Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3-в Інформаційне суспільство.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
141.82 Кб
Скачать

11.4. Програма юнеско в галузі інформації і комунікації

Доступ до інформації і знань все більше визначає характер засвоєння знань, культурних проявів і участі в житті суспільства та відкриває можливості для розвитку і збереження миру. Знання стають головною силою соціальних перетворень. ІКТ відкривають нові перспективи будівництва суспільства знань за допомогою освіти, спільного використання знань і обміну ними, створення умов для творчості і міжкультурного діалогу. З іншого боку, ІКТ приводять до виникнення нових проблем щодо свободи виразу думок, що є головною умовою стійкого розвитку, демократії та миру.

ЮНЕСКО в рамках свого мандата сприяє політиці в галузі створення інформаційного суспільства на міжнародному і регіональному рівнях.

В цілях реалізації можливостей, представлених ІКТ, ЮНЕСКО була запроваджена програма „Інформація для всіх”. Вона направлена на зменшення відмінностей між інформаційно багатими та інформаційно бідними країнами підчас створення інформаційного суспільства для всіх. На її основі проводяться обговорення з питань міжнародної політики і розробка програм, спрямованих на:

- більше розуміння проблем етичного, правового і суспільного характеру, пов’язаних з ІКТ;

- поліпшення доступу до інформації, що є суспільним надбанням;

- збереження інформації.

Програма „Інформація для всіх” передбачає загальну схему міжнародної співпраці і партнерства. Вона заохочує розробку загальних стратегій, методів і інструментів для створення інформаційного суспільства для всіх.

11.4.1. Цілі програми „Інформація для всіх”

Цілями програми „Інформація для всіх” є:

- сприяти міжнародному осмисленню і обговоренню етичних, правових і суспільних викликів інформаційного суспільства;

- сприяти і розширювати доступ до інформації, що є суспільним надбанням за допомогою впорядкування, оцифровки і збереження інформації;

- сприяти навчанню протягом всього життя у сфері комунікації, інформації та інформатики;

- сприяти виробництву місцевої інформації і сприяти поліпшенню доступу до знань місцевого значення за допомогою навчання грамотності, як загальної, так і у сфері ІКТ;

- сприяти використанню міжнародних стандартів і передових методів в сферах комунікації, інформатики та інформації в межах компетенції ЮНЕСКО;

- сприяти мережевій взаємодії у сфері інформації та знань на локальному, національному, регіональному і міжнародному рівнях.

У рамках Загальної Декларації Прав Людини, що формує основу інформаційних прав у майбутньому суспільстві, Програма „Інформація для всіх” надає платформу для обговорення міжнародної політики з проблем збереження інформації й універсального доступу до інформації, загальній участі у всесвітньому інформаційному суспільстві, а також з проблем моральних, правових і соціальних наслідків розвитку інформаційних і комунікаційних технологій.

Програма „Інформація для всіх” забезпечує структуру для міжнародного співробітництва та міжнародного і .регіонального партнерства. Для того, щоб проводити цю політику Програма підтримує розвиток спільних стратегій, ; методів і інструментальних засобів для побудови справедливого і вільного інформаційного суспільства.