Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3-в Інформаційне суспільство.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
141.82 Кб
Скачать

11.7.3. Система правової підтримки лоцман

Система правової підтримки ЛОЦМАН онлайн (http://info.resourcecorp.net/) забезпечує пошук документів по законодавству України (російською і українською мовами), замовлення й оперативне постачання будь-якого нормативного документа, щотижневі огляди нового законодавства України, щоденні огляди економічних і політичних новин СНД. юридичну консультацію.

Одним з найважливіших параметрів, що визначають якість сервісу довідкових правових систем, є висока швидкість надходження нових документів для користувача. Тому в ЛОЦМАНІ усі тільки що прийняті акти надходять до користувачів настільки швидко, наскільки це дозволяють найсучасніші технології.

Система ЛОЦМАН являє собою базу даних нормативних актів, у якій можливо знайти:

- чинне законодавство України з 1922 p.;

- базу даних на двох (російській та українській) мовах, при цьому кожна з них є основною для виконання пошукових функцій;

- індивідуальну розсилку для кожного користувача, відповідно до сформованого ним замовлення;

- тезаурус — словник термінів з можливістю миттєвого переходу в точку конкретного документа (-тів), де це визначення дане;

- можливість одержання індивідуальних консультацій фахівців провідних аудиторських, юридичних і консалтингових фірм із питань правозастосування;

- нові документи щодня.

Робочий простір кожним користувачем формується індивідуально і включає документи з конкретного питання. ЛОЦМАН відслідковує контрольний стан кожного документа, і Ви можете переглянути документ як на поточну, так і на будь-яку іншу дату з обліком усіх внесених змін.

ЛОЦМАН сьогодні являє собою зручний робочий апарат для професіоналів і, разом із тим, система доступна для новачків, оскільки, маючи навіть мінімальні навички спілкування з комп’ютером, можна відразу приступати до роботи, тому що тут збережений звичайний стереотип роботи в Windows-середовищі та є вбудована допомога-підказка.

11.7.4. Інформаційний сервер Міністерства юстиції України

Інформаційний сервер Міністерства юстиції України (www.informjust.kiev.ua) присвячений законопроектам. Відвідувач може відслідкувати рух законодавчих актів на всіх стадіях їх прийняття. На сайті є не лише прийняті чи зареєстровані Верховною Радою документи, але навіть подані до розгляду в день вашого відвідування. Опублікована велика добірка корисних посилань. Можна особисто взяти участь в обговоренні майбутніх законів, а також винести на розгляд законодавців власний варіант певного документа.

11. 8. Джерела фінансової інформації в Інтернеті

Джерела фінансової інформації в Інтернеті можна розділити на три основні групи.

1. Веб-сервери найбільших світових інформаційних агентств, що давно мають розвинені світові частки мережі та інформаційно-аналітичних програмних продуктів. Список їх очолюють усім відомі Reuterswww.reuters.com), Dow Jones Telerate (www.telerate.com), Bloomberg (www.bloomberg.com).

У стратегії розвитку цих інформаційних гігантів надання інформації через Інтернет не є, на наш погляд, напрямком, що домінує. Обумовлюється це, безсумнівно, рівнем попередніх інвестицій у програмно-апаратні комплекси, що працюють через приватні мережі. Коло споживачів таких інформаційних послуг також зрозуміле — це, як правило, досить великі банки і фінансові структури.

2. Порівняно молоді інформаційні структури, орієнтовані на середнього і невеликого інвестора. Серед них характерним прикладом може слугувати Data Broadcasting Corporation (www.dbc.com). У таких компаній надання оперативної фінансової інформації за допомогою засобів Інтернету є однією з ведучих позицій спектра інформаційних послуг. І це, з огляду на демократизм глобальної мережі Іитернет, не дивно.

Втім, і гіганти інформаційного бізнесу все більше уваги приділяють паданню оперативної інформації в Інтернет. Але все-таки основним завданням Web-серверів цих компаній є розміщення реклами відповідних програмно-апаратних комплексів і виконання частини функцій, що належать до сфери суспільних відносин.

3. Інформаційні Веб-сервера фінансових бірж і торговельних систем. Серед них можна згадати сервер Нью-йоркської фондової біржі (www.nyse.com), Веб-сервер торговельної системи NASDAQ (www.nasdaq.com).

Що стосується Російських інформаційних фінансових серверів, то особливістю їх є те, що в якості інформаційних гігантів, орієнтованих здебільшого на фінансову еліту, виступають ті ж самі Reuters і Tenfore, а потреби основної маси організацій і осіб, задовольняють російські інформаційні структури. Серед них можна відзначити інформаційне агентство ФІНМАРКЕТ (www.finmarket.ru), Міжбанківський Фінансовий Будинок (www.mfd.com).

11.9. Інформаційні ресурси Верховної Ради України у глобальній інформаційній мережі Інтернет. Вплив Інтернету на сучасний світ немає історичних ана­логів. Інтернет, який є одночасно середовищем для співробітництва та спілкування, більш всього використо­вується українською аудиторією для одержання та розповсюдження інформації. Для підтримки цього існує багато інфор­маційних сайтів. Що стосується одержання інформації, пов'язаної з законодавством, то найбільш відомим є Веб-сайт Верховної Ради України. Різноманітні інформаційні ресурси Верховної Ради України Ви можете знайти на цьому сайті. Це — Конституція України, законодавство, прийняті законо­проекти, тексти законопроектів для обговорення, повідо­млення прес-служби Верховної Ради України та інше.

11.10. Структура Веб-сайту Верховної Ради України у мережі Інтернет. Нові можливості та інструменти отримання, використання та обробки інформації стають сьогодні ключовим елементом наукового управління. Тому і з’являється потреба у розширенні інформаційної бази та оперативного інформування стосовно парламентської діяльності. Крім того, використання Інтернету, зокрема швидка поінформованість, сприяють ефективному законотворенню і сталому суспільному розвитку. Підтвердженням тому є інформація, котра міститься на Веб-сайті Верховної Ради України у мережі Інтернет.

На головній сторінці Веб-сайта знаходимо поділ інформації, згідно напрямків, що могли б стати у пригоді, — це законодавчі акти, новини та інформаційна база. Кожне посилання пропонує певну ієрархію. Коли потрапляємо до інформаційного серверу Верховної Ради України, можемо дізнатися про останні події (у розділі „новини”) і про хід пленарних засідань (аналогічно), як за останні два скликання так і архів новин. Одразу ж можна знайти інформацію щодо сесій останнього скликання та архів про попереднє скликання. Кожна новина датована.

Наприклад: Новини за І жовтня 2002 року. Повідомляється про діяльність однієї з робочих груп і про хід засідання. Передовсім, аналізують винесене на розгляд питання, шляхи його вирішення, можливості підписання. Наприкінці висвітленого розповідається про те, що є необхідним для впровадження ухваленого у дійсність, щоб це було дієвим. А потім пропозиція щодо найперших кроків у досягненні мети. Це поінформованість, проведення круглих столів і конференцій щодо проблематики. Також є повідомлення про те, де можна на сайті Верховної Ради знайти новини про подальшу роботу та заходи щодо втілення у життя прийнятого рішення.

Конституцію України, назви і тексти законопроектів для обговорення, повідомлення прес-служби Верховної Ради України, базу даних законів і підзаконних актів України, міжнародні парламентські інститути, сайти парламентів зарубіжних країн, інформаційно-бібліографічні послуги бібліотеки Верховної Ради України — все це можна знайти на Веб-сайті Верховної Ради України у мережі Інтернет.

Отже, веб-сайт Верховної Ради України включає інформацію про:

1. Конституцію України.

2. Законодавство України.

3. Законопроекти.

4. Пленарні засідання.

5. Депутатський корпус.

6. Інформаційний сервер Верховної Ради.

7. Бібліотеку Верховної Ради.

8. Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

9. Міжнародні парламентські інститути.

10. Сайти парламентів зарубіжних країн.

ВИСНОВОК

Зараз суспільство переживає етап проникнення інтелектуальних інформаційних технологій в різні сфери діяльність людини. Як би не сприймався цей процес — як сприяючий або перешкоджаючий прогресу — він, мабуть, необоротний і нікого не залишає осторонь, викликаючи до життя цілий спектр проблем. Однією з найбільш насущних є проблема формування світогляду молодої людини. Саме забезпечення кожного і усіх загальним правом доступу до інформації є одним з основних атрибутів інформаційного суспільства.

У відповідь на появу нових сфер науки і технологій потребують змін традиційні навчальні дисципліни. Виникає необхідність відходу від класичних підходів, що грунтувалися на конкретних дисциплінах і наближення до проблемно орієнтованих методів формування знань, а також зменшення дистанції між фундаментальними та прикладними дослідженнями. Професійна підготовка і дослідження в нових сферах знань потребують інтеграції цілої низки дисциплін, які раніше вважалися самостійними і непов'язаними між собою. Нові форми генерування знань потребують реорганізації наукових досліджень і підготовки фахівців, орієнтованих на вирішення складних міждисциплінарних проблем.

Суспільство знань та інформації несе людству нові виклики та величезні можливості для вирішення його головних проблем і забезпечення подальшого розвитку. Але воно вимагає активної участі всіх в осмисленні та втіленні в життя нової парадигми. Тому дуже важливо, щоб наша країна не відставала від цих світових процесів і повною мірою скористалася благами цивілізації XXI ст.