Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы к экзамену ТОВАРознавство.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
73.07 Кб
Скачать
  1. Основні поняття та класифікаційні ознаки асортименту товарів. Наведіть приклади промислового та торгового асортименту товарів.

Однією із найважливіших товарознавчих характеристик товарів є асортиментна характеристика, що визначає принципові розбіжності між товарами різних видів й найменувань.

Асортимент товарів – це набір товарів різних груп, підгруп, видів і різновидів, що об’єднані за певною ознакою для характеристики складу товарної маси в різних умовах. Товарна номенклатура – перелік однорідних або різнорідних товарів загального або аналогічного призначення.

Класифікація асортименту:

        1. Групи: за місцезнаходженням (промисловий та торговельний)

        2. Підгрупи: за широтою охоплення (простий, складний, груповий, розгорнутий, змішаний), за глибиною охоплення (видовий, марочний)

        3. Види: за ступенем задоволення споживачів (раціональний та оптимальний)

        4. Різновиди: за характером потре (реальний, який прогнозується)

Промисловий асортимент – асортимент товарів, який виробляється на підприємстві або в галузі промисловості.

Торговий асортимент – асортимент товарів, представлений в торговельній мережі

Розглянемо, наприклад, шоколадні цукерки. В даному випадку промисловий асортимент – набір шоколадних цукерок різних груп, підгруп, видів і різновидів, що випускаються кондитерською фабрикою «Рошен». А торговим асортиментом в нашому випадку буде набір шоколадних цукерок, що представлені в окремо взятому магазині (наприклад, «Ашан»). В цьому магазині представлена сукупність цукерок не тільки компанії «Рошен», а й інших кондитерських фабрик («АВК», львівська фабрика «Світоч» тощо).

  1. Дайте визначення та наведіть приклади раціонального та оптимального асортименту товарів.

Асортимент за ступенем задоволення споживачів:

  • Раціональний:

Набір товарів, який забезпечує достатній ступінь задоволення потреб споживачів набором необхідних товарів, можливістю придбати товари в одному місці, достатністю глибини і широти асортименту. Формування раціонального асортименту потребує врахування великої кількості факторів і показників, серед яких багато нестабільних або таких, що безпосередньо впливають на зміну раціонального асортименту. Наприклад, досягнення науково-технічного прогресу стимулюють розробку нових товарів і разом з тим формують нові потреби.

Задоволення споживачів раціональним асортиментом товарів для виробника товарів та продавця є одним із результатів забезпечення конкурентоспроможності підприємства.

  • Оптимальний

Набір товарів, який задовольняє реальні потреби споживачів із максимально корисним ефектом для них при мінімальних витратах на їх проектування, розробку і доведення до споживачів.

Наприклад, для гіпермаркетів і супермаркетів оптимальний асортимент характеризується великою широтою і повнотою товарів різнорідних груп товарів з прийнятними для певних сегментів споживачів цінами.