Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3-в Інформаційне суспільство.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
141.82 Кб
Скачать

11.7. Інформаційно-пошукові сервери з законодавства

11.7.1. Інформаційний сервер LIGA Online – інформаційний сервер — сервер інформаційно-аналітичного центру „ЛІГА” включає інформаційно-правову систему „Ліга-Закон”, систему підтримки користувачів, моніторінг законодавства, конференцію з українського законодавства, каталог юридичних посилань, новини українського законодавства, огляди преси.

11.7.2. Інформаційний сервер «Нормативні акти України» – Інформаційний сервер „Нормативні акти України (НАУ)” (http://www.nau.kiev.ua/) надає інформаційні послуги у сфері законодавства України в режимі онлайн, а також опис, замовлення та супровід комп’ютерних правових систем „Нормативні акти України” (бази даних, що інсталюються, компакт-диски) українською, російською та англійською мовами.

Сервер НАУ призначений для користувачів з різною мірою зацікавленості нормативно-правовою інформацією і з різними фінансовими можливостями:

– для тих, кому лише іноді потрібен конкретний документ, буде корисною безкоштовна пошукова система НАУ- онлайн;

– для тих, кому необхідно більш комплексно попрацювати з документами чи поїхати у відрядження, існує можливість замовити компакт-диск НАУ з повною та актуальною базою даних;

– для тих, хто постійно працює з законодавством, найкраще рішення — встановити базу даних НАУ. На сайті можна ознайомитися з її можливостями та змістом, замовити інсталяційни комплект і регулярно отримувати оновлення;

– для осіб, які не володіють українською мовою, існують усі можливості отримати доступ до офіційних і редакторських перекладів документів російською та англійською мовами.

Незважаючи на величезну кількість інформації, в НАУ легко орієнтуватися та знаходити потрібну інформацію. Чітка і зрозуміла структура бази, простий інтерфейс дозволяють впевнено працювати навіть початківцю. А для більш досвідченого користувача існують широкі можливості креативної та аналітичної роботи, такі як створення власної чи корпоративної бази, організація інтерфейсу з іншим програмним забезпеченням, побудова складних логічних умов пошуку.

Безкоштовні ресурси, які є на сервері, це нові нормативні акти (щоденно); пошук та доступ до повної нормативної бази українською мовою; пошук документів російською мовою; пошук документів англійською мовою; аналітичні статті з питань правозастосування; каталоги правових Інтернет-посилань.

Платні ресурси — це доступ до текстів документів російською мовою; замовлення текстів документів англійською мовою.

Системи НАУ включають в себе:

- повну нормативну інформацію (біля 100 тисяч документів);

- унікальні матеріали реальних судових процесів у загальних та арбітражних судах України;

- консультації, коментарі та ексклюзивні аналітичні статті правозастосовного характеру;

- величезну кількість довідкової та аналітичної інформації: база публікацій, огляди законопроектів, словник термінів, довідник органів влади, класифікатори, розрахункові таблиці (валюти, інфляція, ставки податків тощо), каталог банкрутств, бланки звітності, типові документи та ін.;

- офіційні та редакторські переклади документів російською та англійською мовами.