Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кр-во.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
2.09 Mб
Скачать

17. Словенія

S= Словенії становить 20,2 тис. кв. км, населення — 1,98 млн (1997). Столиця - Любляна (260 тис. жителів). На півночі Словенія межує з Австрією, на сході — з Угорщиною, на півдні - з Хорватією, на заході - з Італією. Національне свято: 25 червня —День словенської державності (1991). Понад 95 % населення становлять словенці, які сповідують католицизм. Грошова одиниця - толар.

Офіційна назва - Республіка Словенія- Republika Slovenija -словен. мовою; Republic of Slovenia- анг. мовою

Географічне положення - розташована на півдні Цетральної Європи на північному заході Балканського півострова

Територія - 20,251 тис. кв. км Населення - 2,010 млн. чол.(2006 р.), з них: словенці - 83,1%, хорвати - 1,8%, серби - 2%.

Столиця - Любляна - 263,8 тис. чол. Офіційна мова - словенська, угорська і італійська - в місцях проживання угорських і іт. общин

Грошова одиниця - євро = 100 євроцентів Національне свято - 25 червня - День державності (1991р.)

Членство в міжн. організаціях - Словенія є членом ООН, Євросоюзу і НАТО.

Чисельність населення в Республіці Словенія становить майже 2 млн. осіб. Порівняно з іншими республіками колишньої СФРЮ, Словенія має майже однорідний склад населення за етнічною ознакою. Невелика італійська громада живе на узбережжі Адріатики, угорська - в басейні ріки Мури. Офіційною мовою країни є словенська мова. Різноманіття природних умов обумовило виникнення 49 діалектів словенської мови, літературна мова виникла на базі доленьського і гореньського діалектів, писемність на основі латинської графіки. Найбільш поширеними для спілкування мовами є німецька і англійська, на узбережжі - італійська мова. Більшість словенців сповідає католицизм, але існує багато інших релігійних груп.

Державний лад Словенія – унітарну державу. Адміністративно-територіальний розподіл – 62 району.

Форма правління в Словенії за Конституцією 1991 парламентарна республіка. Політичний режим – демократичний. Законодавча влада належить однопалатному парламенту Державному зборам, що складається з депутатів 90, що обираються громадянами на 4 роки. За італійським і угорським меншинами закріплено право бути представленими як мінімум одним депутатом у парламенті.

Крім парламенту в Словенії є також Державна рада – дорадчий орган, що представляє соціальні, економічні, ділові, професійні та місцеві інтереси. Відповідно до Закону "Про Державний раді", прийнятим у 1992 р., 22 кандидати обираються муніципалітетами для представництва місцевих інтересів. Інші 18 громадськими організаціями для представництва, у відповідності Конституції, інтересів роботодавців (4 радника), найманих робітників (4 радника), селян, ремісників та осіб вільних професій (4 радника), працівників невиробничої сфери (6 радників). Члени Державного ради обираються терміном на 5 років.

Глава держави – Президент Республіки, що обирається безпосередньо населенням на 5-річний термін. Ніхто не може обіймати цю посаду більше 2 термінів поспіль.

Президент є головнокомандувачем сил оборони Словенії, він призначає вибори Державних зборів, обнародує закони, призначає і відкликає послів і консулів, приймає вірчі грамоти від іноземних дипломатичних представників, здійснює право помилування, присвоює державні нагороди та почесні звання, виконує інші обов'язки, передбачені Конституцією. У разі війни або надзвичайної ситуації, якщо Державне збори не можуть негайно зібратися, Президент на вимогу Уряду видає декрети, що мають силу закону. Такі декрети повинні бути представлені на затвердження парламенту, як тільки він збереться на своє засідання.

Виконавча влада належить Уряду, що складається з Прем'єр-міністра і міністрів держави. Уряд та його окремі міністри незалежні в межах своєї компетенції. Останні підзвітні Державному зборам.

Політичні партії "Зарес – Нова політика". Партія. 6 жовтня 2007 р. Грегор ГОЛОБИЧ. Демократична партія пенсіонерів Словенії Карл Віктор ЕР'ЯВЕНЦ. Ліберальна демократія Словенії 1994р. шляхом злиття Ліберально-демократичноїпартії, партії, "зелених" Cловенії, Екосоціальної партії, бувших членів Демократичної партії і Соціалістичної партії Словенії. 18 тис. членів. Катаріна КРЕСАЛ Нова Словенія- Християнська народна партія 2000 р. бувшими членами Словенської народної партії. Андрій БАЮК. Партія молоді Словенії. Домінік ЧЕРНЯК. Словенська народна партія 2000р. на з'їзді Cловенської народної партії, заснованої в 1989р. і партії Словенських християнських демократів, 1990р. Боян ШРОТ.

Певна напруженість виникла у словенсько-італійських відносинах. Так, у березні 1995 р. Італія наклала «вето» на проведення переговорів про вступ Словенії до ЄС. Однак суперечності вдалося подолати, і в червні 1996 р. Словенія отримала статус асоційованого члена ЄС, а в грудні 1997 р. вона була включена до держав з перехідною економікою. Понад 70 % зовнішньоторговельного обігу Словенії припадає на країни ЄС, а з 1995 р. вона бере участь у програмі НАТО «Партнерство заради миру».

У травні 2004 р. Словенія стала членом НАТО та увійшла до ЄС.

S= 20 251 кв. км. Словенії, яка розкинулася від передгір'їв Альп до Адріатики і від плато Карст (Крас) до Паннонії та Угорської низовини. На заході проходить її кордон з Італією, на півночі - з Австрією (землі Каринтія, Штирія і Бургенланд), на сході - з Угорщиною, на півдні - з Хорватією. У Словенії є свій вихід до моря, довжина берегової лінії - 47 км.

На північному заході та півночі країни розташовані хребти східних Альп, хребет Караванке тягнеться на самій півночі країни, з півдня його підпирають ланцюги Кам'яних і Савіньських Альп, на заході проходять Юлійські Альпи з вищою точкою Словенії - горою Триглав (2 864 м). Далі на південь Юлійські Альпи переходять у плато Карст (Крас): замість голих вершин з'являються ліси, крізь камінь пробиваються річки і струмки, вимиваючи у вапняку цілі печери.

Клімат і сезони туризму У горах і центральній Словенії клімат високогірний, середньоєвропейський. На сході країни клімат помірно-континентальний, літо спекотне, а зима сувора. Плато Карст і Приморська знаходяться під впливом Середземного моря, літо тут сухе і тепле, а зима дуже м'яка. До Словенії можна приїздити цілий рік: взимку на гірськолижні курорти, влітку - на море, восени і рано навесні великий вибір лікувальних курортів з мінеральними джерелами. У морі і в гірських озерах купатися можна, як правило, з початку червня і до початку жовтня.

Економіка ВНП у 2001 році: 31 млрд. дол. ВВП на мешканця: 16 000 дол. США (2001)

Інфляція: 8,4 % (2001) Населення працездатного віку становить 44,35 % від загальної кількості населення(1999)

Рівень безробіття: 11,5 %(2001) Експортується перероблена продукція, машини і транспортні засоби, хімічні вироби і продукти харчування. Експорт йде до Німеччина 27,2 %, Хорватія 7,9 %, Австрія 7,5 %, Франція 7,1 %, Італія 13,6 % (2000).

Імпортується: машини і транспортні засоби, перероблені товари, товари хімічної промисловості, паливо, продукти харчування. Головними імпортерами є: Франція 10,3 %, Італія 17,4 %, Росія, Німеччина 19 %, Хорватія 4,4 %, Угорщина (2000)

Словенія підрозділяється на 12 економіко-географічних регіонів: Примор'ї, Нотраньскій, Горішскій, Гореньскій, Середня Словенія, Доленьскій, Засавье, Нижня Посавье, Савиньські, Південно-Східна Коринфія, Подравлье і Помурье. Ці регіони діляться на 57 мікрорегіону і 106 районів. На макрорівні Словенію часто поділяють на дві частини, кожна з яких тяжіє до словенським Любляні і Марібор, що є великими промисловими і культурними центрами країни.

Велика частина території країни непридатна для с/г. На сільськогосподарські угіддя припадає лише 38,9% території країни, на ліси - 54,2%, на повністю непридатні землі - 6,9%. 62,8% всіх угідь - луки (в основному альпійські), орні землі займають всього 29,9% сільськогосподарських площ. Приблизно 90% оброблюваних та інших сільськогосподарських угідь знаходиться у приватній власності.

Найважливіше місце в структурі економіки посідає енергетика. Найбільше енергії споживає промисловість - більше 1 / 3, потім населення - 1 / 3 і транспорт - 1 / 4 загальної кількості. У Словенії працюють 73 гідростанції загальною потужністю 728 мВт (на річках Драва, Сава і Сочі), 4 великі теплові електростанції потужністю 1020 мВт та спільна з Хорватією атомна електростанція в Кршко потужністю 664 мВт. На ГЕС приходиться 28%, на ТЕС - 35%, на АЕС - 37% усієї вироблюваної електроенергії.

У словенському транспорті зайнято 6% всіх зайнятих, його частка у ВВП - 7%. Перше місце за значенням посідає автомобільний транспорт, потім йдуть залізничний, повітряний і морський види транспорту. Транспортна інфраструктура добре розвинена, сприяючи розвитку і пасажирського, і вантажного транспорту. У країні створена сучасна телекомунікаційна система.

Туризм в Словенії - найважливіша галузь економіки. В основному розвинений гірський, прибережний і лікувальний види туризму. Різноманітні природні умови країни, її краси і визначні місця, можливість відпочивати в літній і зимовий сезони привертають безліч іноземних туристів. У туризмі створюється 4% ВВП, а разом із супутніми сферами (торгівля, транспорт, ремесло, інформатика, банківські послуги, комунальне обслуговування) - 7,8% ВВП.