Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы к экзамену ТОВАРознавство.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
73.07 Кб
Скачать
  1. Основні чинники формування асортименту товарів.

Формування асортименту – діяльність по складанню набору товарів, який дозволяє задовольнити реальні потреби споживача (або ті, що прогнозуються), а також досягнути мети, яка визначається керівництвом.

Чинники формування асортименту товару:

  • Попит- визначальний чинник формування асортименту – потреба, яка підкріплюється платоспроможністю споживача та залежить від сегменту споживання

  • Рентабельність виробництва та реалізації товару визначається собівартістю, витратами виробництва та обігу, на розміри який впливають державні заходи по підтримці вітчизняного виробника

  • Спеціалізація торговельної організації – визначається під час створення, ліцензування або атестації організації

  • Сегмент споживачів торговельної організації визначає асортимент товарів за рівнем якості та цін (дорогі високоякісні або дешеві низькоякісні).

  • Вимоги споживачів (національні, релігійні, індивідуальні)

  1. Дайте визначення якості товарів. Наведіть приклади простих та складних властивостей товарів (для конкретного товару).

Якість – це сукупність споживних властивостей товару, які здатні задовольняти потреби споживача». З економічної точки зору якість розглядається як результат споживання досліджуваного обʼєкту, важливим є питання, наскільки якість відповідає потребі споживача.

Якість є однією із основних характеристик товару, яка найбільше впливає на формування споживацьких переваг та конкурентоспроможність товарів.

Властивість товару – це об'єктивна особливість, яка може виявлятися під час створення, експлуатації, споживання товару

Властивості бувають: прості (характеризується однією особливістю (смак, жирність, термін придатності) та складні (комплекс особливостей, які проявляються у сукупності (поживна цінність, надійність, безвідмовність)

Якщо розглядати, наприклад, смартфони, то однією зі споживних властивостей смартфонів є надійність. Це складна властивість. Надійність, в свою чергу, поділяється на прості властивості: ремонтоздатність, зберігання, безвідмовність, термін придатності.

  1. Опишіть сутність та етапи оцінки якості товарів. Обгрунтуйте алгоритм оцінки якості для конкретного товару.

Оцінка якості – сукупність операцій за вибором номенклатури показників, встановленню їх дійсних значень та порівняння із базовими показниками.

Етапи оцінки якості товарів:

        1. Вибір номенклатури споживних властивостей товарів та їхніх визначальних показників

        2. Встановлення дійсних значень показників якості

Здійснюється шляхом кількісних вимірювань та якісних вимірювань

        1. Порівняння дійсних значень вимірюваного показника із базовим

Встановлюється відповідність або невідповідність вимогам НД та еталонам

Встановлюються градації, класи, товарні ґатунки, марки товару

Для прикладу візьмемо харчовий продукт – каву. При оцінці якості кави за основу можуть бути взяті наступні вимоги: масова частка вологи, кофеїну, вміст поживних речовин, енергетична цінність, органолептичні властивості тощо. Після визначення номенклатури споживних властивостей та показників, експерти встановлюють дійсні значення показників якості. Тобто, експерти шляхом кількісних та якісних вимірювань визначають в партії кави вміст вологи, кофеїну, поживну цінність та інші показники якості. Після цього отримані дані (дійсні значення) вони порівнюють з базовими, що регламентовані у відповідних стандартах.