Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з Екон.та управл.під-ством.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Виробнича потужність підприємства

Під виробничою потужністю розуміють максимально можливий випуск продукції певної номенклатури, асортимен­ту та якості за певний період часу (рік, квартал, добу, зміну тощо) за умови найбільш повного завантаження обладнання та виробничих площ [39, 46, 77].

На величину виробничої потужності підприємства впливає багато різноманітних факторів. Основними серед них є такі [46, 65, 68, 77]:

- кількість та склад встановленого обладнання, розміри виробничих площ;

- прийнятий режим роботи підприємства;

- продуктивність обладнання або трудомісткість продук­ції, яка виготовляється на цьому обладнанні, зняття продукції з виробничих площ, нормативи тривалості виробничого циклу;

- номенклатура, асортимент та якість продукції, що виго­товляється підприємством;

- застосування прогресивних норм продуктивності та ви­користання обладнання;

- структура основних фондів підприємства.

Підприємства різних галузей обчислюють виробничу по­тужність на основі відповідних галузевих інструкцій, де вра­ховано особливості їхнього функціонування. Однак у загальному вигляді величина виробничої потужності (ВП) може бути визначена за такими формулами:

(2.38)

(2.39)

де ВПі - виробнича потужність і-ї групи обладнання;

qі - продуктивність і-го виду обладнання за годину у відпо­відних одиницях;

побл.і - кількість обладнання і-го виду;

ФРЧі - плановий або фактичний фонд робочого часу оди­ниці обладнання і-го виду, год;

tвир - трудомісткість виготовлення одиниці виробу, н.-год.

3. ОБОРОТНІ АКТИВИ ПІДПРИЄМСТВА (поняття та структура: нормування запасів та готової продукції: ефективність використання)

Оборотні кошти — це кошти, авансовані в оборотні виробничі фонди і фонди обігу для забезпечення безперервності процесу виробниц­тва, реалізації продукції та отримання прибутку.

До оборотних виробничих фондів належать: сировина, основні й допоміжні матеріали, напівфабрикати, паливо, тара, запасні частини для ремонтів, малоцінні й швидкозношувані предмети, незавершене виробниц­тво, напівфабрикати власного виробництва, витрати майбутніх періодів.

Фонди обігу - це залишки готової продукції на складах підприємств, відвантажені, але не оплачені покупцями товари, залишки коштів під­приємств на поточному рахунку в банку, касі, у розрахунках, у дебітор­ській заборгованості, а також вкладені в короткострокові цінні папери.

Склад оборотних коштів - це сукупність вартості окремих елемен­тів оборотних виробничих фондів і фондів обігу.

Оборотні кошти підприємств класифікуються ознаками:

1. ЗА ХАРАКТЕРОМ УЧАСТІ В ОПЕРАЦІЙНОМУ ЦИКЛІ:

Оборотні фонди і фонди обігу.

Оборотні засоби за характером участі в операційному циклі поділяють на дві групи: оборотні засоби, які об­слуговують виробничий цикл підприємства (оборотні фонди,) і оборотні засоби, що обслуговують фінансовий (грошовий) цикл (фонди обігу).

До оборотних фондів відносять виробничі запаси, незавершене виробницт­во, витрати майбутніх періодів.

Фонди обігу - готова продукція, грошові кошти та їх еквіваленти, дебіторська заборгованість. Встановлення оп­тимального співвідношення цих фондів сприяє ефективному їх викорис­танню. Важливим напрямом підвищення ефективності використання оборотних засобів на підприємствах є удосконалення їх розподілу за ста­діями операційного циклу, зниження питомої ваги фондів обігу.

2. ЗА ХАРАКТЕРОМ ФІНАНСОВИХ ДЖЕРЕЛ ФОРМУВАННЯ:

Валові, чисті і власні оборотні засоби.

За характером фінансових джерел формування розрізняють валові, чисті і власні оборотні засоби. Валові оборотні засоби характеризують загальний їх обсяг, який сформований як за рахунок власних, так і залучених коштів.

Чисті оборотні засоби утворені як за рахунок власних коштів підприємства, так і його довгострокових зобов'язань.

Власні оборотні засоби формуються виключно за рахунок власних коштів підприємства. Очевидно, якщо підприємство не використовує залучені кошти для фінансування оборотних засобів, то сума чистих і власних оборотних засобів співпадає.

3. ЗА ПЕРОДОМ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОБОРОТНИХ ЗАСОБІВ:

Постійна і змінна частина оборотних засобів.

За періодом функціонування оборотні засоби розподіляють на постійну і змінну частину.

Постійна частина оборотних засобів представляє собою незмінну частину їх розміру, яка не залежить від сезонних чи інших коливань виробництва і не пов'язана з формуванням виробничих запасів, їх цільовим призначенням, тобто це та мінімальна величина оборотних засобів, яка необхідна підприємству для виробництва продукції.

Змінна частина коливається відповідно до сезонних змін обсягу виробництва і реалізації продукції, необхідністю формування в окремі періоди господарської діяльності запасів сезонного зберігання.

4. ЗА РІВНЕМ ОХОПЛЕННЯ НОРМУВАННЯ:

Нормовані і ненормовані оборотні засоби. За рівнем охоплення нормуванням оборотні засоби поділяють на нормовані і ненормовані.

До нормованих належать ті елементи оборотних засобів, мінімальні запаси яких можуть бути розраховані з достатнім ступенем точності. До нормованих належать виробничі запаси, незавершене виробництво, готова продукція на складі, витрати майбутніх періодів.

До ненормованих - ті елементи оборотних засобів, мінімальні запаси яких буває складно визначити.

5. ЗА РІВНЕМ ЛІКВІДНОСТІ:

Високоліквідні, швидколіквідні, повільноліквідні оборотні засоби. За рівнем ліквідності розрізняють оборотні засоби:

високоліквідні (грошові кошти та їх еквіваленти, поточні фінансові інвестиції);

ті, що швидко реалізуються (дебіторська заборгованість та інші оборотні засоби);

ті, що повільно реалізуються (запаси).

Така класифікація застосовується при аналізі ліквідності балансу, який полягає у порівнянні ліквідних засобів із зобов'язаннями підприємства, згрупованими за термінами погашення. Ліквідність характеризує час, необхідний для перетворення окремих видів оборотних засобів в готівку. Чим швидше той чи інший вид може набути грошової форми, тим вища його ліквідність. Основне завдання аналізу ліквідності - перевірити синхронність надходження і витрачання фінансових ресурсів, тобто здатність підприємства розраховуватися за зобов'язаннями у визначені терміни.

6.ЗАЛЕЖНО ВІД СТУПЕНЯ РИЗИКУ:

Оборотні засоби з мінімальним, малим і великим ризиком.

Залежно від ступеня ризику розрізняють такі групи оборотних засобів:

перша - з мінімальним ризиком вкладень (грошові кошти, короткострокові фінансові вкладення);

друга - з малим ризиком вкладень (дебіторська заборгованість (без врахування сумнівної), виробничі запаси, залишки готової продукції і товарів (за винятком тих, що не користуються попитом);

третя - з великим ризиком вкладень - сумнівна дебіторська заборгованість, залежалі виробничі запаси, готова продукція і товари, що не користуються попитом.

Класифікація оборотних засобів підприємства не обмежується вище переліченими ознаками, однак їх можна вважати найважливішими.

Визначення потреби в оборотних коштах

Визначення потреби в оборотних коштах здійснюється через їхнє нормування (розрахунок нормативів). У разі заниження розміру оборотних коштів можливі перебої в по­стачанні й виробничому процесі, зменшення обсягу виробництва та при­бутку, виникнення прострочених платежів і заборгованості, інші нега­тивні явища в господарській діяльності підприємств. Надлишок оборотних коштів призводить до нагромадження надмір­них запасів сировини, матеріалів; послаблення режиму економії; ство­рення умов для використання оборотних коштів не за призначенням.

Норматив оборотних засобів - це їхній мінімальний пла­новий розмір у вартісному вираженні, необхідний для забезпе­чення нормальної роботи підприємства.

Для забезпечення безперервного процесу виробництва і реалізації продукції на підприємстві створюються виробничі запаси. У складі виробничих запасів найбільшу питому вагу мають сировина, матеріали й покупні напівфабрикати.

Норматив оборотних засобів у виробничих запасах () обчислюється за формулою:

(3.1)

де Мд - середньодобові планові витрати певного виду матеріаль­них ресурсів (у натуральних вимірниках);

Ц- ціна одиниці матеріальних ресурсів, грн.;

Д3- норма запасу матеріальних ресурсів, дні.

Середньодобові планові витрати матеріальних ресурсів д) визначаються так:

(3.2)

де Мріч - річні витрати матеріалів у попередньому періоді (у натуральних вимірниках);

Дк - кількість календарних днів у плановому році;

kq - коефіцієнт, що враховує зміни умов виробництва. Він обчислюється як індекс динаміки обсягів виробництва продукції:

(3.3)

де Qпл та Qбаз - обсяги випуску продукції у плановому та базо­вому році відповідно (у натуральних вимірниках).

Норма запасів матеріальних ресурсів (Дз) - це мінімально необхідна кількість днів, на яку треба передбачити запас мате­ріалів для забезпечення нормального функціонування підпри­ємства.

Норма запасу певного виду матеріальних ресурсів (Д3) включає транспортний (Дтр), підготовчий (Дпідг), технологіч­ний (Дтехн), поточний (Дпот) та страховий запаси (Дстр), обчис­лені у днях:

Д3 = Дтр + Дпідг + Дтехн + Дпот + Дстр (3.4)

Транспортний запас створюється на період між моментом переказування коштів підприємства постачальнику за матеріаль­ні ресурси та часом їх отримання на підприємстві.

Підготовчий запас створюється на період, необхідний для комплектації, лабораторного аналізу, приймання, підготовки матеріалів до виробничого споживання (вимірювання щільнос­ті, сортування тощо). Його обчислюють з урахуванням специ­фіки конкретного підприємства та технологічних особливостей обробки сировини.

Технологічний запас створюється у випадках, коли матері­альні ресурси, що надходять на підприємство, не відповідають вимогам технологічного процесу і до видачі у виробництво потребують попередньої обробки (наприклад, сушіння, роз­крою тощо). Його розмір, так само, як і розмір підготовчого запасу, визначається конкретними умовами технологічного процесу виготовлення продукції на підприємстві.

Поточний запас забезпечує роботу підприємства у період між двома черговими поставками матеріальних ресурсів на підприємство. Поточний запас певного виду матеріальних ре­сурсів у натуральних вимірниках (Зпот) можна обчислити за формулою

Зпотпот * Мд, (3.5)

де Дпот - період між двома черговими поставками матеріаль­них ресурсів на підприємство, дні;

Мд — середньодобові планові витрати матеріалів на підпри­ємстві (у натуральних вимірниках).

Страховий запас складається на випадок порушення по­стачальником запланованого режиму поставок матеріальних ресурсів на підприємство. Як правило, він приймається в роз­мірі, що не перевищує половини поточного запасу. Величина страхового запасу (Зстр) в натуральних вимірниках обчислю­ється за формулою:

Зстр = 0,5 * Зпот (3.6)

Таким чином, величина необхідного запасу матеріальних ресурсів певного виду (Змр) в натуральних вимірниках стано­витиме:

Змр д * (Дтрпідг + Дтехнпотстр) (3.7)

Однією з умов забезпечення безперебійної та ритмічної ро­боти підприємства є наявність певної кількості напівфабрика­тів на кожному робочому місці та в процесі їх переміщення на випадок аварій, інших не передбачуваних обставин.

У масовому виробництві на величину незавершеного вироб­ництва впливають такі фактори: кількість робочих місць; кіль­кість виробів, що одночасно знаходяться на одному робочому місці; спосіб передачі деталей (комплектуючих) з однієї дільниці на іншу; план виробництва та собівартість одиниці про­дукції [54].

Норматив оборотних засобів у незавершеному виробництві () обчислюється за формулою:

(3.8)

де Qд - середньоденний випуск товарної продукції за її собівартістю, грн.;

Двц - тривалість виробничого циклу, дні;

Кнв - коефіцієнт наростання витрат у незавершеному виробництві.

Середньоденний випуск товарної продукції (Qд) за її собі­вартістю обчислюється так:

(3.9)

де Q - випуск продукції за собівартістю протягом певного пе­ріоду, грн.;

Дк - кількість календарних днів у цьому періоді, дні.

Коефіцієнт наростання витрат являє собою відношення середньої собівартості виробів, що знаходяться у незаверше­ному виробництві, до собівартості готових виробів [39, 68].

При рівномірному наростанні витрат величину коефіцієнта можна обчислити за формулами:

(3.10)

або

(3.11)

де См - вартість матеріальних витрат у собівартості виробу, грн.;

С- собівартість виготовлення виробу, грн.;

Споч - одноразові витрати на початку виробничого циклу виготовлення продукції, грн.

Управління запасами матеріальних ресурсів на підприємстві

Найбільша частка витрат підприємства, пов'язаних з фор­муванням запасів припадає на поточний запас, розмір якого залежить від тривалості періоду між двома черговими постав­ками. Тому велике значення має встановлення оптимального строку поставок ресурсів на підприємство.

Кошти, спрямовані на формування запасів товарно-мате­ріальних цінностей, не тільки не приносять підприємству при­бутку, а навпаки - в умовах дефіциту оборотних засобів зму­шують підприємство брати кредити і нести додаткові витрати на сплату банківських відсотків. Такі додаткові витрати призводять до подорожчання продукції та зниження конкуренто­спроможності підприємства на ринку. Виникає проблема оптимізації таких параметрів створення запасів, як розмір партії поставки, інтервал між постачанням ресурсів, вартість збері­гання окремих видів матеріальних ресурсів, її розв'язання дає змогу підприємству мінімізувати витрати підприємства, пов'язані із формуванням та зберіганням виробничих запасів [38, 42, 54, 64, 65].

Оптимальним розміром партії поставки вважається той обсяг матеріальних ресурсів, на придбання і зберігання якого сукупні витрати підприємства є мінімальними.

Для визначення оптимального розміру поставки матеріаль­них ресурсів враховується залежність річних витрат підприєм­ства на придбання та зберігання матеріальних ресурсів від ве­личини партії поставки [38, 42, 64].

Вона полягає у тому, що збільшення запасів у результаті постачання великими партіями потребує вилучення з обігу значного обсягу оборотних коштів, а також додаткових витрат підприємства на зберігання матеріалів і компенсацію їх мож­ливого псування та втрат.

Одночасно постачання великими партіями зменшує кіль­кість поставок та відповідні транспортно-заготівельні витрати, оскільки останні порівняно мало залежать від розміру партії поставки. Значною мірою ці витрати обумовлені кількістю по­ставок (витратами на оформлення, пересилання документів, роз'їзди агентів, транспортування продукції тощо). Тому змен­шення розміру партії поставок спричиняє збільшення кількості їх поставок протягом певного періоду і зумовлює зворотний ефект: втрати й витрати, пов'язані зі зберіганням невеликих запасів, зменшуються, а транспортно-заготівельні витрати зрос­тають. Транспортно-заготівельні витрати прийнято називати витратами на розміщення замовлення.

Аналітичний метод визначення оптимальної величини партії поставки базується на використанні відповідних аналі­тичних залежностей витрат підприємства.

Оптимальний розмір партії поставки матеріальних ресур­сівп.опт) обчислюється за формулою:

(3.12)

де Мріч — річна потреба у матеріальних ресурсах певного виду (у натуральних вимірниках);

р.з1 - середня вартість розміщення одного замовлення, грн.;

- середня вартість зберігання одиниці матеріальних ресурсів, грн.

Оптимальний обсяг партії поставки може бути обчислений, також на підставі інших вихідних даних:

(3.13)

де Мд - середньодобові витрати матеріальних ресурсів (у нату­ральних вимірниках);

- середні витрати на збереження одиниці ресурсу про­тягом доби, грн.,

або

(3.14)

де Мріч - річні витрати матеріальних ресурсів, грн.;

Цм - ціна одиниці матеріальних ресурсів без урахування транспортно-заготівельних витрат, грн.

Оптимальна кількість поставок протягом року (попт) ви­значається за формулою:

(3.15)

де Рп.опт - оптимальний обсяг партії поставки матеріальних ресурсів (у натуральних вимірниках).

Оптимальний інтервал між двома поставками (tопт) об­числюється так:

(3.16)

де Дк - кількість календарних днів у році, дні;

попт - оптимальна кількість поставок матеріальних ресурсів протягом року.

Середній рівень запасів матеріальних ресурсів () на підприємстві визначається за формулою^

(3.17)

При управлінні запасами критерій мінімізації сукупних ви­трат підприємства на їх придбання і зберігання не застосову­ється, якщо термін виконання замовлення постачальником до­сить тривалий або попит і ціни на види виробничих запасів іс­тотно коливаються. У такому разі недоцільно економити на зберіганні запасів. Це може призвести до порушення ритміч­ності виробничого процесу і невиконання підприємством своїх договірних зобов'язань.

Показники ефективності використання оборотних фондів на підприємстві

Оборотні засоби становлять значну частину виробничих фондів підприємства. Основною характеристикою ефективно­сті використання оборотних засобів є швидкість їх обертання, або, інакше кажучи, оборотність. Саме від оборотності зале­жить величина необхідних підприємству грошових коштів для забезпечення безперервності процесу виробництва та реаліза­ції продукції.

Для оцінки ефективності використання оборотних засобів застосовують такі показники оборотності.

1. Коефіцієнт оборотності (Коб) характеризує кількість оборотів оборотних засобів за певний період, як правило, за рік. Обчислюється за формулою:

(3.18)

де Q - річний обсяг реалізованої продукції за собівартістю, грн.;

- середньорічна вартість залишку оборотних засобів підприємства, грн.

Середньорічна вартість залишку оборотних засобів () обчислюється за формулою:

(3.19)

де - середньомісячні залишки оборотних засобів підприємства, грн.

Вартість середньомісячного залишку оборотних засобів () можна обчислити за формулою:

(3.20)

де та - вартість оборотних засобів підприємства на початок та кінець місяця відповідно, грн.

2. Коефіцієнт завантаженнязав) є величиною, оберне­ною до коефіцієнта оборотності. Він показує, скільки оборот­них засобів припадає на одну грошову одиницю реалізованої продукції, і визначається за формулою:

(3.21)

3. Тривалість обороту (tоб) характеризує тривалість одно­го обороту оборотних засобів підприємства в днях і обчислю­ється за формулою:

(3.22)

де Дк - кількість календарних днів протягом року;

Коб— кількість оборотів оборотних засобів протягом року.

4. Рентабельність оборотних засобів (Rоз) характеризує ефективність використання підприємством оборотних засобів і показує, скільки прибутку припадає на 1 грн. коштів, спрямо­ваних на формування оборотних засобів. Показник обчислю­ється за формулою:

(3.23)

де Под - прибуток підприємства від операційної діяльності за підсумками роботи за рік, грн.;

- середньорічна вартість оборотних засобів підприєм­ства, грн.