Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
129.54 Кб
Скачать

Тема 6: громадське управління у царині екології

45. Громадське екологічне управління

Громадське екологічне управління - це управління у царині еко­логії, яке здійснюється екологічними об'єднаннями громадян, окремими фізичними і юридичними особами у суспільних інтересах.

Екологічні об'єднання громадян - це політичні партії екологічного спрямування і громадські екологічні організації, утворені відповідно до Закону України «Про об'єднання громадян» від 16 червня 1992 року.

Громадські екологічні організації, відповідно до ст. 21 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25 червня 1991 року мають право:

1. розробляти і пропагувати свої екологічні програми;

2. утворювати громадські екологічні фонди;

3. брати участь у здійсненні державного екологічного контролю;

4. проводити громадську екологічну експертизу;

5. вільний доступ до екологічної інформації;

6. виступати з ініціативою винесення екологічних питань на місцеві та всеукраїнські референдуми;

7. вносити до державних органів пропозиції про організацію тери­торій та об'єктів природно-заповідного фонду;

8.подавати до суду позови про відшкодування екологічної шкоди тощо.

Положення про участь громадськості у прийнятті рішень у сфері охорони довкілля затверджене наказом Мінприроди від 18 грудня 2003 року №168.

Громадський екологічний контроль здійснюється громадськими екологічними інспекторами відповідно до Положення про громадських інспекторів з охорони довкілля, затвердженого наказом Мінекоресурсів України від 27 лютого 2002 р. №88. Громадський контроль здійснюється також громадськими мисливськими інспекторами, громадськими інспек­торами рибоохорони, екологічними об'єднаннями громадян.

Громадськими інспекторами можуть бути громадяни України, що досягли 18 років, мають досвід природоохоронної роботи. Кожний громад­ський інспектор закріплюється за відповідним підрозділом Мінприроди України або за державним екологічним інспектором.

На Україні існує понад 20 громадських екологічних організацій, асо­ціацій та груп національного рівня та понад 300 - місцевого. Серед них Всеукраїнська громадська організація «МАМА-86», Асоціація «Зелений світ», Українське товариство охорони природи, Всеукраїнська екологіч­на ліга тощо. Існують також політичні партії екологічного спрямування, утворені відповідно до Закону України «Про політичні партії в Україні» від 5 квітня 2001 року.