунення прогалин сприйняття дитиною зменшує його страх.

3. Доцільно організовувати ігри з маніпулюванням предметами страху. Для чого дитині можна купить, наприклад, іграшкову собаку, якщо він її боїться, дозволити йому маніпулювати їй, відчути перевагу і владу.

4. Дитина може намалювати свій страх, а потім знищити його тим, чи іншим чином, при цьому вихователь повинен промовляти: «Дивись - ти його налякав, дивись - він від тебе втік».

5. Доцільно грати з дітьми в ігри: «страх темряви», «страх тварин», «страх транспорту», ​​«страх стихії» і т.д. в залежності від страхів дітей.

Список використаної літератури

1. Баркан А.І. Практична психологія для батьків, або Як навчитися розуміти свою дитину. - М., АСТ-ПРЕСС, 1999.

2. Безруких М.М., Єфімова С.П. Дитина йде в школу. - М., 1989.

3. Буянов М.І. Дитина з неблагополучної родини. - М., 1988.

4. Вайзман Н. Реабілітаційна педагогіка - М., 1996.

5. Гордон Л. А., Клопов Е. В. Що це було? - М., 1989.

6. Захаров А.І. Денні та нічні страхи у дітей. - С-П., 2000.

7. Захаров А.І. Авторський пакет методик «Клініко-психологічне консультування при неврозах у дітей та підлітків». М., 1997.

8. Захаров А.І. Як попередити відхилення в поведінці дітей. - М., 1993.

9. Зінченко, Мещеріков / / Психологічний словник. М., 1999.

10. Кузмінкін В. Кого і чого ми боїмося. / / Вечірній Новосибірськ від 13 окт.2001.

11. Макарова Е.Ч. Подолати страх чи мистецтво терапія. - М., «Школа-Пресс», 1996.

29

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]