Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
129.54 Кб
Скачать

42. Організація екологічної діяльності міліції

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про міліцію» від 20 грудня 1990 року міліція є єдиною системою органів, яка входить до струк­тури Міністерства внутрішніх справ України, виконує адміністративну, профілактичну, оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну, виконавчу та охоронну (на договірних засадах) функції. Вона склада­ється з підрозділів: карної міліції, міліції громадської безпеки, місце­вої міліції, транспортної міліції, ДАІ, міліції охорони, судової міліції, спеціальної міліції.

Екологічна діяльність міліції може організовуватися на трьох рівнях:

A. Екологічна міліція - утворення підрозділів міліції, спеціалізова­них на екологічних правопорушеннях;

Б. Спеціальні підрозділи чи посадові особи в інших підрозді­лах міліції, спеціалізовані на боротьбі з екологічними право­порушеннями;

B. Реагування на екологічні правопорушення будь-яким пра­цівником міліції: відповідно до частини другої ст. 10 Закону «Про міліцію» будь-який працівник міліції, незалежно від посади (навіть курсант), місцезнаходження та часу, у разі виявлення екологічного правопорушення зобов'язаний вжити заходів до його припинення, надання допомоги потерпілим, охорони міс­ця події і повідомити про це до найближчого підрозділу міліції. Тобто працівник міліції не може пройти повз екологічне правопорушення, не вживаючи жодних заходів, мовляв, ці питання не належать до його компетенції.

43. Поняття та функції екологічної міліції

Екологічна міліція - це підрозділ міліції, спеціалізований на боротьбі з екологічними правопорушеннями. Закон України «Про міліцію» від 20 грудня 1990 року передбачає можливість двох організаційних форм екологічної міліції:

а) місцева екологічна міліція;

б) екологічна міліція для подолання наслідків надзвичайних еколо­гічних ситуацій;

Відповідно до частини другої ст. 7 Закону «Про міліцію», Міністерством внутрішніх справ з дозволу Кабінету Міністрів України можуть утворюва­тися спеціальні підрозділи міліції для забезпечення громадського порядку на об'єктах і територіях, що постраждали від надзвичайної екологічної ситуації.

Підрозділи місцевої екологічної міліції утворюються га рішенням місцевих рад на підставі подання місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів рад, погодженого з Міністерством внутрішніх справ України. Місцева екологічна міліція утримується за рахунок коштів міс­цевих бюджетів.

У деяких регіонах України утворено місцеві підрозділи екологічної міліції. До їх функцій відноситься: профілактика екологічних правопору­шень, контроль за дотриманням екологічного законодавства, зокрема, щодо забруднення атмосферного повітря транспортними засобами, не­законного полювання, рибальства, незаконної порубки лісу, порушення законодавства щодо дотримання чистоти у населених пунктах, охорони територій та об'єктів природно-заповідного фонду України, курортів, рекреаційних зон тощо.

44. Система функцій управління у царині екології

Екологічні функції управління - це види діяльності суб'єктів управління в екологічній царині. Державна екологічна політика реалізується через систему функцій державного управління у царині екології.

До функцій державного управління у царині екології належать, зокрема:

  • екологічне планування і прогнозування, розробка екологічних програм;

  • екологічна експертиза;

  • екологічне ліцензування і дозвільна система;

  • екологічне нормування, лімітування, квотування, стандартизація;

  • екологічна сертифікація;

  • екологічне інформування і екологічна статистика;

  • екологічна освіта та виховання, формування екологічної культури;

  • екологічний моніторинг;

  • екологічний контроль і нагляд;

  • екологічний облік, реєстрація і паспортизація, ведення природо-ресурсних кадастрів, Червоної та Зеленої книги;

  • екологічне оподаткування;

  • екологічне фінансування, кредитування і матеріально-технічне забезпечення;

  • екологічне страхування;

  • ресурсоустрій;

  • розподіл і перерозподіл природних ресурсів;

  • розгляд екологічних спорів.