Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы к экзамену ТОВАРознавство.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
73.07 Кб
Скачать
  1. Які показники формують комплекс споживних властивостей товарів? Наведіть характеристику показників соціального призначення та естетичні для конкретного товару.

Споживні показники визначають ефективність використання виробів за призначенням, їхню соціальну значимість, практичну корисність, нешкідливість, естетичну доцільність.

Для різних груп товарів розроблені комплекси споживних властивостей. З цих комплексів важливо виділити ті, які мають вирішальне значення при визначені якості товару.

Залежно від того, яка з особливостей є визначальною споживні властивості поділяють на 6 груп показників: 1. соціального призначення, 2. функціональні, 3. експлуатаційні, 4. ергономічні, 5. естетичні, 6. Екологічні 7. показники безпечності

Показники соціального призначення - характеризують відповідність виробів суспільно необхідним потребам, їхню суспільну значущість для різних груп споживачів, відповідність оптимальному асортименту.

Якщо характеризувати наприклад сорочку, то необхідно зазначити для якої групи споживачів вона буде призначена (суспільну значимість для різних груп споживачів): для бізнесменів, чоловіків робітничого класу, пенсіонерів. Чи можна охарактеризувати, для якого суспільного класу вона буде призначена – вищого, середнього чи нижчого. Так, наприклад, для пенсіонера не буде потрібна дорога фірмова сорочка, а бізнесмен, скоріше за все, не одягне сорочку з ринку.

Для сорочки серед естетичних показників можна визначити відповідність стилю, моді (мало кому сподобається сорочка стилю ХХ століття); пропорційність розмірів (при виготовленні треба враховувати приблизні розміри одягу споживачів. В Китаї наприклад люди меншого зросту, ніж у Європі, тому для цієї країни варто шити менші сорочки), досконалість виробничого виконання (мабуть, нікому не сподобається, якщо з сорочки будуть стирчати нитки), кольорове оформлення (чоловіки більшістю надають переваги «спокійним» класичним кольорам – білий, чорний, синій, сірий тощо).

  1. Як характеризуються споживні властивості товару? Наведіть характеристику показників функціонального призначення для конкретного товару.

Споживні властивості товарів – комплекс властивостей товарів, які обумовлюють корисність і здатність товарів задовольняти потреби споживача, виявляються у процесі споживання та визначають ефективність використання

Залежно від того, яка з особливостей товару виявляється або характеризується при визначенні якості виробів, споживні властивості поділяються на такі групи:

- соціального призначення;

-безпеки

- функціональні;

- експлуатаційні;

- ергономічні;

- естетичні;

- екологічні.

Показники функціональних властивостей поділяють на три групи:

- показники досконалого виконання основної функції - характеризують ступінь задоволення потреб людини при використанні товарів, тобто корисний ефект споживання. Наприклад, для кави досконале виконання основної функції полягає в тому, що кава знижує втомлюваність та підвищує працездатність людини.

- показники універсальності - визначає діапазон умов і можливостей використання конкретного товару за призначенням з додатковими функціями, корисними для людини. Кава, наприклад, є універсальним товаром, однак її не рекомендується вживати дітям, людям з хворобами серцево-судинної системи тощо.

- показники виконання додаткових функцій - характеризує поведінку товару при споживанні (експлуатації), перевезенні, зберіганні, ремонтуванні. Кава при перевезенні не втрачає своїх споживних властивостей, здатна до тривалого зберігання.