Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з Екон.та управл.під-ством.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Характеристика витрат за елементами

Елементи витрат

Зміст витрат

1. Матеріальні затрати

Вартість сировини, матеріалів, робіт, послуг, енергії, використаних для забезпечення нормального технологічного процесу по виробництву продукції (робіт, послуг)

2. Витрати на оплату праці

Нарахована основна і додаткова оплата праці, обчислена згідно з прийнятими підприємством системами оплати праці, включаючи будь-які види грошових і матеріальних доплат та витрати, пов’язані з підготовкою кадрів

3. Відрахування на соціальні заходи

Обов’язкові платежі, пов’язані з формуванням Пенсійного фонду та соціальним страхуванням

4. Амортизація

Витрати у вигляді амортизаційних відрахувань від вартості основних засобів та нематеріальних активів

5. Інші операційні витрати

Витрати, пов’язані з управлінням виробництвом (службові відрядження, консультаційні послуги тощо), проценти за фінансовими кредитами, витрати на реалізацію продукції, податки та збори, що формують собівартість тощо

 

Елемент витрат – це сукупність економічно однорідних витрат.

До складу елемента “Матеріальні затрати” включається вартість витрачених у виробництві (крім продукту власного виробництва):

сировини й основних матеріалів;

купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів;

палива й енергії;

будівельних матеріалів;

запасних частин;

тари й тарних матеріалів;

допоміжних та інших матеріалів.

До складу елемента “Витрати на оплату праці” включаються заробітна плата за окладами й тарифами, премії та заохочення, компенсаційні виплати, оплата відпусток та іншого невідпрацьованого часу, інші витрати на оплату праці.

До складу елемента “Відрахування на соціальні заходи” включаються: відрахування на пенсійне забезпечення, відрахування на соціальне страхуван-ня, страхові внески на випадок безробіття, відрахування на індивідуальне страхування персоналу підприємства, відрахування на інші соціальні заходи.

До складу елемента “Амортизація” включається сума нарахованої амортизації основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів.

До складу елемента “Інші операційні витрати” включаються витрати операційної діяльності, які не увійшли до складу попередніх елементів, зокрема витрати на відрядження, на послуги зв’язку, на виплату матеріальної допомоги, плата за розрахунково-касове обслуговування тощо.

Ця класифікація дає відповідь на питання – що витрачено при здійсненні господарської діяльності, але не дає відповідь на питання – на яку конкретну мету зроблені витрати.

1.3. Класифікація витрат за статтями калькуляції

Витрати за статтями калькуляції – це витрати на окремі види виробів, а також витрати на основне і допоміжне виробництво.

Статті – це затрати, які відрізняються між собою функціональною роллю у виробничому процесі і місцем виникнення.

Перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) установлюються підприємством.

Групування витрат за статтями забезпечує відокремлення тих витрат, які пов’язані з виробництвом окремих видів продукції та можуть прямо і безпосередньо включатись до їх собівартості, а також тих, що збираються протягом місяця, а в кінці місяця розподіляються між окремими видами продукції пропорційно певній базі.

За статтями витрат визначають собівартість одиниці продукції, тобто здійснюють її калькуляцію.

Відмінність статей калькуляції від аналогічних елементів витрат полягає в тому, що в першому випадку враховуються тільки витрати на певний виріб, а в другому – всі витрати підприємства, незалежно від того, де і на які потреби вони були здійснені.

Таблиця 11.4