Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія. До модуля і заліка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
455.68 Кб
Скачать

Глава 10. Функції держави

1. Функції держави: поняття і ознаки

Теорія держави і права для з`ясування і прогнозування діяльного боку держави використовує поняття функції держави – характеристики власне того, що і як держава "вчиняє". У нашій науці поняття "функції" означає напрямок, предмет діяльності того чи іншого політико-правового інституту, зміст цієї діяльності, її забезпечення. Саме в цьому смислі мова йде про функцію держави, уряду, міністерства, інших державних органів.

Для чого використовується це поняття? Справа в тому, що функціональний підхід дозволяє глибше вивчати тривалий історичний процес виникнення, розвитку, зміни, руйнації, виникнення держав різних типів, видів, форм у різних народів. З еволюцією держави змінюється й характер її діяльності, з`являються нові напрямки цієї діяльності, виникають нові структури держави, інші засоби і способи, котрі забезпечують функції держави.

В юридичній літературі можна нарахувати до двох десятків визначень функцій держави. Найбільш поширеним є розуміння функцій держави як сукупності основних напрямків діяльності держави, в яких виражаються її сутність, соціальне призначення, а також цілі і завдання держави щодо управління суспільством. Кожна окрема функція, з цього випливає, - це необхідний, однорідний, постійний напрямок (бік) діяльності держави, обумовлений об`єктивними потребами суспільного розвитку з точки зору внутрішніх і зовнішніх завдань.

Теоретичне узагальнення здійснюваних функцій різними державами дозволяє виділити ознаки цих функцій, тобто ті постійні характеристики, які допомагають віднести різні боки діяльності держави саме до функції. До таких ознак належать:

1) предметна діяльність держави у найважливіших сферах суспільного життя: економічній, політичній, соціальній, духовній, правовій.

2) у них проявляється безпосередній зв`язок між сутнісними, формальними характеристиками держави та її соціальним призначенням, яке й реалізується в діяльності держави;

3) функції держави виступають напрямком діяльності держави на вирішення значних соціально-економічних, політичних і інших завдань, досягнення соціально-значимих цілей, які постають на кожному історичному етапі розвитку суспільства;

4) діяльність держави здійснюється в певних формах (частіше правових) і з застосуванням особливих, в тому числі владно-примусових методів;

5) структура функцій держави тісно пов`язана з тими ділянками суспільних відносин, на які держава намагається впливати відповідно своїх потреб;

6) функції держави мають об`єктивний характер і зумовлені моделлю взаємовідносин суспільства і держави. Вибір засобів їх досягнення є більш менш усвідомленим і залежить від того, наскільки правильно зрозумілі суспільні потреби і наскільки вірно оцінені наявні засоби їх задоволення.

Крім того, кожна функція держави має свій об`єкт впливу і свій зміст. Об`єкт – це певна сфера суспільних відносин, на яку спрямовано вплив держави. Зміст функцій показує, що робить держава, які управлінські дії у даній сфері вона вчиняє.